Сачева: В бюджета има пари за надбавки за Коледа за пенсионерите

Решението на Василев да не ги даде било популизъм
Обновена: 10 дек 2023 14:28 | 10 дек 2023 10:45, Камелия Цветанова
93
Сачева: В бюджета има пари за надбавки за Коледа за пенсионерите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коледните добавки към пенсиите винаги са били традиция и да давани на хората, които са най-бедни, давани са на хората, които са под линията на бедност. В България това са около 326 000 души или 330 000 души и ако те бяха получили по 50 лева, това щеше да е 16 млн. лева в един бюджет от 22 млрд. лева - така депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева отговори на въпрос на БНТ, ако беше социален министър дали щеше да настоява да се дадат коледни надбавки на пенсионерите.

Попитана защо от ГЕРБ-СДС не са убедили финансовият министър Асен Василев да се отпуснат коледни добавки, тъй като той казва, че няма смисъл от тези 50 лева и по-добре трайно да се увеличат пенсиите, Сачева отговори така: "Това е поредната доза популизъм на Асен Василев. Тук не говорим за парите и не говорим затова, че идва Коледа, а говорим затова, че този жест щеше да покаже България като социална и солидарна държава".

Тя обясни още, че хората, които се пенсионират през декември, ще получат автоматично по 60 лв. към пенсиите си по силата на решение, което е взето в предишно Народно събрание и тази добавка не е свързана с нищо за разлика от това, че добавките от ковид влязоха в пенсиите.

"Същевременно тези хора, които се пенсионират сега през декември, имат много по-адекватни пенсии спрямо доходите. А хората, които са с най-ниски доходи, те няма да получат коледна добавка. Тя е съвсем друг жест и съвсем друг вид политика, тя не е свързана с доходите, а е свързана с нашето отношение към бедните и повече с етиката - тема, която отдавна не присъства в българската политика", уточни Деница Сачева.
Тя коментира и ставката от 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, която засега остава.

"Това е една от мерките, с които бизнесът най-много би се изсветлил, защото това е и мярката, която на практика хората да работят на светло. Когато да криеш доходите ти се струва по-евтино от това да си плащаш данъците, обикновено предпочиташ да ги криеш. Смятам, че към момента тази мярка не е дала своя пълен ефект, за да могат да се вземат последващи решения", каза Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: коледаСачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
аноним преди 5 месеца
Всички страни около нас зарадваха старите си хора,дори в Унгария дават и 13 пенсия,само нашите-мислещи само за себе си-управници-не помислиха за тях!!!!
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Той Хасан прибира пари, прибра парите за магистрали, прибра парите за поддръжка на пътищата както и за увеличение на заплати, търсете ги в офшорките му!
77
0
 
11
 
! Отговори
рижко преди 5 месеца
дайте ги на бедните пенсионери, богатите нямат нужда и трябва да проявят малко солидарност
76
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Другако Цачева, дайте от джоба си *** бедните,а не от бюджета. Маршев хамелеон!
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А можахте да отпуснете 12 милиона лв. ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ за наглите и нахални украинци в България! Докога ще хрантутим тези неблагодарници???
74
5
 
2
 
! Отговори
буле преди 5 месеца
гледай си киселото зеле, поне то да стане. фидоска2...
73
12
 
3
 
! Отговори
астора преди 5 месеца
За мьрзеливите пенсионери с по три апартамента и две кьщи никакви пари
72
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Обещанието на Коморчо, че ще увеличат пенсиите от юли 2024 е цинизъм... Ще изчакат 7 месеца да умрат голяма част от по-възрастните пенсионери. Не го ли е грях цялото продажно правителство и тия 240 прасета в парламента, дето си гладуват 13 заплати и всякакви бонуси, че старите хора ще си отидат с отворени очи, че няма да видят нищо на Коледа и Нова година... Можеха да си купят нещичмо за трапезата....
71
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има пари,разбира се,но крадливите родоотстъпници,управляващи в момента не искат да дават на бедните,а искат само да крадат и да правят далавери и фашистите в усраина
70
0
 
26
 
! Отговори
Км преди 5 месеца
Съдбата на българските пенсионери е ,,УМИРАЙ ТРУДНО,,
69
6
 
21
 
! Отговори
Доката преди 5 месеца
Е па земи от чекмеджето,па раздай на ората, белким, малко откраднахте.
68
11
 
2
 
! Отговори
ББ преди 5 месеца
ЕСССР ако си мисли,че не им предстой ТСВ заради политиките им и предателствата Свободният Свят...повтарят грешката ...ВСВ,ако вЕбер с мафиотският си кръг в ЕСССР ще му бъде позволено да е фактор...имате животоопасни проблеми...Юнкер...Орбан...Меркел...Вебер..Доган-Пеевски-Борисов..много сте...слугите на путин...ограбващи животите на Народите на Свободният Свят!!!Ще ви СПРЕМ...или ще е КРАЯТ!!!Да е ТСВ...по добре..
67
1
 
19
 
! Отговори
ББ преди 5 месеца
До Анонименда обясня на руският роб...пенсионера е...нетрудоспосдобен Човек,плащал 30-40 г осигуровки,доверил се на "дЪржавата"на децата си...на Народа си...работил за тях...и те пеевски-доган ограбват...старините им...излезте и обесете копелетата!!!Ако сте наследници на Апостола излезте и ги обесете!!!...или си оставате робЕ!!!
66
6
 
11
 
! Отговори
ББ преди 5 месеца
чета руската пропаганда и ...не съм изненадан...дайте на пенсионерите плащали...обаче с платеното от пенсионерите....строихте руски потоци...пеевски е милиардер,без да продава и произвежда нищо...само ограбваше парите на пенсионерите...г-жо Нинова и го знаете и го облслужвате от 30 г.,защо????защото е руски агент..просто е...ограбват ли ви са руснаците и робите им!!!САЩ и Кралството..спрете Пеевски -Доган-Борисов...със всички средства ги спрете!ЕСССР...са руски роби!!!
65
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
защо държавата не дава коледни надбавки на всички а само на пенсионерите??? Другите няма ли да празнуват коледа???
64
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
аз смятам че в бюджета има пари за коледни надбавки за всички в България, не само на песионерите по 1000 лева на човек??? Сачева стига се изказва не подготвена!!!
63
9
 
15
 
! Отговори
Будинов преди 5 месеца
Сачева,в бюджета има подаяния за бг пенсионерите не рални добавки.Така те учеше *** от банкя да баламосвата с по 50 кинта деменциите и ти повтаряш тази мантра като изоглавена.Времето на подхвърлените подаяния отмина безвъзвратно,колкото по рано го осъзнаете с малоумния ви безкнижник толкова по добре.На следващите избори сте в 5та глуха колкото и да лаете с дуловската порноактриса, клоуна от Хасково,мечтателя Чолаков и къдравата *** СЮ
62
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще има и 13 - 14 та заплата и бонуси ! Нали .l.
61
3
 
32
 
! Отговори
Сабри преди 5 месеца
Защо трябва да има бедни хора в нашата страна ? Бойко ,Шиши.и половината в парламента ,са за затвора ! Инфлацията Гало пира и вместо всеки месец да актуализират пенсиите ,го правят на 1 ,07 ! До тогава ,какво ! Дгд Василев и &. ..l.
60
8
 
35
 
! Отговори
Професионалист преди 5 месеца
Излиза така,че бонуси ще има за крадливите и мързеливи ци.ани,а за истинските българи няма да има...Но ние сме свикнали с това,при Баце нямаше бонуси ,а имаше чекмеджета.