Минута мълчание за жертвите на геноцида срещу арменците в НС

Депутатите почетоха годишнината с декларации
44
Минута мълчание за жертвите на геноцида срещу арменците в НС
Снимка: БГНЕС

С декларациите по повод 10 години от геноцида срещу арменците в Османската империя започна пленарният ден на депутатите.

Христо Даскалов от ПП- ДБ посочи, че исторически арменците и българите имат дългогодишни традиционни връзки. "Масовото изтребление е унищожаване на хора, за да се сложи край на тяхното съществуване и сега разпръснатите в света арменци отбелязват 24 април в памет на жертвите", каза той.

Атанас Зафиров от БСП коментира, че днес е ден в памет на починалите при геноцида арменци и припомни, че през 2015 г. НС призна геноцида и така България се вписа сред онези 35 страни, които признават извършеното престъпление.

"Нека да отдадем своята почит към жертвите и да не проявяване търпимост към подобни деяния и да не забравяме историческата истина", призова социалистът.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че днес парламентът трябваше да започне работа с минута мълчание в памет на тези, които са безмилостно убити и изклани.

"Това е първият и най-големият в историята на човечеството геноцид. Минута мълчание обаче нямаше, защото според управляващото мнозинство годишнината не била кръгла, така днес НС се закичи за пореден път с клеймото на позора, позор за ГЕРБ, за ПП-ДБ и за липсващото в пленарната зала ДПС, които обслужват чужди интереси", обвини той.

След това Атанас Зафиров призова за минута мълчание и депутатите станаха на крака, за да почетат паметта на жертвите на геноцида.

Председателят на НС Росен Желязков обаче остана на мястото си и обясни, че тази процедура на социалиста не е била допустима.

"Очевидно г-н Зафиров се изкуши да наруши правилата, когато се отбелязват кръгли годишни, има минута мълчание, а не се изпълняват прищявки на депутати", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Политика
Георги Тахов вече официално е служебен министър на земеделието
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИЗГНАНИЦИ КЛЕТИ,ОТЛОМКА НИЩОЖНА ОТ ВИНАГИ ХРАБЪР НАРОД МЪЧЕНИК... ТЕ ПИЯТ,А ТЪНАТ СЪРЦАТА ИМ В РАНИ И ПЕЯТ ТЪЙ КАКТО ПРЕЗ СЪЛЗИ СЕ ПЕЙ.-Пейо Яворов "Никой не смее да го каже, но аз го казвам турците са избили 1 000 000 арменци и 30 000 кюрди." - Орхан Памук.
38
1
 
1
 
! Отговори
Истината!; преди 1 седмица
Все още продьлжават да живеят предимно в Истанбул ,в най богатите райони естествено и косъм не пада от главата им!Но те са ненаситни като евреите,това не им е достатъчно-искат цяла Турция да е тяхна!Ама нанай-това ще се осъществи когато си видят онази си част без огледало!Щом и вековните им покровители,*** вече ги изоставиха ясно що за свестни хора са!Разчитат на диаспората в сащ и Франция,но тази работа само с пари не става-трябват хора.А те,горките са едва 2 млн!Вижте вЕреван к'вамизерия
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
...селата и градовете бяха беззащитни защото всички годни за служба мъже бяха на фронта.Арменците, като нация от друга вяра не служеха в армията и всички до един се въоръжиха и като четници грабеха,убиваха и опустошаваха турските райони!Ее,накрая си получиха заслуженото!За тях важи:да бяхте мирно сидели таквоз чудо не би видели!Сьщата врява вдигнаха и в Н.Карабах,който не беше признат даже и от тях,Армения!Сега и русия ги изостави, да видим как ще се оправят!Хак им е!
36
1
 
1
 
! Отговори
Истината! преди 1 седмица
Арменците стотици години бяха най почитаното малцинство в Османската империя!От тяхната среда бяха посланиците,банкерите,златарите,кадиите,чиновниците,занаятчиите...Живееха в най престижните квартали и къщи в Истанбул и другите големи градове.Свободно си практикуваха вярата,езика ,ритуалите(как-то и другите малцинства)Поискаха да се възползват от слабостта на империята и подпомогнати с оръжие и пари от руснаци и французи и други чужди посолства удариха в гръб цивилното турско население!
35
0
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 1 седмица
Отивай във Филиповци или Столипиново бе братчет,какъв го дириш в Истанбул?!Истанбул е мегаполис,световен и исторически ,безподобен град и не е за нискокачествени като тебе!
34
1
 
