Пенсионната система се нуждае от сериозен анализ

Той обаче не трябва да е политически, зове лидерът на КТ "Подкрепа"
Обновена: 3 авг 2023 09:48 | 3 авг 2023 09:48, Красимир Ангелов
30
Пенсионната система се нуждае от сериозен анализ
Снимка: БГНЕС

"Пенсионната система се нуждае от сериозен анализ – тих, експертен и категорично неполитически. Откакто стартира пенсионният модел, той беше обект на всякакви политически упражнения." Това мнение изрази в интервю за БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Още по темата
За Манолов моделът за кумулативно събиране на изискванията за стаж и възраст се нуждае от промяна, защото човек, навършил 19 години и след това преминал през университет, няма право на един ден отсъствие от трудовия пазар, за да изпълни изискванията.

Според него "има възможни решения".

По въпроса с минималната работна заплата Димитър Манолов отбеляза, че работодателите си представят договарянето като диктат и казват - "цялата сила е в нас".

"Стана добра загрявка. Разговорът за следващия бюджет може да се проведе по-лесно", коментира президентът на "Подкрепа" относно Бюджет 2023.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента на двама осигуряващи се за пенсия се пада един пенсионер, което не е достатъчно. Трябва да са 3-4 осигуряващи се на 1 пенсионер. Това, което би могло да се направи е да се намали дела на сивата икономика, което сега ще доведе до повече пари за пенсии, а в бъдеще ще доведе до по-високи пенсии на сега осигуряващите се.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като не броим малкия пенсионен фонд от преди 1944 година, който обхващаше незначителен брой хора, в България никога не е имало пенсионен фонд. Затова е хем смешно, хем тъжно, че някои твърдят за ограбване на пенсионен фонд. Сега от 20-на години се създадоха изкуствено частни пенсионни фондове, от които хората едва ли ще получат някакви реални пенсии.
23
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
На доста безумни предложения се начетох по форумите как да се промени пенсионния модел. Основното, което всички те не отчитат е съществуващото положение - има над 2 милиона пенсионери и над 3 милиона, които са се осигурявали различно дълго за пенсия. Това, което промениха преди повече от 20 години доведе до милиарди по-малко за пенсиите на сегашните пенсионери, т.е. сегашните пенсионери се ограбват.
22
1
 
4
 
! Отговори
НЕЩАТА СА НИ ЯСНИ преди 9 месеца
По всичко личи че на вас младите, ще ви "скрият топката"и тези които ще получават пенсии след 15-20 години, хоратаще ги сочат "с пръст" на улицата !Явно поколението от периода на "Зрелия социализъм",ще сме последните "масови" пенсионери в страната.В момента от НОИ искат да имаш 40 годишен непрекъснат трудов стаж,за да можеш да вземеш от държавата пенсия. А и годините за пенсиониранепостоянно се увеличават. В Япония вече има предложение от правителството,за пенсиониране на 70 г.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До20 - А защо не поставяш въпроса къде са парите от осигуровките на тези двама пенсионери ,които са работили и са се осигурявали 40 годин , но пишеш ,че сега уж един работел за тях , а те за колко са работили? Уж изнасяш некакви "факти" ,но не смееш да напишеш най- главното - пенсионните вноски са ограбвани няколко пъти -ипреди 1990 и след това - не се търси кой направи това , а след 90-та социалните плащания са насочени към определена група "гласуващи" ,коитж и ден не са работили за осигуровки
20
1
 
3
 
! Отговори
ДО долния преди 9 месеца
Пенсионната система трябва да се преобразува по съвсем различен начин. Събира се задължителна сума, еднаква за всички за пенсия. Тази пенсия е минимална и се дава на всички, работили в държавата и събрали сумата. Ако си на голяма заплата я събираш за примерно за 5 години, ако си на малка заплата - ще бачкаш , ако трябва и 30. Всичко над тази сума е твоя и работа как ще си го осигуряваш. Дали ще пестиш, застраховаш , работиш или не- твой си проблем.
19
1
 
