С времето всичко ерозира, ПП играе твърдо за кабинет

Цветанка Андреева и Добромир Живков смятат, че ни трябва кабинет с ясни цели и срок
16

Въпреки появилите се надежда за кабинет в първите дни на 49-ото Народно събрание, различията между ГЕРБ и ПП-ДБ отново взеха превес.

"Говореше се за обща законодателна рамка и обща управленска програма. Не се стигна до такава, но заявката беше много силна. С времето всичко ерозира и стигнахме до вариант на еднопартиент кабинет. Няма никаква надежда да бъде гласуван в такъв тип парламент". С тези думи политологът Цветанка Андреева коментира пред Bulgaria ON AIR актуалната политическа обстановка и провалилите се разговори между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Според нея от ГЕРБ-СДС са били подразнени от предложението за финансов министър - Асен Василев.

Социологът Добромир Живков на свой ред каза, че в случая става въпрос за кабинет със силна партийна окраска, очевидно кабинет на "Продължаваме промяната".

Още по темата
"Имаше изгледи да се види по-политически неутрален състав. От друга страна, разделянето на отделни ресори и социални области не е много добър подход. Важно е какви са управленските цели и национални приоритети, това трябваше да е основата. "Продължаваме промяната" играе твърдо и не допуска вариант за неутрален състав", обясни гостът на "България сутрин".

"Времето изисква да имаме кабинет, който е с ясни цели и ясен срок на действие. Единствено възможният кабинет в този парламент ще бъде коалиционен. Ако изходим от чисто меркантилните интереси, има основание да смятаме, че може да се формира мнозинство от гледна точка на партийното оцеляване. И Корнелия Нинова има интерес този парламент да оцелее. "Има такъв народ" очевидно също имат интерес да седят в този парламент", посочи още Андреева.

По думите ѝ времето е различно и всеки се променя според обстоятелствата и нуждите на електората си.

Живков отбеляза, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ остават крайни антагонисти. Според него липсва от страна на ГЕРБ оценката на управлението им и да кажат открито какви са недостатъците.

"ГЕРБ трябваше да кажат: "Ние сме допуснали тази и тази грешка", за да може да се пристъпи напред. Отворена е вратата, това е много предварително обявление на кабинет от страна на "Продължаваме промяната". За ГЕРБ има вариант да работят за коалиция с ДПС и БСП. ГЕРБ продължава да има различни сценарии, по които да развие тази ситуация. Наистина това е различен и диалогичен ГЕРБ, който е склонен на компромиси", коментира още социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма начин меки китки да играят твърдо...
12
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 1 година
Масово хората никого от тия не искат, затова и не гласуват. Не щото са често изборите, а щото няма за кого. От останалата по-немасова част, повечето гласуват за Герб, не е нужно да се оправдава успехът им с фалшификации, не се правят толкова лесно. И с все кусурите си Герб са по-добри от всичките останали претенденти за спасители. Които са точно аматьори, неразбиращи ни от политика, ни от друго. Просто мерак за власт, подплатен с едни мечти за пълнене на джобовете. И за чегъртане не стават.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реалността е, че масово хората искат ГЕРБ да не управляват. Затова хората гласуват за партии, които се представят за антимутренски партии очаквайки от тях да махнат ГЕРБ. Когато тези партии не оправдаят очакванията на хората, тези партии са сриват, както стана с ИТН. За съжаление пропагандата на ГЕРБ убеди много хора да не гласуват за партия или коалиция, а това са 62% от имащите право на глас при последните два избора. Така ГЕРБ си осигуряват висок изборен резултат. Ако гласуват 60% от хората,
10
7
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Няма да имаме нормално управление, докато ГЕРБ успяват да фалшифицират и манипулират изборите и да са голяма политическа сила. Без изчегъртване на ГЕРБ от властта на всички нива, България няма да успее да се възстанови от унищожителното управление на ГЕРБ.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Излага се ППИ какво ше правиш с късите копейки на власт? Мислиш ли изобщо или си си набутал глават между кълките?
8
6
 
3
 
! Отговори
Излага се ПП преди 1 година
На следващите избори Възраждане ще е 51%! Гаранция!
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 7 месеца някой сеща ли се поне какво нещо , дори и минимално, направиха ПП за народа??? Даже пенсиите НЯМАТ същата покупателна способност като преди това!!!
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ППДБ излязоха най-принципни и полседователни, но за съжаление народът няма очи за хубавото. Винаги съм се учудвал защо хората избират и гласуват за това, което ще ги забие надолу и ще им навреди. Нещо като "социален мазохизъм", но дълбоко в себе си това е страх от различното. Хем ни се иска нещо да стане, ама ДА НЕ ВЗЕМЕ ПЪК НЕЩО ДА СТАНЕ.
5
4
 
5
 
! Отговори
Пп преди 1 година
...си въобразяват, че ще дойде Козяк и ще нареди на ГЕРБ да ги подкрепят с втория мандат!! ДОСТА РАЗВИНТЕНО ВЪОБРАЖЕНИЕ НА ДИПЛОМИРАНОТО НЕВЕЖЕСТВО ОТ ПП!!!
4
7
 
7
 
! Отговори
На следващите преди 1 година
...избори : ПП - 4%. Ицо Иванов непрекъснато говори с някого по телефона от кулоарите на НС. КОЙ Е ТОЙ И С КОГО ТОЧНО СЕ КОНСУЛТИРА ХРИСТО ИВАНОВ??? ПИТАМ МАДЖО!!!
3
2
 
7
 
! Отговори
Ох х преди 1 година
КАБИНЕТ НА МЕКИТЕ ПРОВОДНИЦИ НА САЩ!!!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умни ще излязат ако не съставят правителство до края на войната! Браво!
1
9
 
12
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Герберистите са свикнали да са първи на софрата !!