Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Главчев дължи обяснение защо иска толкова скоро смяна на двама министри
Обновена: 17 апр 2024 16:07 | 17 апр 2024 16:00, Анисия Иванова
24
Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" Наталия Киселова.

Още по темата

"Всъщност исканията на опозицията са 2 - президентът да смени министър-председателя на служебното правителство, което е възможно, и дали е възможно на служебно правителство да се упражни такъв вид отговорност като вота на недоверие. Вотът е опит на опозицията да свали правителството. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство", обясни доц. Киселова.

Тя припомни, че органът, който назначава, е органът, който уволнява - в случая президентът.

"Дори и да станем свидетели на задвижване на такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Президентът не е длъжен да се съобрази с това, но предвид краткото време до великденската ваканция вотът на недоверие по-скоро се използва, за да се обърне внимание на 2 от парламентарните групи", каза доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право обясни, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие.

Много по-вероятно е президентът да не се съобрази с искането да смени служебния премиер, каза още Наталия Киселова. Тя припомни, че когато бе съставено правителството на Димитър Главчев, бе обявено, че той единствен се е съгласил от възможните варианти.

Доц. Киселова допълни, че премиерът дължи обяснение на обществото защо иска толкова скоро смяната на 2-ма от министрите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Общество
Еко: Общините ще ни зачисляват торби за боклук
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Народен Представител преди 1 седмица
Ами вие достатъчно се изложихте всички които уж сте политически грамотни.Когато служебно правителство очевидно обслужва интересите на мафията изпълнява поръчки и работи против държавата това действие не е ли записано в Конституцията като национална измяна.
22
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Трябва да си политически грамотен, за да не се излагаш с подобни инициативи.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И за какво точно ще е Недоверието като нищо не е направило това служебно правителство, назначено само за 2 месеца? На криви пп - Космосът им пречи!
20
2
 
1
 
! Отговори
Сладков преди 1 седмица
"Вотът е опит на опозицията да свали правителството." --- На какво е опозиция, след като няма редовен кабинет? На президента ли? И какъв е този парламентарен контрол на служебното правителство? Може би парламентарен контрол на президента? Как контролират правителство, когато не са го избрали и не могат да го свалят?
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като видиш промените в конституцията, направо става смешно и жалко. СМешно ми е, че когат Плвнелиев излизаше от залта и не даваше, да се назначи очевдно корумпиран конституционен съдия, всички пляскахме. Когато някой го предложи за Деса, Киселоква изкочи и каза - не не не ... не може! Няма такова нещо! Тя ще стане, така или иначе! Аххх двоен стадарт :)
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До баба мара - Малко ще им е зор. Армията ни не е особено функционална и ... твърдо против ПП, ДБ и ГЕРБ ...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 6 - Нито ДБ, нито Тиквун си избрахме ама ... е па на!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Киселова каза, че кандидат премиерът на ИТН бил плагиатствал от нея, когато му била преподавател, но защото некъф си студент я заплашел, тя нямала, милата, какво да направи ... тя е била само работеща под президента с НСО охрана :)
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гербалова пак на повикване!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само, че кабинетът не е служебен, а назначен по заобиколен начин от сглобката в Народното събрание.
13
3
 
2
 
! Отговори
val преди 1 седмица
Абе нали обясни! Колко пъти да обяснява и на кой? Всеки иска да му се обяснява персонално!Главчев е министър-председател и той преценява кой ще сменява! Който иска да назначава и да сменява да спечели изборите след два месеца и да прави каквото ще! всеки има претенции! Претенции- след изборите!
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не може да има правителство което никой да не може да го свали, нито парламент, нито президетн и не е избирано от никой. Това е дъражвен преврат
11
1
 
4
 
! Отговори
Цък преди 1 седмица
Няма "не може" лельо Наталия. Щом може конституцията да се окепази до това й състояние може всичко - не само вот на недоверие, а даже и нов закон за гравитацията да се напише! Върти сучи, куче влачи - диря няма!
10
1
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Защо? Значи служебния кабинет може да си прави каквото си иска, така ли? Да обяснят какво наложи смяната на двама мистри за 3 дена!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вот не но президента може да го уволни когато поиска. Така че Нина е права.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
защо да не може, след като се закле пред парламента, може и парламента да му иска вот за недоверие!
7
1
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 1 седмица
Абе 9 месеца управляваха ПП и ДБ. Това всичко е по закон, за който е виновен ДБ, какво ревете. Изберете си ги пак и пак викайте, че тиквун и шишун са виновни. Те просто си ги чакат на гюме.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Киселова, напротив виждаш че всичко може. Даже жена да роди от мъжа си. Анархията стана пълна, а народа безпарично и гладно скимтящ. Ето ви ГЕРБ и ДПС вечната управляваща коалиция
5
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Не може господин "народни представителю".Не може. Хващай юридическите книжки и прочети конситуционния буламач, който сътвориха правните незнаещи депутати.
4
2
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
Те са едно такси чалгари и един бус възтаннии. За толкова им е платено. На повикване и знал за гласуване са