Премиерът Главчев се срещна с представители на ЕС, Щатите, Обединеното кралство и Швейцария

Акцент в срещата бяха еврозоната, Шенген и ОИСР
Обновена: 8 май 2024 15:02 | 8 май 2024 14:53, Инна Ангелова
16
Премиерът Главчев се срещна с представители на ЕС, Щатите, Обединеното кралство и Швейцария
Снимка: Правителствена информационна служба

Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството – провеждането на свободни и честни избори. Едновременно с това министър-председателят беше категоричен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България.

Пред посланиците Димитър Главчев посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори. Главчев подчерта, че усилията на страната ни доведоха до намаляващ миграционен натиск. По отношение на еврозоната премиерът изтъкна пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят заяви, че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. Главчев увери гостите, че българските институции работят интензивно и постигат добър напредък по всички потоци, за да осигурят навременна подготовка за членството.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие беше друг акцент, който премиерът Главчев постави на вниманието на посланиците. Министър-председателят посочи ползите от нашето членство, като изтъкна благоприятното въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа, допринасяйки за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот. България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа.

Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Избори 2024
Минчев за казуса с Корал: Много шум за нищо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
СЕГА ВСИЧКИ ЗНАЕН КОИ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ САМО ВЪЗРАЖДАНЕ Е НАШЕТО СПАСЕНИЕ
9
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Среща-отчет. Унизителна и лакейска. Защо премиерът трябва да информира когото и да било какво става тук? Да не би амер. или друг посланик го информира, как е положението у тях? см.е-шник.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да получи указания ,... за ПРАЙДА !
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да получи указания ли?
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поне виждате от статията, провинция на кои господари сме. После да не каже някой пак, че Путин командвал.
5
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
некой разбра ли КЪДЕ се е състояла "срещата" и ПО ЧИЯ инициатива ?..И С КАКВА ЦЕЛ ?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди век имаше деветоюнски преврат, сега просро ще има фалшиви избори на девети юни. По-лесно е
3
1
 
14
 
! Отговори
Неоколониализъм преди 1 седмица
Швейцария е за украса, за да може марионетката открито да рапортува на своите господари. Фалшиви избори. Гарантирано от Посолството
2
0
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Отишло центчето да рапортува. Ми няма лошо. 2 милиона гладуват да са слуги на Запада, пък после ревът, че били мачкани. Той Тиквата ви го каза преди 2 години още - само мачкане докато мърдате заслужавате!
1
1
 
17
 
! Отговори
Коки преди 1 седмица
От къде на къде Главчев ще запознава чужди чиновници с нашите избори? Голямо унижение за България, превърнаха я е абсолютна под...лога на САЩ и ЕС!