България ще подкрепя Украйна финансово, военно, политически...

България подкрепя инициативата "Формула за мир" на Зеленски
524
България ще подкрепя Украйна финансово, военно, политически...
Снимка: МС

„България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война България оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо“, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на видеоконферентен разговор с украинския министър-председател Денис Шмигал. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Димитър Главчев изрази категорична позиция за непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Украинският министър-председател благодари от свое и от името на народа си за подкрепата, която България оказва.

Служебният премиерът потвърди, че ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни в Берлин. Основната цел на събитието е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна след края на руската агресия. Главчев сподели, че на конференцията в германската столица с него ще бъдат и представители на българския бизнес.

Димитър Главчев бе категоричен, че българската държава подкрепя инициатива „Формула за мир“, представена от украинския президент Володимир Зеленски. Тя представлява концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.

В хода на разговора бяха отбелязани и добрите връзки между двете държави, които са подсилени допълнително от българската историческа диаспора в Украйна, която наброява около 200 000 души.

На 29 април приключи транспортирането на военно-техническата помощ за Украйна, предоставена на основание на решение на парламента и определена с решение № 134 на Министерски съвет от 23 февруари, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Военното министерство ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на взетите от Народното събрание решения, се посочва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от Избори 2024
ПП-ДБ официално определи водачите на листите и кандидатите за евродепутати
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
0
 
3
 
! Отговори
Дядката преди 1 седмица
Много глупава нагласа!Огледайте се !Вземете пример от страните в света!Кой е изолирания?Не са Русия и Китай , а САЩ и НАТО!Време е за световен завой !
429
0
 
6
 
! Отговори
Деди преди 1 седмица
Горкият Главчо! Щял да помага, ха-ха! Та ти си "еднодневка" бе главчор, днес си тук, утре те няма, какви ми ти "обещания" раздаваш? Днес те има (?), утре си никой, така, че давай с обещанията!
428
0
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 1 седмица
Бедния, ще помага на богатия! Има една стара българска поговорка, ,,Кой, каквото си надроби, това ще сърба!" Нека си сърбот чорбата украинците! Ние и за чорба нямаме а на тях, ще даваме за пържолите и бирата!
427
2
 
9
 
! Отговори
Татул преди 1 седмица
Всичко това е казано от американогъзолизци/ Няма и един истински българин, който да подкрепя това недоразумение наречено Украйна.
426
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние щото сме цъфнали и вързали, *** ниедни!
425
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 431, то затова България е социалистическа държава. Демократите идват, разсипят каквото могат за 20г, направят национална катастрофа и ни принуждават да ги бесим чрез народен съд и пак да правим социализъм. Не можеше ли вместо демократи да са просто патриоти или поне десни? А, те едни плу жеци и майцепродавци. Софийския въздух нещо им прави на хората, изкревят им се тиквите към продажничество. Столицата трябва да се премести в Търново! Не случайно нито един възрожденец не е от софия!
424
1
 
11
 
! Отговори
кой преди 1 седмица
Кой, какъв е този че си позволява да говори от името на България??
423
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще подкрепя укрия,докато Русия не набутаа и на България 2 Кинжала (повече не ни трябват!)!!ЦЯЛАТА КЛИКА,КОЯТО НИ УПРАВЛЯВА Е ЗА ЗАТВОРА!!!ПО МОГЪЩИ ДЪРЖАВИ от нас си пазят неутралитет,а ние се врем!!Не случайно сме царе на националните катастрофи,така и не случихме на управници!
422
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълен неутралитет ни трябва,нито НАТО, което е блато, нищо няма да ни спаси, когато Русия прегази Европа. Тогава ще има вой и скърцане със зъби!
421
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво!На тъъпа и овчасяла сбирщина,наречена за подигавка "народ",това се пада!Вземат и от залъка за да угаждат на господарите и оФФФчата *** мълчи ли мълчи!!! Оффча ***,заслуваваш и участта!Бе-е-е........................
420
0
 
4
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 седмица
До vv айде бегай си у укропитекско
419
0
 
10
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 седмица
аА съм Балгария, Аз съм суверена и не съм сагласна. Как така някой ще взима решение от мое име?
418
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
много са хората катто мен, които в началото на войната подкрепяха Украйна, а сега не искат да чуят за украинците - използвачи, нагли, нахални, неблагодарни, все недоволни
417
3
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 седмица
НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ !!!! " СЛИВА УКРАИНИ " - НА БЪЛГАРСКИ Е ПОШЛО !!!!!
416
1
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 седмица
КОЯ БЪЛГАРИЯ - МОЯТА ИЛИ ТВОЯТА ??????? В ЕВРОПА И НАТЮ СМЕ БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ,А С ДИКТАТ !!!!! КЪДЕ НАТЮ -КОГА И КАК ОТБРАНИ НЯКОГО ???
415
0
 
10
 
! Отговори
... преди 1 седмица
ще подкрепяме финансово, но накрая нямало 2 милиона за пенсии или 5 милиона за да лекуваме българите! още един за бесилото и не това няма да е изтребване на елита както го изкарват че било преди 80 години, ще е освобождаване на държавата, защото ако управниците ни са били мислили за България, а не за гАза си и за рода си нямаше да ги изтрепят!
414
14
 
1
 
! Отговори
vv преди 1 седмица
С Л А В А У К Р А И Н Е!!!
413
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Безумна недалновидност!
412
11
 
1
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 седмица
Копейките реват като изклатени девици :)
411
1
 
14
 
! Отговори
сиромах преди 1 седмица
Значи помагаме на една държава с нацистко_фашистко управление ,а събираме капачки за лечението на нашите деца!