Kaufland постави станция за рециклиране и в столичния квартал „Люлин“

Близо 330 тона са предадените за рециклиране суровини досега
Спонсорирано съдържание | 5 авг 2024 13:23, Александър Попов
Kaufland постави станция за рециклиране и в столичния квартал „Люлин“

Kaufland инсталира нов автомат за обратно приемане на опаковки от пластмасови бутилки и кенове в хипермаркета си в столичния квартал „Люлин“ на адрес бул. „Царица Йоанна“ 97. Инвестицията на компанията в новата станция за рециклиране е в размер на над 160 хил. лв. Разширяването на броя на станциите за рециклиране е в резултат на огромния интерес към пилотния проект на депозитна система, като до момента клиентите на веригата са върнали над 12,5 млн. опаковки. Тяхното количество възлиза на близо 330 тона суровини, които вече са предадени за рециклиране.

Kaufland България стартира проекта  за обратно събиране на опаковки  от PET и алуминиеви кенове през  пролетта на 2023. С новооткритата  станция броят на автоматите  за рециклиране стават шест. Те  са разположени хипермаркетите  на компанията – в София (“Филип  Аврамов“ №3 и бул. „Ген. Тотлебен“  №36), Пловдив (бул. „Цариградско шосе“  № 94 и ул. „Брезовско шосе“ №127) и Варна (ул. „Д-р Петър Скорчев“  №2). Варна е градът с най-много върнати опаковки – близо 3,3 млн. броя, което формира над 26% от всички предадени за рециклиране суровини.

За всяка върната в станциите за рециклиране PET бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки. Сумарно изплатената от компанията сума за предадени опаковки от началото на проекта възлиза на над 620 хил. лв.

Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Събраните бутилки и алуминиеви кенове регулярно се предават за последващо рециклиране на партньорите на Kaufland в проекта. Полученият от пластмасата и алуминия материал ще се използва за производството на нови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

С поредната инвестиция на Kaufland България в този пилотен проект, компанията продължава устойчивия процес по въвеждане на съвременни екологични технологии, с което работи за по-чиста среда заедно със своите клиенти и всички заинтересовани стран

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук


Спонсорирани публикации