Радев: Повишаването на отбранителните ни способности е от ключово значение

"Прилагането на достъпни иновативни технологии е ключово за модернизацията на армията"
Обновена: 6 ное 2023 18:56 | 6 ное 2023 18:56, Красимир Ангелов
29
Радев: Повишаването на отбранителните ни способности е от ключово значение
Снимка: БГНЕС

Повишаването на отбранителните способности на Българската армия е от ключово значение за националната сигурност и основна задача на държавната политика и това изисква по-добра координация и съвместни усилия от институциите, организациите в областта на отбраната, българската наука и бизнеса. Това зави държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който откри кръгла маса на тема „Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Форумът, организиран от президентската институция, събра представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, както и на български компании в сферата на отбранителната промишленост.

В словото си пред участниците във форума президентът Радев посочи, че необходимостта от задълбочен анализ и дискусия за възможностите за повишаване на отбранителните способности на българските Въоръжени сили нараства изключително много в условията на висока динамика на геополитическите процеси, на растящи заплахи и дълбоки промени в средата за сигурност.

По думите на президента в съвременните въоръжени конфликти се откроява ясна тенденция на все по-широкото използване на достъпни, нискобюджетни, дори комерсиални технологии, които водят до голямо асиметрично предимство, информационно превъзходство, както и до нови способи за бойни действия, поразяване на критична инфраструктура, бойна техника и жива сила. На фронта в Украйна, във военните действия в Газа, в Сирия и на други места, се наблюдава масовата употреба на нискобюджетни автономни системи, които могат да изпълняват широк спектър от задачи: от наблюдение, разузнаване, координация, комуникация, целеуказване и поразяване на всякакъв тип цели.

Използването на такива нискобюджетни иновативни технологии дава голяма възможност за преодоляване на технологичната изостаналост и за повишаване на отбранителните способности на Българските въоръжени сили чрез инвестирането на много по-малко средства отколкото са планираните и изразходваните за големите проекти за модернизация, подчерта държавният глава. Големите и скъпоструващи проекти са задължителни за осигуряването на съвременни отбранителни способности, но са недостатъчни, поради изключително бързото и динамично развитие и въвеждането на нови способи и средства за водене на въоръжена борба, които изискват много по-голямо внимание към малките проекти, при които с много по-малко средства може да бъде постигнат чувствителен ефект, изтъкна президентът Радев.

Държавният глава призова също така за задълбочен анализ на възможностите на българската наука и отбранителна промишленост да отговори на съвременните тенденции и да осигури такива ключови способности за Българската армия. България може да използва наличния си опит в проектирането и разработката на системи от критична важност, каквито са системите за радиоелектронна борба и антидрон системите, заяви Румен Радев и допълни, че все по-голямо значение придобиват и системите за киберотбрана, за информационни операции и за сигурност на комуникациите. Във връзка с това са необходими и промени в нормативната уредба, които да регламентират прилагането на нискобюджетни проекти и решения за нуждите на Въоръжените сили, подчерта още президентът Румен Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Арести за бандити преди 6 месеца
ПОне 100 години затвор за нагли престъпници на властс начело с Борисов и Радев.
19
0
 
1
 
! Отговори
защо са на колония преди 6 месеца
Това ми звучи като някой осемдесет годишен на каже , повишаването на сексуалната ми активност е от ключово значение Не знам защо раним институции въобще .
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А относно ПВО- то - Отново руското ПВО доказа, че нямат равни. Откакто руснаците задействаха А50 нищо не минава през тях. Не съм лобист на руските заводи, но фактите са си факти - Справка - Украйна. Това, че сме в НАТО не е проблем да купуваме наистина ефективни и ефтини оръжия. Гръцкото ПВО е въоръжено с С300, а турското с С400. Прословутите и безбожно скъпи Патриоти гърмят сватбарската и нищо не уцелват. Който иска - да гледа клипа от летището в Киев. Себе си не можа да опази Патриота.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мда, наистина всяка държава вече тррябва да има дронови, и противо-дронови войски. Разузнавателните едва ли ще ги направим по- евтини и ефективни от китайските, а ударните- Ланцет нямат равни както се видя в Украйна. Танковете вече изгубиха значението си. Прекалено много и все евтини средства има за поразяването им. Леопард, Челинджър и Абрамс даже неуспяват да стигнат до линията на съприкосновение. Ефективни са леките БМП с мощни оръдия. Колкото и дебела броня да има, на Ланцета му е все тая!
16
0
 
1
 
! Отговори
хомосексуалисти преди 6 месеца
крадеца не гони крадеца използва такива като него корумпирана гад какво искаш бе масон гадев хомосексуалисти Асен Киро Бойко Рдев злоби извратени
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
какво ти пречат християни бе сатанист охранен
14
1
 
1
 
! Отговори
преди 6 месеца
Иво твой човек ясно покварявай християни браво на масон Гадев масон Асен масон Киро сатанисти кабала слуги
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
шефа на мафията
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да се въоръжим само с германска техника, руското е скраб, а американското е надценено
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Поръчките трябва да се правят към европейски партньори, а не извън ЕС, така ни източват?
10
7
 
2
 
! Отговори
алооо преди 6 месеца
абе фигурант , не знаеш ли че нямаме войска а оръжието го раздадохме по заповед на милионерите в Брюксел . то и граница нямаме пак по тяхна заповед де .
9
2
 
10
 
! Отговори
Qwerty преди 6 месеца
Какви отбранителни способности? Ние нямаме армия бе Радев! И не говоря за самолети, танкове, кораби, подводници и ракети. Говоря за личен състав. 80% от тях са в системата само заради статута си на държавни служители и грам не им пука за службата и честа на пагона. Има цели скатани поделения в които се влиза само с връзки. Сестри, жени, гаджета, любовници, братовчеди и наши хора.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев и ти ли? От кого да се отбраняваме?
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С руските самальоти на които Радев е фен я докарахме до кривата круша. Самальоти има авиация няма.
6
4
 
4
 
! Отговори
Ветропоказатель преди 6 месеца
До Анонимен 1 /// Гаспадарите чорапни не са в САЩ, а в радная Мацква и в пасольството на Мутрафоновна.
5
3
 
1
 
! Отговори
Самальот преди 6 месеца
До Продажник - Виж, как тези бракми смляха ония в долината на шарените ***.
4
4
 
5
 
! Отговори
Оръжейник преди 6 месеца
Да купува от СеСеСеРе самальоти за борба със щатски подводни лодки. Това му се иска на Чорап Грипенов. Иначе казано, по иновативни мисли и инДженерни сФащания на асиметрични мисли е изплющял в землята другаря Т.Х. Живков. ;)
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Достъпни иновативни технологии" означава стрели, лъкове, копия и прашки.
2
2
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 6 месеца
Айде, и Радев почна. Почвам да си мисля, че "войната" с Баце беше само за пред хората. Кога Бойко успя да го пречупи, не знам, но пък Радев чак толкова да не осъзнава какви са всъщност "харвардските" мошеници, не ми се вярва. А Киро и Асен свършиха на пръв поглед невъзможната задача да изперат Бойко и да изчистят имиджа му. България наистина е Абсурдистан, че и Страната на Чудесата.
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Купете ядрено оръжие на хартия, Чорап, хем краварските ти господари печелят, хем пак няма да представляваме заплаха!