Зам.-министър пресметна: Основните храни са поевтинели с 10%

Зелето дори се продавало на цена с 50 на сто по-ниска
73
Зам.-министър пресметна: Основните храни са поевтинели с 10%
Снимка: Pixabay

Целта на инициативата „Достъпно на вас” е да даде възможно най-ниски цени, фокусът е върху малката потребителска кошница. Започнахме с около 200 обекта, в момента те са над 400. Наблюдаваме намаление на цените на основните храни с около 10%. За някои сезонни стоки, например зелето, там има и до 50% намаление", заяви пред Nova  News заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев.

„Ние не търсим възможно най-ниската цена да бъде за сметка на качеството и съответно - на здравето на българския потребител”, заяви Шотев и уточни, че това е записано и в споразумението с участниците в инициативата.

Според Шотев към днешна дата „Достъпно за вас” дава резултати.

„Ако продължи да дава резултатите, които очакваме, инициативата ще бъде продължена и занапред”, заяви заместник-министърът.

Според Шотев има обръщане на тенденцията в инфлацията. „Основият натиск беше в края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато наблюдавахме шоково поскъпване, в момента тенденцията е обърната – инфлацията продължава да намалява”, заяви Шотев.

Той коментира, че една от основните задръжки на големите вериги да се включат в инициативата са били свързани с КЗК.

„Продължаваме разговорите, за да осигурим най-голям мащаб на инициативата”, заяви Шотев.
По думите на заместник-министъра е абсолютно реалистична инфлацията от 4,8%, заложена от Министерството на финансите.

„За мен е висока, но значително по-ниска от това, което беше досега”, заяви Шотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Промяната дойде и всичко е наред. Бойко стана златен пръст ,Тошко на Слави Трифонов и Костадин Костадинов го играят опозиция както Волен Сидеров едно време . А държавата цъфти и процъфтява приехме нова конституция по супер специалиста по право Христо Иванов .Вече узаконихме осиновяването на еднополови двойки и / п/./// едо сватбите . Избрахме първата ро/мка транс жена президентка.Да живее цар Киро и принцеса ***
68
0
 
4
 
! Отговори
Deep Zone преди 5 месеца
Давайте да казваме имената на всички фирми, които се гаврят с хората и продават ***. Преди малко си взех пушени бадеми от Ройс, мега гадни, хора, излъгах се, викам айде да хрупам нещо следобеда в офиса. *** на ента степен, хапнах две-три и ми се доповръща, изхвърлих цялото пакетче в кошчето за ***. Цена 3.70 за 50 грама. Ако искаш. Сигурно са намалени според министъра, може да са били 4 лева преди :D
67
0
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 5 месеца
Гаврата продължава
66
0
 
11
 
! Отговори
НЕМА ЕВТИНО.... преди 5 месеца
..ЕВТИНО Е САМО СИРЕНЦЕТО У КАПАНА ЗА МИШКИ , ГДЕТО ГЛЕДАТ И СЛУШАТ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ЗА БАЛЪЦИ....ХА,ХА,ХАААААААА
65
0
 
10
 
! Отговори
КВИ 10% , ВЕ... преди 5 месеца
...ЗА НИКУЛДЕНСКИ ШАРАНИ , ЛИ НИ ВЗИМАТЕ....ХА,ХА,ХААААА
64
0
 
12
 
! Отговори
Зам-министъра да преди 5 месеца
си скъса дипломата от СОУ-то, което е завършил. На сайта за цените на храните съвсем ясно се вижда обратното - че храните са поскъпнали с около 10% за последните 12 месеца. Като данните в тоя сайт не са пълни, преди да бъде създаден сайта имаше шоково поскъпване с 40% до 60%, а някои стоки, като яйцата например, поскъпнаха 100%-150%, че на места и по 200%. Освен това, магазините свалят грамажа в опаковката, за да задържат цената на щанда. Не на мене тия, нищо не е поевтиняло.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тусин министре , а ми направили си труда да видиш от какво са направени пуеффтинилити стокийййй????????????
62
0
 
12
 
! Отговори
dani преди 5 месеца
Ха ха ха смях в залата
61
0
 
16
 
! Отговори
Хах преди 5 месеца
Поевтинели са с 10% ама само на ужким! Това, което веригите ни пробутват като "евтино" е пред разваляне и гледат да си прочистят складовете.
60
0
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 месеца
ПРЕДИ ТОВА ПОСКЪПНАХА СЪС 100%
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този Ивайло много добре знае,че по-евтино от 12 лв.месо НЯМА! Ами мляко,хляб,сирене,плодове,зеленчуци,ток,горива...? Днес ни дойде сметката за газ-За 20 ДНИ-643 лв. Той си говори за Зелето,ама ние да му мислим! Е,поне си мисли,че ще покаже на Европа как борим инфлацията,колко ниски стават цените,колко добре се грижат за нас! ЗЕЛЕТО-много е важно,че си купил една зелка с няколко процента по-евтино,направо богатееш,ще ти останат пари и за месо!
58
1
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 5 месеца
До Шопендар,пропуснал си да добавиш най-вече менте народ,там е основния проблем
57
0
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 месеца
Съмнявам се , на за повишението на цената на тока , водата и данъците , нямам никакво съмнение . Там е бетон.
56
0
 
19
 
! Отговори
Борисчо преди 5 месеца
И тоя е като Кирчо - живее в алтернативна реалност...
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредно доказаъелство, че на власт са ментета.
54
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Аз пари за храна имам. Дайте ми пари за луксозни стоки, не за китайски ментета. Вдигнете доходите на хората реално, а не на 20% от инфлацията! Всякакви такива умноикономическинеобосновани твърдения, че заплати няма как да се вдигнат, щото ще има инфлация, са глпост. Нашата инфлация не зависи от пазара ни, а от европазара. От тая гледна точка можем преспокойно да си вдигнем заплатите, без това да ни навреди. Ние сме малък пазар, никой няма да вдига цени заради нас!
53
0
 
7
 
! Отговори
ко да прайм 3 преди 5 месеца
И тук последен пост. Ако се въведе ред, нещо от което българина бяга като дявол от тамян,и ако се изгради инфраструктура, вместо общинаря да прибира рушвети за строеж на панелки > липса на паркоместа заради пренаселване. Може би.. може би ще вземем да се оправим, цените да влязат в норма... а не един едностаен за гараж... в краен квартал.. А *** инвеститори които ще те набият че си им паркирал на мястото, да гният.. за 5000евра/м2 купувам в центъра на Берлин и Прага, не в Манастирски ливади
52
1
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Поредния крадлив тъпана......р!
51
1
 
20
 
! Отговори
Шопендар преди 5 месеца
Добре смята министъра,но никой ли не проверява какво е ксчеството на по евтините храни.лидъл банани от 3,99 на 1,99,купуваш а на втория ден са черни и ги хвърляш.на женския пазар,зехтин за 5литра,за 35-40лева,оказва се нещо мазно но не и зехтин,била-,нарязани филета,купуваш ,плащаш,вкъщи отваряш и осмърдяваш.менте управници,менте вериги,менте държава.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Увеличиха ги с 200% поевтинели били с 10% Кого лъжете бе?