Политолози: Правителството е в комфорт, вотът няма да мине

Политиката ни е далеч от гражданите
13 окт 2023 12:05, Анисия Иванова
14

Първи вот на недоверие по време на предизборна кампания. Дебатите в Народното събрание преминаха разгорещено и с много критики.

"Петък 13 може да се окаже фатален за енергетиците и за енергетиката на България, но не и за правителството. Енергетиците бяха предадени първо от профсъюзите, правителството беше спокойно още в началото. Вчера вдигнаха блокадите предварително. Правителството е в комфорт, може да прави колкото си иска вотове на недоверие. Ще има един и същи край. Борисов и Пеевски ще застават отгоре на ситуацията, но ще гласуват "за" правителството", каза политологът Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Според събеседника ѝ - политологът Христо Панчугов, е било ясно, че вотът на недоверие няма да мине.

Още по темата

"Не очаквам днес да има развитие, т.е. да видим промяна в мнозинството, което да доведе до свалянето на правителството. Всичко в България в момента се използва с една единствена цел - да се мобилизира подкрепа за местните избори. Друг е въпросът обществото да започне да си дава сметка за необходимостта от дългосрочни решения. Това, което видяхме с енергетиците, е това, което видяхме и с българските военновъздушни сили", даде пример Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-големият успех, който правителството може да генерира, е да поведе разговор за план за действие. Пиргова е на мнение, че Делян Пеевски все повече се налага.

"Той коментира вота на недоверие, срещите при президента. Ще трябва да преживеем и това Делян Пеевски да ни управлява и формално. Другите в момента са се отказали, тъй като имат други цели, печелят пари. На трибуната излизат едни говорители, в парламента няма опозиция. Костадинов изгуби доверие", коментира тя.

Пиргова изтъкна, че най-силно се движи битката за службите и именно тя е в основата на разделението между президента и партиите. "Президентът трябваше да свика Консултативен съвет, който партиите щяха да напуснат. Президентът го знаеше", добави политологът.

Консултативният съвет по национална сигурност от доста време е заложник на публичността, смята Панчугов.

"Страда правенето на политика. Окопани в собствените си окопи, фокусирани да кажат някакви важни неща, българските политици забравиха, че политиката е свързана с визионерство, план за действие и възможността на този план да бъде защитаван пред българските граждани", настоя той.

По думите на Пиргова от правителството виждаме сериозна подкрепа за Украйна, стремеж за преформатиране на службите, а на следващ етап предстоят и дискусии за конституционни промени.

"Правителството има два центъра на управление. Единият е истинският, неформален, Асен Василев. Целеполагането на българската политика е далеч от гражданите. Политиката е разпределяне на средства между едрия бизнес и представителите в политика. Другите сфери са в задънена улица", обясни тя.

Като най-важна цел събеседникът ѝ определи това "да започнем да виждаме истинско уговаряне за съществуването на управлението" и прогнозира, че вероятно ротацията ще се случи.

Политолозите изразиха мнение и за предстоящите местни избори.

"Сглобката ще остане да управлява доста дълго време.", каза Пиргова. "Ще видим изненади. "Възраждане" се движи на ръба на бъде втора политическа сила", прогнозира Панчугов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 7 месеца
Вотът няма да мине, но правителството е далеч от комфорта, както и народното събрание. Уважаемите политолози да се поразходят до кварталната бакалия и да послушат разговорите между плебса. Могат да погледна и цените на някоя стока, ако искат. Тази зима вотът ще е по-различен и вероятно болезнен за някои хора. Буквално болезнен.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че то освен Възраждане, друга опозиция на платените от посолството национални предатели няма.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-лесно ще мине вот на недоверие срещу рундьо главорезов хезболата!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Правителството е в комфорт"-И ТО КАКЪВ КОМФОРТ СИ СЪЗДАДОХА ПРОДАЖНИЦИТЕ!!!!
7
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
как ще мине вота като трябва да закрием въглищата да вземем земята и да язастроим с вятърни мелници с пари от ес ще бранят кабинета до последния воинкато не мислите по изборите сега си пишете колкото искате аз затова не гласувам
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правителството е стабилно Колкото и да не им се иска на повечето социолози политолози и подобни корумпирани ***. Ще мачка още дълго русофилите в българия А иначе голям майтап беше да прочета че копейката се движел на ръба на второто место????? Значи копейски всеки ден с действията си От 3 месеца насам Като плюене в парламента хвърляне на боя по сгради снимки с митофанова и други подвизи Превзема сърцата на все повече хора??? Да се смее ли човек или да ревне
5
2
 
7
 
! Отговори
Пиргова преди 7 месеца
е комунистка, а Панчугов е едно недоразумение. Защо не се скрият тези озита?
4
4
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 7 месеца
Ще го търсите, 1 и подобните Ви, Костов, ама... (То, че управлението му не беше както трябваше да е, т. е. да бъде извършена тотална лустрация на всичко бивше и т. н.; вместо това в кабинета му имаше най-голям брой сътрудници на ДС до момента преди него, та и досега.) Но, все пак в сравнение с тези преди и след неговото управление...
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ех Пиргова, Пиргова- ама хич та няма- толкова простотия избълвана от професор ами няма в историята. И това спорно и странно нещо е изписало маса книги- поклон правя на тоя който ги чете.
2
6
 
2
 
! Отговори
сигурно няма преди 7 месеца
но голям резил за новия премиер без опит . другата седмица може да внесат нов . не за енергетиката , но за шенген , мигранти , за цени , за друго . Ако мине ще се облекчи и опозицията и страдащите, които са засегнати . те не са само от опозицията , а и от герб . Ще е интересно . има още 3 часа . Премиера нищо не дава на изрел . като страдащи е редно някаква помощ . там пожарникари или друго - медикаменти . Даже има недоволни по изрелските летища, дескиминирани .
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Aма как да мине вота, каква е алтернативата??? Копейки, комунисти, и чалгари??? То на човек му призлява само при мисълта за това, и се стига до там, дори такива които не одобряваме особено правителството, пак да гласуваме за тях поради липсата на смислена алтернатива!