Падане на бордa и заем от МВФ е финансов Армагедон за България

Кузман Илиев: Въпросът не е за колана, а да не ни удари инсултът
16 мар 2023 14:55, Елка Василева
89
Падане на бордa и заем от МВФ е финансов Армагедон за България
Снимка: архив, БГНЕС

"В момента правим голяма грешка – да убием вестоносеца, като общество, като политически формации, всички. Никой не иска да му кажеш в очите истината. А истината тази дама я казваше още когато застана на позицията. Ние задлъжняваме с много бързи темпове и най-страшното и неприятното е, че са неустойчиви темповете за нашата малка и отворена икономика. По-малките имат много по-малко право на грешки от големите. И това е много важно да се каже сега, за да се събудим – грубо, рязко и да си дадем сметка, че така не може да се продължава". Това каза пред БНР икономистът Кузман Илиев.

Още по темата
Като "мини финансов Армагедон за България" той определи прогнозите, че има риск за валутния борд и може да се наложи вземането на заем от МВФ. По думите му "заем от МВФ е клеймо, което означава, че инвеститорите забравят за България и ще се финансираме много скъпо".

Добре е, че извеждаме валутния борд пред скоби, защото това е един от най-големите рискове за страната. Бордът ще е под въпрос, ако задлъжняваме с бурни темпове и няма да имаме средства, с които да поддържаме жизненоважните си системи и да си плащаме задълженията, отбеляза той и допълни, че когато се държиш финансово неблагоразумно в борд, бордът пада.

След случая КТБ БНБ би трябвало да са доста по-смирени, смята още Илиев.

Относно идеята за облагане с еднократен данък свръхпечалба за всички юридически лица, които реализират такава за второто полугодие на 2023 г., Кузман Илиев коментира: "Още не ми го побира главата. Това е най-страшното и неприятно нещо, което може на някой да му хрумне. Когато кажем – който има печалба, ние ще го накажем, това, което казваме, е ефикасните и ефективните – за вас ще има проблеми, а в криза именно те трябва да бъдат поощрявани."

"Ножът опря до кокала, да направим някакви реформи. Въпросът не е за стягане на колана. Въпросът е да не ни удари инсултът. (…) Много рязко трябва да се освестим, да си намокрим лицето със студена вода и да си кажем – честно  докъде можем и докъде не можем, а не постоянно да живеем назаем", изтъкна икономистът.

Нереалистично е дефицитът да стане 3% до края на годината, смята Илиев.

"Този дефицит от 7-8% за мен дори е леко консервативна прогноза."

"Ако не направим това, което казва министърката, пенсии няма да има, но не по линия на това, че сме ги замразили, а поради това, че държавата няма да има текущо пари, с които да ги изплаща. Пазарите ще гледат на нас като на много опасна инвестиционна дестинация и ще искат много големи лихви, за да ни кредитират. Няма да има средства и България може да се окаже в ситуация на ликвидна криза, което си е чист фалит", каза икономистът.

"Тези неща са реална снимка на финансовата ситуация в страната. Това не е крайният резултат. Не ни е ударил инсултът или инфарктът, но сме с много високо кръвно, склерозирали, подути и дишаме тежко. Можем ли да го променим? Можем. Франция може да има 130% дълг спрямо БВП, но ние с 40-50% можем да фалираме. Просто няма да имаме пари текущо, кеш. Тези неща са реалност", подчерта още Илиев.

Мерките на кабинета имат по-скоро политически оттенък, заяви икономистът.

"Няма как нищо да се направи в пазарна икономика. Когато цените на енергоресурсите са много високи, когато има трилиони налети долари и евро, няма как с някакви си мерчици в крайната цена да оправиш всичко по веригата. Ако таванът на надценките проработи, ще навреди, ще уплаши много играчи, много вериги, ще удари доставчици, производители. Ние трябва да помислим как да създадем добри условия за производителите, за да има повече стоки, а не да натискаме крайната цена, която, като я натиснете, просто ще смачкате този, когото натискате и той ще излезе от пазара. Това ще засили инфлацията, защото ще останат по-малко играчи", каза Кузман Илиев.

Задава се охлаждане на икономиката, категоричен е той. "Цяла Европа се забавя. Трябва малко да преминем на друг режим – по-консервативен, по-разумен. Да го видим това като изчистване, тази рецесия, която се задава, а не като проблем".

