Ресорната комисия прие промените в Конституцията

Те влизат в зала във вторник
17 дек 2023 13:12, Александър Попов
19
Ресорната комисия прие промените в Конституцията
Снимка: БГНЕС

Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията, които ще влязат в парламента във вторник.

Заседанието на комисията започна вчера, когато бяха приети част от текстовете в главата "Съдебната власт", допусна се двойно гражданство за министри и депутати, както и регулаторите да се избират с мнозинство от 2/3, каквото имат вносителите на конституционната поправка. За прецизиране за днес бяха оставени част от промените, свързани с непрекъсваемостта  работата на Народното събрание при редовни и предсрочни избори, измежду кои фигури ще може да избира президентът за служебен премиер, както  и преходните и заключителните разпоредби.

Леко разминаване в рамките на управляващото мнозинство имаше по отношение фигурите за избор на служебен министър-председател.

Избори за Народно събрание се произвеждат не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото НС. С полагането на клетвата на новите народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Служебен премиер се избира измежду Председател на НС; Председател на ВКС; Управител или подуправител на БНБ; Председател или заместник-председател на Сметната палата; Омбудсмана или заместник;

"Ние посочихме, че използваме гръцкия пример за това решение. В Гърция председателят на ВКС също е в списъците. Така че това по-скоро засилва обстоятелството, че служебният кабинет не трябва да бъде партийно обвързан. Той не се е явявал - няма политически мандат от обществото. Така че по-скоро това засилва неговото неполитическо", заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

"Хората, които са предвидени, ще бъдат в конфликт на интереси, какъвто е председателят на Сметната палата или неговите заместници", коментира проф. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"Дано няма служебно правителство скоро. Ние приехме важни промени на непрекъсваемост на Народното събрание, така че да контролира правителството", допълни Радомир Чолаков, председател на конституционната комисия, цитиран от БНТ.

С поставените срокове в преходните разпоредби излиза, че настоящият ВСС и изпълняващият функциите главен прокурор ще останат на постовете си вероятно още година.

"Възраждане" предупредиха, че ще направят искане в Конституционния съд за отмяна на промените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: промениКонституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А двойния гражданин, за коя от двете си държави ще работи.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако има напрежение между двете държави, чиито гражданин е някой депутат, респективно министър, председател на комисия и прочее, той на коя от двете ще бъде верен? А при война между двете? А чий шпионин може да е съвсем резонно? Двойните граждани не само с канадско, щатско или западноевропейско гражданство. Може да има с турско, руско, израелско, палестинско, сирийско, иранско и т.н.
16
0
 
6
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 месеца
Двойното гражданство е предложено от етническата партия ДПС,уж заради двойното гражданство на Просто Киро,който и до момента този лъжец не се е отказал от канадското си гражданство. Просто само го е замразил в момента.
15
0
 
6
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 4 месеца
Не може правителството да подаде оставка и да се отива на парламентарни избори,а парламента да остане. Идеята била парламентът да контролирал служебния кабинет? Точно идеята за служебен кабинет е независим от партиите,за да организира и провежда честни избори. Какви честни избори ще проведе служебен кабинет контролиран от партиите в НС? За двойното гражданство също е пълен абсурд,защото един турчин роден в Турция,но получил и българско гражданство ще може да е депутат и министър.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо не ми се връзва как ще работи старото народно събрание до клетвата на новото, когато повече от половината депутати ще хукнат по предизборни агитации из страната преди изборите.... Сегашното народно събрание не спря да приема текстове и закони, които въобще не са обмислени и създават хаос, двузначие, бюрокрация и постепенно изземване функциите на правителството и се чудя трябва ли ни такова след като НС оспорва и гласува техни решения когато и както им скимне
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега ми става ясно защо парламентарните партии ще се избият кой да бъде председател на НС, ВКС, народна банка, сметна палата. Защото ограничават избора на служебния премиер да се избира от гореспоменатите. По- политическо обвързване от това не сме виждали досега. Всичко се прекроява политически, което е доста опасно и недемократично.
12
10
 
1
 
! Отговори
ТАКА ТРЕБВА ! преди 4 месеца
НОВА ГОДИНА -НОВА КОНСТИТУЦИЯ --НОВ КЪСМЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ! АЙДЕ ЧНГ НА *** И РУСОРОБИТЕ-КРЕПОСТНИЦИ....!!!!!
11
8
 
1
 
! Отговори
БРАВО МОМЦИ!!!! преди 4 месеца
НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ ----ПОДАРЪК ЗА ЦЕЛА БЪЛГАРИЯ ЗА НОВАТА ГОДИНА!!!!АЙДЕ , ДА Е НА ХАИРЛИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не Конституцията, Престъпната Сглобка трябва да се смени и прогони от Партийния дом.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е заговор срещу държавата, по тайни сбирки извън работно време се събират да правят завери срещу Конституцията. Те искат да изнасилят Конституцията. Пълна блокада и отлагане за следващата година. Срамни майстори правят бърза работа и разни бързи свинне слепи ги раждат. Не промени, а гавра с Конституцията на Двойните граждани.
8
1
 
11
 
! Отговори
Весо преди 4 месеца
Конституцията няма нужда от промени! Денонощна работа за да отворите широко вратите за ...граждани с два паспорта,джендъъри,влечуги и пълзящи тваарри,гей,садо и педи на банки в Парламента!Така,че вече нищо не създавате,изграждате,творите.Рушенето, преместването и трайната работа срещу народа,ще ви донесат едно...ЗАБРАВА!
7
1
 
8
 
! Отговори
Весо преди 4 месеца
Конституцията няма нужда от промени! Денонощна работа за да отворите широко вратите за ...граждани с два паспорта,***,влечуги и пълзящи твари,гей,садо и педи на банки в парламента!Така,че вече нищо не създавате,изграждате,творите.Рушенето, преместването и трайната работа срещу народа,ще ви донесат едно...ЗАБРАВА!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1 - На такива "работници" най-добре е почивка да им се осигури. Т.е. уволнение, че резултатите от тяхната работа са катастрофални.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Промени, писани на колянце, приети на юруш, кога ще е ремонтът на ремонта на Конституцията?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КоПроституцията ще променят по белгийски стандарт - до църквата скоро публичен дом
3
1
 
14
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
Национални Предатели !
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истанбулската конвенция ще бъде ли вече непротивоконституционна? Да знам дали да хващам сопата и да тръгвам към София...
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия сън не спят. Няма събота, няма неделя ... работят.