1
 
! Отговори
До утописта долу преди 1 седмица
...подарявайки му светите си български имена...Малеее,по голяма глупост от това не може да има! Толкова ни са свети имената и всичко ваше,че от любов изоставихме имот,роден дом,родно място и колкото се може по бьрзо се отдалечихме на стотици километри от всичко това!Кое ви е святото бе,чуку...ндур?В какъв нереален свят живеят тия заблудени племена,боже!!!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ходих в Турция, трагедия, в Истанбул хем, циганнния на всяка крачка, ядох и шашлик от дърт коч ли беше овца ли, още ме боли главата, трагедия , и сладкото им е бъкно с отрови и захари, трагедияяя е Турция, ще ме извинявате
32
1
 
1
 
! Отговори
ДО 27 преди 1 седмица
В Бг има около 1,2 милиона турци, около 700 хиляди турски ***, около 35 % от населението са мюсюлмани, налагат си религията, средата на юни има Кочбайрям, по всички тв показват, дават мюфтията и долу един коч 130-140 кг стои на заколение, и така
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите винаги сме били предатели, аз не , но по-принцип, преди 3 години Президентът Радев чрез служебното правителство подпис договор всеки ден да плащаме по 1 милион на турция за нищо и ги плашаме вече 3 години и ще плащаме още 17, това са по почти 400 милиона лв на година. След това ми обяснявайте как Турция била приятелска и турците били точни.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*** ходите в Турция нон -стоп , за нищо не ставате -предатели сте на историята си, на дедите си, ходете в Гърция, Бългаария, Италия, Испания, Египет, Франция, ама Ганяяяя е предател и затова ходи в Турция, затова ни викат тюркие джумхюриет булгаристанн
29
0
 
1
 
! Отговори
до 26-ти Геноцида преди 1 седмица
си е геноцид. Терористите са си терористи. Което ще рече, че хамас извършиха терористичен акт, а Израел пресоли манджата с отговора и го обърна на геноцид срещу палестинците. Това са обективните факти.
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Арменците са жертва на руските игри за отслабване на Отоманската империя. Кланетата си имат предистория - първо арменски терористи са клали семействата на турците, докато мъжете им са били на фронта срещу руснаците.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Минута мълчание в парламента, обяд с пет кюфтета и после се прибраха да гледат ферхундето, епизод 2396. Ашколсун.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
500 години турски робство = турски по телевизията, анадолски сериали нон стоп и тълпи араболюбци и неандерталци, възхваляващи джихадизма. Плюс има няма вече 250.000 нелегални араби в България. Не виждам протести, напротив..това вече е мюсюлманска ислямистка държава.
25
1
 
3
 
! Отговори
До значи преди 1 седмица
'ша извиняваш, начи'..но ако чужденец погледне днешна България с неспирните турски сериали, тълпите ***, празнуващи Великден в Турция, кьочеците и чалгата, едва ли ще си помисли за някакъв османски геноцид. Никой не ни е виновен. А по другата тема - Палестина извърши геноцид срещу Израел, започнаха и война и не виждам защо трябва да ридая за тия джихадисти. И до днес ни един палестинец не е осъдил зверствата, даже си раздаваха бонбони.
24
3
 
5
 
! Отговори
ИМА ДВА ЗЛОДЕЙСКИ преди 1 седмица
НАРОДА НА СВЕТА > ТУРЦИТЕ И УКРАИНЦИТЕ КОИТО СА ИЗВЪРШИЛИ СТРАШНИ ГЕНОЦИДИ НАД МАЛЦИНСТВАТА СИ > турците над българите, арменците, асирийците и гърците, И УКРИТЕ КОИТО СА ИЗКЛАЛИ СВОИТЕ ЕВРЕИ, *** И ПОЛЯЦИ
23
0
 
3
 
! Отговори
Минута преди 1 седмица
Минута мълчание (в НС!!!) за жертвите на геноцида срещу арменците в НС. - Логически неиздържано изречение!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А палестинците? о чакай те не са хора.
21
0
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Да,арменците подкрепят Русия. По време на СССР всички племена се договориха да инсценират уж вражество помежду си ,за да могат да превземат Европа в качеството си на имигранти. Няма нито един народ от СССР,включая Балтика,Грузия и Украина,който да не е с Русия. Това е .
20
4
 
10
 
! Отговори
Значи, преди 1 седмица
признаваме "Гладомора" за геноцид срещу украинците, признаваме холокоста срещу евреите, турския геноцид срещу арменците, а 500 години "османско присъствие" всячески се стремим да ги игнорираме. А модерния геноцид на Изреаел срещу Палестина също го премълчаваме.