Падането на плоския данък ще стане модерна тема съвсем скоро, прогнозира Кузман Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
абе икономисте преди 1 година
кажи направо виновните на съд и затвора за лакомия, кражба и некадърност да изтрезнеят и преизбиращите миряни
22
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още санкции наложете на Русия, затворете и Аеца и тецовете най анакрая да се събуди тоя заспал народ и да ва почне
21
0
 
27
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Съкращенията в администрацията започват и свършват със чистачката и портиера дето взимат по 200 лева, а ония в бордовете дето взимат по 20 бона - не ги барат, че са на тоя и оня роднини, любовници или съпруги, или пък секретарки. Така, че 20 процента съкращение нищо не значи - 2 % съкращение на ония с високите заплати е много по-добре.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от парите са в 10% от населението. Айде сега накарайте ги да купуват 90 пъти повече хляб и цената му ще падне и ще върнем ДДС на 20% и хазната ще се пълни с пари. Така и за другите стоки. Останалите 90% от населението не ги бройте, те са бита карта. А да видим тази политика как ще спаси икономиката сега.
19
0
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
СЛУЖЕЖБНИТЕ КАТО ЗНАЕТЕ ИСТИНСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩО ДОСЕГА МЪЛЧАХТЕ ЗАЩО СЕ НАЛИВАТ МИЛИАРДИ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БИЗНЕСИ В БГ И ТЕЗИ СИ ПЕЧЕЛЯТ ВЗЕМАТ ОТ ДЪРЖАВАТА И ШЕПА ЧЕРВЕНИ СТАВАТ МНОООГО БОГАТИ А НИЕ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ ПЛАЩАМЕ ЦЕНАТА КОЙ И ЗАЩО ПОСТАВИ БЪЛГАРИТЕ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ОТГОВОРНОСТ А ГАЗОВИТЕ КОМИСИОНЕРИ ЛЪЖАТ НАГЛО БЕЗНАКАЗАНО
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ще гласувам за Възраждане! Костадинов ще ги набута по затворите тези ужасни крадци!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 15, защо лъжеш?
16
0
 
15
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
За падането на борда - не чак толкова, макар че това ще отпуши едни 10 милиарда евро, които политиците на власт да си присвоят, така де - усвоят. Да не говорим, че ще причини спад на курса евро:лев до 1:7 или даже 1:10. Виж, който е взел заем от МВФ - не е прокопсал; примери от пропаднали държави по света бол. Още повече, че едно от условията за да даде МВФ такъв заем обикновено е "раздържавяване" и "приватизация", а у нас просто не остана нищо за крадене.
15
0
 
11
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
КИРО КАКЪВ Е ПО ПРОФЕСИЯ КАКВО РАБОТИ ИЗОБЩО ОТКЪДЕ РАДЕВ ГО ИЗМЪКНА И ЛАНСИРА ТОЗИ А АСЕН ОСЪДЕН ЗА КРАЖБА СТАНА ФИН МИНИСТЪР НА БЪЛГАРИЯ ШАРЛАТАНИ ЛАНСИРАНИ ОТ РАДЕВ И БЪЛГАРИЯ ФАЛИРА ЯВНО ТОВА Е ЦЕЛТА
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20% съкращения в администрацията, или оставаме без пари за пенсии. Това е положението. Друго спасение няма. Народът е твърде беден, за да се вдигне потреблението и да се напълни хазната от данъци. От стагфлация се излиза с жертви.
13
7
 
6
 
! Отговори
Мехмед Диккме преди 1 година
Време е Турция да направи специална военна операция в Българисттан, за денацификацияя и демилтариация на Байй Ганоското племе . И после идва и ПАДАНЕ НА ВАЛУТНИЯ БОРД, и ФАЛИТ на билгарите .
12
3
 
17
 
! Отговори
Чича ви Пешо преди 1 година
Много реалистичен анализ на Кузман за разлика от този на някои мастити пишман-икономисти които се опитват да ни баламосват че всичко е положението е много розово. Тези гечевци просто нямат довършване.
11
8
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Днес.БГ,абе на вас някой плаща ли ви постояно да пускате новини с "анализите" на тоя некъдърник Кузман?Тоя е известен с това,че прогнозите му никога не са се сбъднали,а анализите му са просто смешни.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уволнете половината калинки и всичко ще си дойде на мястото.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо което поиска МВФ е падане на борда и курс 5000 лева за $, за да пострижат заплати и пенсии. Парите които дават МВФ отиват веднага в СЩ и ЕС за заемите на бг.
8
4
 
10
 
! Отговори
добра промяна преди 1 година
Добра промяна донесоха Радев и шарлатаните
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад МВФ са СЩ печатници а СЩ са фалирали и те търсят МВФ. Така че колко заем ще ни дадат е много неясно. А и МВФ ще искат да се ликвидира бг както 1996 г. и после се обезлюди.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая дето го каза и въвлича страната във финасова нестабилност щот народа ще се юрне да си тегли парите от банките е за затвор
5
1
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Нали това ни гласят - служ кабинет , герб пп всички кскат да офукат финансивият резерв който е блокиран заради бордаНарода като досега кучета го яли
4
3
 
11
 
! Отговори
силно учудЕна преди 1 година
И тогава от какъв зор се харчат пари за ИЗБОРИ?!Само за да може Алтън Кюлчан ефенди да е пак Началник на държавата ли?