Вълчев: Правната система е като човек на силни лекарства

Постът на външния министър пак е ябълка на раздора
Обновена: 18 апр 2024 21:48 | 18 апр 2024 21:30, Инна Ангелова
12
Вълчев: Правната система е като човек на силни лекарства
Снимка: БГНЕС

С направените конституционни промени правната ни система е като човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство. Така накратко описа ситуацията от последните няколко дни проф. Даниел Вълчев, декан на  Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски”.

Бившият вицепремиер каза, че в момента сме в ситуация, в която не е ясно кой носи отговорност за служебното правителство. Вълчев посочи, че редица важни въпроси са оставени без отговори след гласуваните поправки.

"Ако премиерът поиска от президента смяна на някой от министрите, президентът длъжен ли е да се съгласи?
Ако президентът не е доволен от служебния министър-председател може ли да го уволни и да назначи някой друг от т.нар. "домова книга"? Може ли НС да гласува вот на недоврие на това правителство, което то само не е избрало?

Има решение от 1992 г., което казва, че НС не може да гласува вот на недоврие на правителството. Но то е постановено с оглед на онези конституционни разпоредби, които са съществували тогава".  КС трябва да постанови своето решение по обжалваните промени, отбеляза Даниел Вълчев. "Въпросът е, че самата Конституция беше претупана. КС трябва да се произнесе по-бързо, за да се оправят тези неща".

Правната и политическата ни система в момента са в специфично положение и много лесно могат да се счупят, затова Вълчев посъветва всички да се въздържат от резки движения и говорене.

Постът на външния министър за пореден път се оказва ябълка на раздора, "защото някой си мисли, че чрез външния министър ще може да покаже коренопреклонно поведение пред нашите партньори", посочи той пред БНР.

"Това е едно от добре структурираните министерства и аз не виждам каква ще е разликата дали е един или друг министър. Господин Борисов допусна грешка и наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че това е правителство на ГЕРБ. 


Идеята да има сложно съставяне на кабинет е лоша и е противоконституционно записана. Предходното правителство докара България до това, че целият й фискален резерв е в такъв размер, че при необходимост ще имаме пари едва за седмица или две, подчерта бившият вицепремиер.

"Не говорим за фискален резерв, който може да бъде буфер на държавата. През последните години сме свидетели на неспиращ процес на временни хрумвания. Ако това не се спре, не мисля, че ще има добър резултат".
Служебното правителство ще организира и проведе изборите. Въпросът е дали те ще бъдат честни  и справедливи в онзи смисъл, в който всички бихме искали да бъдат, каза още той.  "Ние опорочихме идеята с машините. Сложността идва от това, че парламентарните избори  ще бъдат заедно с вота за ЕП.

Удължаването на мандата на НС е лекомислено и недомислено решение. То има за цел да покаже, че президентът няма да бъде господар на ситуацията. “Надявам се, че конституционните съдии ще вземат мерки поне най-фрапантните недоразумения, възприети с тази конституционна ревизия, да бъдат отстранени".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.