Денков: Ракетите от България, ако бъдат използвани, ще бъдат за защита на хора

Те не са нападателни, категоричен бе премиерът
Обновена: 27 сеп 2023 20:29 | 27 сеп 2023 20:29, Красимир Ангелов
568
Денков: Ракетите от България, ако бъдат използвани, ще бъдат за защита на хора
Снимка: БГНЕС

"Ако бъдат използвани тези ракети, ще бъдат за защита на хора, това не са нападателни ракети”. Това каза премиерът Николай Денков пред журналисти преди официалната премиера на новия филм на проф. Георги Дюлгеров, "Записки по едно предателство" в Дома на киното в София. Както е известно, Русия призова България да преразгледа решението си да предаде на Киев ракети за зенитни ракетни системи С-300.

"Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за защита на градове като Киев, Одеса. Те са за противовъздушна отбрана", посочи Денков.

Още по темата
"Мисля, че след всичко, която видяхме през последната година и половина, Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международни договори", коментира премиерът, след като Руската федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова страната ни да не предава на Украйна ракети, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

"Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви", се казва в днешното изявлението на руската федерална служба.

Според службата става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна.

Както е известно, парламентът днес реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерството на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56x45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Решението бе гласувано по време на закрито заседание. Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Делян Пеевски от ДПС. 

"Не знам дали волно или неволно, но всъщност тези изявления направо лъжат хората за това за какво става дума", заяви Денков по повод изявлението на ГЕРБ с призив правителството да промени Териториалните планове за справедлив преход на въглищните централи. Плановете са за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Според ГЕРБ плановете са отложени за приемане и има списък с фирми, които ще бъдат подкрепени, без да е ясно как са били избрани и зад които "прозират ясно спонсори на "Продължаваме промяната – Демократична България". "Това са средства, които фирмите са казали, че са готови да инвестират може би с някакво съфинансиране от страна на държавата в бъдеще, когато бъде открита процедура за кандидатстване", каза в отговор премиерът Денков.

"Още на 15 август беше оставена отворена до всички, които се интересуват, така наречената процедура за заявяване на намерение. Това е изискване на Европейската комисия, което трябваше да покаже има ли желание от фирми да инвестират в тези региони", обясни министър-председателят и допълни, че фирмите, включени в тези списъци, показали намерение за инвестиране във въпросните региони и за отваряне на работни места.

По думите на Денков истината по темата е съвсем различна от изказаното от ГЕРБ и има поне няколко неща, които не са верни.

"Първо, програмите тепърва ще се отварят за кандидатстване. Това ще стане догодина. Второ, тук не става дума за пари, които ще получат тези фирми, а за инвестиции, които трябва да се направят от тези фирми, може би със съфинансиране, в тези региони, за да се осигурят работни места", заяви Николай Денков.(БТА, Биляна Иванова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


568
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила. Джордж Оруел 2023
349
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оръжия за мир, ваксини за свобода, мислене без мозък. Това е.
348
1
 
1
 
! Отговори
Отговор на 393 преди 7 месеца
За гатанката : отговора е всеки ПП-рас, в конкретния случай, го има и на снимка
347
1
 
2
 
! Отговори
Денков преди 7 месеца
Като мъж изглежда, мъж не е. Шубе е, а за война зове. Макар да е последен, види народа. Що е то?
346
0
 
6
 
! Отговори
Значи,те могат да преди 7 месеца
бъдат използвани?Но ще защитават чужди,а не наши обекти.Не са дефектни,а имат отстраними проблеми.Тогава защо ги даваме?Защото нашето ПВО е презапасено с тях?Разбира се че не е.Дребните отстраними технически проблеми са поводът да бъдат харизани ракетите,за да могат нашите политиквеници да се изкарат по-големи защитници на "демокрацията" от щатските и британските ястреби,да покажат на големите си братя че са верни техни слуги и не трябва да бъдат сменяни с други,да си останат на хранилката.
345
2
 
4
 
! Отговори
САТАНА преди 7 месеца
Зубрив пинчер
344
2
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 месеца
КОПЕЙКИТЕ НЕ ДАВАТ БРАТСКИ,СЛАВЯНСКИ,ПРАВОСЛАВЕН НАРОД ДА СЕ ЗАЩИТИ ОТ АЗИАТСКЯ БАШИБОЗУК НА АНТИХРИСТА ПУТИН
343
1
 
7
 
! Отговори
Николов преди 7 месеца
Сламеният човек, пак се изказва неподготвен.
342
1
 
12
 
! Отговори
ТОЗИ преди 7 месеца
ПАК ГОВОРИ ГЛУПОСТИ !
341
10
 
3
 
! Отговори
РАКЕТИ ЗА УКРАЙНА преди 7 месеца
До пълният разгром на пълчищата путинови....
340
11
 
1
 
! Отговори
ЕВАЛА ДЕНКОВ преди 7 месеца
Не цепиш басма на путинистите
339
1
 
5
 
! Отговори
Зъл ветеринар преди 7 месеца
Ами ако заради такива действия някой реши да остави на мястото на България само един котлован? Защото България им е в списъка на враждебните държави (изгонените дипломати, църквата, военната помощ за украйна и т.н.).Управляващите и денков дори няма да успеют на избягат от другата страна на атлантическия океан
338
1
 
16
 
! Отговори
Сега мълчем преди 7 месеца
Но като почнат призовките от военното окръжие Ще се усетите къде ви е бутнал тоя мръ сен пл.ъх и прикрит кой знае от какво с компромати ! Тоя е за въ.жето! Моментално!
337
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чума да те тръшне, фашистка гад
336
1
 
11
 
! Отговори
САТАНА преди 7 месеца
То ѝ атомната бомба е създадена за мирни цели, зубър.
335
0
 
8
 
! Отговори
Дзивко преди 7 месеца
От години армията прави учения с боеприпаси с изтекъл ресурс и нищо им няма, смятате колко е закъсала Украйна щом за тия няколко ракети е зора, дето са за един залп, демек една нощ атаки и тия ракети ги няма, а после, още ли ще бракуваме?
334
0
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 7 месеца
Ей за тва посолството сложи тва правителство, има разлика между дефектна ракета и такава с изтекъл ресурс по документи, нашите са такива, но ги водят дефектни, те така до година могат всичките да подарят и да кажат че трябва да си купим нови Пейтриат за има няма 2 млд долара
333
1
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 7 месеца
Много ми прилича на - коня от някогашното сдс
332
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Досега, вече 4 десетилетия няма данни за взрив при запуск на ракети С-300 и в бъдеще да се получи такова нещо. Системите за изстрелване са групирани в звена минимум ракетен дивизион, цената им е адски скъпа, така че никой офицер от РВ за ПВО не НЕ БИ СИ ПОМИСЛИЛ да използва дефектни ремонтирани ракети - такова понятие в РВ просто няма! Такива неистини са родени в главите на депутатите от управляващите партии ПП и ГЕРБ. Не ги разправяйте на укрите и руснаците - те ще ви се смеят!
331
1
 
14
 
! Отговори
! преди 7 месеца
Българи, внимавайте за какво гласувате следващия месец! Защото тези предатели ни водят към гибел! МИСЛЕТЕ и не предавайте народа, не продавайте душите си!