Росица Кирова: Пример сме за ярко присъствие на жени в управлението

Зам.-председателят на НС участва в Световния форум на жените
23 авг 2024 15:51, Красимир Ангелов
40
Росица Кирова: Пример сме за ярко присъствие на жени в управлението
Снимка: БГНЕС

България е пример за ярко присъствие на жени в управлението на страната, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова пред участниците в Световния форум на жените в монголската столица Улан Батор, съобщиха от парламентарния пресцентър.

Заместник-председателят на парламента направи изказване по основната тема на форума - „За зелено бъдеще“. Събитието е организирано от президентската администрация и министерството на външните работи на Монголия в сътрудничество с ООН.

Председателят на Народното събрание, един от заместник-председателите на парламента, вицепрезидентът, както и председателите на няколко от парламентарните комисии в България са жени, подчерта Росица Кирова. Тя посочи, че от приемането в ЕС досега България е издигала само кандидатури на жени за български еврокомисар.

По думите на Кирова тези факти показват, че с постоянство и усилие може да се открие път за жените както в политиката, така и в други области от обществения живот.

Въпросите за равенството между половете, ограничаването на насилието, грижите за децата, възрастните и хората с увреждания са обвързани с по-глобалните въпроси за екологичното равновесие и регионалното развитие, посочи в изказването си заместник-председателят на Народното събрание. Тя подчерта, че зеленото бъдеще се изгражда с използване на повече възобновяеми източници на енергия за производство, транспорт и отопление на сгради, както и с икономия на ресурси. В България има ръст на производството на енергия от възобновяеми източници и през 2023 г. неговият дял достигна 13% от произведеното количество енергия, уточни Росица Кирова.

България си е поставила за цел да бъде увеличено използването на водород в икономиката и мобилността, посочи заместник-председателят на Народното събрание. През 2023 г. страната заема 12-о място по производство на водород в рамките на Европейската икономическа зона, допълни Кирова.

Според заместник-председателя на българския парламент, за да участват жените в ускоряването на действията, свързани с околната среда, те трябва да са добре образовани и да са подкрепяни от семейството и обществото. В това отношение България има значително конкурентно предимство, тъй като делът на жените в сферата на технологиите е най-високият в ЕС, подчерта Росица Кирова. България е в челната тройка на ЕС по дял на жените учени и инженери, добави тя.

В рамките на форума заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова разговаря с председателя на монголския парламент (Великия държавен Хурал) Дашзевгийн Амарбаясгалан. Задълбочаването на интерпарламентарните отношения между двете държави беше основна тема на срещата.

България цени приятелските отношения с Монголия, основани на дългогодишни традиции и споделени ценности, посочи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова в разговорите си с президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух и с премиера на страната Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене.

България и Монголия могат да си сътрудничат в производство на стоки и продукти по европейски стандарти, заяви Кирова на среща с монголския министър на прехраната, селското стопанство и леката промишленост Жадамбън Енхбаяр. България традиционно подкрепя образованието на монголски студенти в български университети и в момента у нас се обучават 10 младежи в специалности, свързани с аграрните науки, подчерта заместник-председателят на Народното събрание.

Министър Жадамбън Енхбаяр е изразил желание да оглави групата за приятелство Монголия – България, за да има още по-добро взаимодействие с групата за приятелство с Монголия в българското Народно събрание, чийто председател е Росица Кирова.

На среща с министъра на пътищата и транспорта Борхуугийн Делгерсайхан Росица Кирова подчерта стратегическото географско положение на двете държави, което ги превръща във важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия изток и Азия. Росица Кирова и Борхуугийн Делгерсайхан бяха категорични, че е от съществено значение подготовката на споразумения за международни автомобилни превози на пътници и товари, и за въздухоплавателни услуги, се казва още в прессъобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Росица Кирова
Още от Избори 2024
Вече не вярваме, че с гласуване нещо ще се промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера гледам едни работяги разтоварват камион с кофраж на един обект. Само мъже, една caмка нямаше! Що за своеволие??? Що за безобразние??? Очеизвадно потъпкване на правата на жените! Кирова веднага да се замоспециализира и да задължи работодателя да изгони половината мъже и да назначи на тяхно място caмки, и то с по-висока заплата! Веднага!!! P.S. Гледам, в сметоизвозването положението е същото! Най-добре е направо нов закон да се съчини!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Боже,боже....и си вярва колко са ярки...
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ехххх какви прекрасни времена бяха по времето на Соца! Жените тогава бяха безплатни и се биеха помежду си коя да те хване първа... сега са платни! Спомням си в Центъра на София имаше хотел. Пред хотела и вътре в него те чакаха и те питаха: Мога ли да спя с теб тази нощ безплатно!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жените искат мъжете им да печелят повече, но те да имат равни заплати с мъжете.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
М като гледам в Парламента от 240 дали има 40-50 жени... Къде го туй "равноправие"?
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-добре не
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е наследство от социализма и социалистическата революция в България. Социализмът дава равни права на жените и право да гласуват през 1944 година.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пример сте за "ярко присъствие" на невзрачни и семпли ки**Ф**ли,калинки,които не ставате за нищо полезно за държавата и народа ни! Това,че се фръцкате по медиите и демонстрирате скъпите си тоалети и маркови чанти за хиляди,докато голяма част от народа ни тъне в нищета и мизерия,не значи,че сте добър пример за подражание! А образованите и интелигентни жени ги няма по върховете,защото не се продават,нито позволяват да бъдат купувани! Не са съпруги на продажници,нито любовници на мутри!
29
0
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 2 седмици
Чувал съм го това от жени, че работата им била най-важното нещо, че им спирало кариерното развитие, и същевременно една от тези който го казваше беше просто една редничка(най-ниско звание) и такава си и остана, без деца, с три кучета и една котка в леглото си.
28
0
 
5
 
! Отговори
ШЕФА ЧУКАЧ преди 2 седмици
Както казаха по-надолу в коментарите, наемат се на държавната работа, и обияайно над 90 % са или стават нечия любовница, жена, братовчетка, дъщеря... И
27
0
 
3
 
! Отговори
То затова преди 2 седмици
Няма деца всичко се е оженило за професията си
26
0
 
4
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 седмици
От което, управленето на сраната не става по-добро, точно обратното! Според мен, политиката, както и армията се наводниха с жени, но това не води автоматично до високо качество на въпросните сфери. Да си признаем, областта на политиката е изключително мъжка територия;))) Това не е седянка и место за конкурс по красота или кариера. За да си жена-политик се изисква много повече от това да си мъж-политик. Кога курника се напълни с квачки, борбата между петлите става кръвожадно жестока!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами това вероятно е един от проблемите ни. Женички, снахички, любовници на "наши" хора заемат позиции, които не са за тях.. Вместо да стоят в кухнята и да готвят манджи, те се правят на министри, директори и пр.. В почти всички случаи не разбират нищо и някой им дърпа конците.. Прекалихме с равните квоти за мъже и жени, това е.
24
1
 
4
 
! Отговори
Мисир Ко? преди 2 седмици
Затова сме и на такова положение! Пример как не се прави!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много важно. Като не вършите нищо полезно, повечето даже и да красите не ставате
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на президента, че ритна Горица. В ритника е истината.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
- Татко, защо когато корабът потъва, капитанът вика "Първо жените и децата"? - Синко, преди беше лесно - корабът потъва и първо се спасяват жените, а сега докато уточнят кой какъв е.... акулите чакат гладни!
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изглежда опитно лелче
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добър пример, мутреса браво
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълно е с жени и ***