1
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 9 месеца
Точно преди седмица си говорих с приятел, пенсионира се в БДЖ. Ама от училище, на следващия ден в БДЖ, че чак до пенсия. И ми споделя, че според вноските му за пенсия и получаваната пенсия, трябва да доживее до 91 години за да излезе на нула. Т.е. да му изплатят предварително внесените пари. 91 години!!!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анализа на пенсиите преди 9 месеца
За да има нормални пенсии би трябвало 5-*** работещи да плащат пенсията на един пенсионер. Поради демографската криза имаме един работещ на двама пенсионера, т.е. липсват 9 работещи за тези двама пенсионера. Какво да правим?Първи вариант фалира пенсионната система и спира изплащането на пенсиите. Втпри вариант вдига се пенсионната възраст така, че до пенсия да доживява само един от 10 пенсионери. Трети вариант - комбинация от (1) и (2)
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 18- ти добре ли си , или се готвиш да издадеш научнопопулярен роман - истината е ,че тези с внасяните малки осигуровки, по стар к.о.м.у.н обичай им доближиха пенсиите да тези ,които 40 год .са се блъскали яко по заводите ,зада им смучат "дрогарете" парите за ида се хвалян ,че у соца има безплатно образование , детски градини и здравеопазване дори при военните има несправедливост - тези ,които караха сериозна военна служба ,някои взеха по- малки пенсии от щабни п.л.ъ.х.о.в.е
16
5
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 9 месеца
До Анониментова,което предлагаш е чист фашизъм-всеки да се спасява ккато може и второ,ако това беше приложено при сегашните пенсионери щяха да вземат не повече от 50 лв. пенсия,което ми се струва справедливо,но не стана,ако са получавали 100 лв.заплата и са внасяли стотинки осигуровки обясни откъде идват днешните им безбожни пенсии,пенсионерите са истинските крадци и съспници на тая държава,да не говорим,че си продадоха децата по чужбина и от там смучат доста,всички виждаме как се къпят в мляко
15
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 9 месеца
според мене требат паре а не анализи
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1. намаляване на държавната администрация поне с 50%2. намаляване на социално слаби и всякакви други *** в социалната система3. ограничаване на сивия сектор4. реформа на пенсионната система (без горните 3 няма как да стане)
13
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 12, тоа па, че каква държавна ИКОНОМИКА е имало преди 1989 хахаха, ти на кредити и сега мможе да живееш, кой те спира хахаха
12
2
 
3
 
! Отговори
Феминистът. преди 9 месеца
Ами разбира се, че няма право на един ден отсъствие от трудовия пазар този, който е на 19 и постъпва в университет. Само че това не е цялата истина. Защото мъжете съвсем нямат право на това - едното изравняване настъпва през 27 година, а другото чак през 37 година. Ей, държавичко сексистка гадна, ще престанеш ли с геноцида си спрямо мъжкото население. Или ще продължаваш с феминиските си Стамбулски бълвочи. Добре че няма мобилизации като в Русия и Украйна.
11
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Икономиката е фалирала заради часните фирми и няма работа. Като няма работа хората не могат да се пенсионират а остаряват и остава държавата да плаща пенсии. Трябва да се върне държавната икономика преди 1989 г. и хората работят и се пенсионират на 50 г.
10
2
 
8
 
! Отговори
Де бе преди 9 месеца
Ко има да се анализира? Парите ги няма. Кой си купил яхта купил! От тук само отрицателна доходност при инфлация 20%
9
4
 
27
 
! Отговори
Събудете се преди 9 месеца
Не знам колко от вас знаят че с данъците си издържате над 45 000 държавни служители,полицай,прокурори,военни,чиновници и пр.търтей докарали България до катастрофа.Защото по ЗДОО те не внасят лично осигуровки и данък в НОИ.но получават привилегии и големи пенсии,без да са внесли и лев и така е от 30 год.Честито,о роби роби на труда...
8
3
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 9 месеца
До 8-Взе ми думата от устата...
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тоя се нуждае от а нал лиз :)))
6
1
 
7
 
! Отговори
разбор преди 9 месеца
До Анонимен::Ако си спомняте,принц Филип работи до 95 годишна възраст.Валентина Терешкова продължава да работи.