Демерджиев: Сериозна е предпоставката да няма честни избори

Според него Делян Пеевски ще повлияе на вота
12 сеп 2024 19:50, Инна Ангелова
30
Демерджиев: Сериозна е предпоставката да няма честни избори
Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че последните два вота не са били честни, а има и сериозни предпоставки и предстоящият вот на 27 октомври да не е такъв.

По думите му в МВР не са правени същностни смени на хора, с които да се противодейства на изборните престъпления.

“На много места трябва да се сменят хората, които Калин Стоянов видно по поръчение на кой сложи там, за да очакваме, че този път противодействието ще е по-сериозно“, каза Демерджиев. След това направи препратка към поканата на Делян Пеевски към Калин Стоянов да оглави листа за изборите в неговата формация.

“При липсата на сериозни корекции, които да засегнат внедрените до четвърто ниво хора, не очаквам промяна в изборите“, добави Демерджиев пред bTV.

По думите му нещо подобно се наблюдава и в организацията на изборния процес, тъй като от служебния кабинет говорят, че нямат отношение, а днес министърът на икономиката Росен Карадимов, натоварен с изборите от страна на кабинета, е изпратил препоръки до ЦИК за оптимизация на процеса. Според Демерджиев в тях са залегнали неща, които вече се правят, но не е застъпено например одитиране на програмата за броене на гласове, каквото не е правено нито веднъж.

Демерджиев добави, че има данни, че част от разплащанията, свързани с купуване на гласове, ще са след изборите, като без да го назовава посочи, че в това е замесен съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. “Основните хора в тези процеси обичат да поставят нови начала“, каза Демерджиев. Добави, че не вижда превенция, а инерционни действия от МВР.  
Според Демерджиев трябва да се провери за необичайно висока активност по места, каквато на предните избори е имало на места, където 90% са гласували за ГЕРБ или ДПС.

По повод на битката за надмощие в ДПС Демерджиев, заяви, че вече е замесен и съдът, като го смущава, че юридическите актове не са особено убедителни. Върховният административен съд вече реши да допусне ДПС на Пеевски до вота, но не и ДПС на Ахмед Доган, а това според Демерджиев е предизвестен резултат.

“Поредната институция, която ще бъде въвлечена, вероятно е ВСС, призван от Пеевски да избере нов главен прокурор“, каза Демерджиев, като обобщи, че системата не е независима и политиците час по-скоро трябва да пристъпят към процедура за избор на нов Висш съдебен съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Избори 2024
Карадимов: Много важно е видеонаблюдението на изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 5 дни
Честни избори никога не е имало ,вкл . и когато Демерджиев управляваше МВР ,защото кадрите по места са си все същите ,които покровителстват всякаква престъпна дейност До известна степен Рашков успя да респектира част ,от редовните купувачи на гласове ,но не корпоративния вот ,който е "скрит".
24
2
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 5 дни
Прав е за всичко, но той не командирова полицаите, което беше изключително силна стъпка на Рашков. Истината е че народът мрази Толу пи и Шишковци, но не гласува за да си удължи агонията. Това да сложиш за министър полицай е същото като да сложиш пожарникар / охранител за министър -председстел. Затъване и излагация навсякъде.
23
0
 
1
 
! Отговори
хайде преди 5 дни
До Мнениеот теб разбирам къв е бил
22
1
 
0
 
! Отговори
изловил бил преди 5 дни
До Анонимени какво промени това, вицове се родиха на поразия
21
1
 
3
 
! Отговори
дносник преди 5 дни
Докога ще търпим ние сами да се топим? Господин Дерменджив. наблюдателите оценяват, а вие блещите и доносничите
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Купувачите на гласове(корупцията) може да изчезне само ,когато всички партии започнат да плащат, както прав ят братята Магнитски!! Нищо друго не работи срещу купвния вот! Дават се едни огромни пари за полиция, съдебна система, която способства купения вот и само си говорим празни приказки!
19
2
 
12
 
! Отговори
Пълно Недоразумение! преди 5 дни
"...Бях точен с парите "? Този ли говори за честност, който бяха засекли на запис ? И така могат да говорят в някоя селска кръчма , а ако си бил Вътрешен министър , се подават доказателства , на съотвесните органи, а не като дръта ромка на Женския пазар ! И какъв юрист е тоя да не знае , че решенията на Съда се изпълняват , и не се коментират? Същият като превратаджията Радев , на който всички институции му пречат , ако не ги е назначил той!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Думата честен в България отдавна не съществува.Сега е модерно да си алчен
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Че кога ги е имало? В България от 35 години изборите са една голяма лъжа. Също както и управлението и управниците на държавата. Една голяма лъжа!
16
4
 
8
 
! Отговори
Уфььь...пак ли: преди 5 дни
Пак ли некадърното Пловдивско адвокатче с болни амбиции за МуВиРе...па дава и акъл който не струва пукната пара?ТояЦървуул що си не гледа сферите на Гражданско право, Търговско право, Облигационно право, Вещно право, Семейно право, Наследствено право, Домашно насилие, Административно право, Данъчното право, Морско право, Спортно право и др.Той МВР нищо не разбира и все си вре гагата там !!!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 9. Не разбирам просташкия ти език! Как НАТО ,според теб ,раздава червени картони??
14
3
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 дни
Резил - Злоделян Дерибеевски е превзел цяла България...
13
2
 
10
 
! Отговори
МИСТЪР КЕШ преди 5 дни
Този болшевишки копой има солиден опит в процеса по манипулация и фалшификация на изборния процес !!!
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Закрийте тъмните стсички и въведете машините!! Само Бойко Рашков ловеше купувачите на гласове!! Цели села бяха изловени с м,@нгали!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Дерменджиев АЛА БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА ПО ВАШЕ ВРЕМЕ Е КИРО САМ СИ СЕ ХВАЛИ ТОВА КАК СЕ НАРИЧА
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Веднага едни платени излизат и драскат очернят лъжат за жълти стотинки постоянно едно и също с една цел САБОТАЖИ
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Трима дуи са с червени картони от НАТО.Христо Иванов, Ахмет Доган и Румен Радев.Радев ще бяга в Сърбия ден преди края на мандата си, защото ще го разследват.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пак излизат да заблуждават Дерменджиев изборите са оценени от Европейски наблюдатели а ти си никой Забруждаваш с измислици хаос непочтенност Докога
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И каките от ГРАО също имат вина за пошлостта на изборите наравно с полицията! Само машините и Бойко Рашйов пазеха вота!!
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Бях точен с парите" изобщо няма моралното право да говори за честност.