Филмът, който разбуни Вашингтон

Параноични ли са политиците или "30 минути след полунощ" е опасна манипулация?
27 яну 2013 10:30,
33
Филмът, който разбуни Вашингтон
Катрин Бигалоу. Снимка: Reuters

Дългочаканата лента за операцията по елиминирането на Осама бин Ладен през погледа на режисьора Катрин Бигалоу получи редица номинации за "Оскар". "30 минути след полунощ" дори е фаворит за победител в категорията "Най-добър филм".

Това, което различава тази продукция от редица други успешни филми е фактът, че тя е обект на разследване на специална комисия в Конгреса.

Така вместо на снимачната площадка или в съответните си работни кабинети Бигалоу и сценаристът Марк Боал могат да бъдат привикани на разпит и да отговарят на въпросите на членовете на въпросната комисия.

От сп. "Тайм" припомнят, че до даването на показания може да се стигне, тъй като холивудското дуо е получило достъп за разговори с редица висши служители на ЦРУ и Пентагона, който са били преки участници в преследването на терорист №1.

Това не са понрави особено на политическия елит, особено на републиканците. Конгресменът Питър Кинг изрази тревогата си, че предоставеният достъп до тайни на разузнаването може да се окаже опит за изглаждане имиджа на настоящата президентска администрация чрез филма.

Като изключим обвиненията в опит за евтин пиар към демократа Барак Обама и обкръжението му, притесненията на конгресмените не идват само от републиканска страна.

Политиците негодуват, че множеството сцени, в които задържан от ЦРУ терорист е подложен на серия от мъчения, за да издаде Осама бин Ладен, могат да създадат погрешна представа у зрителите – а именно, че мъчения са довели до елиминирането на лидера на "Ал Кайда".

Действително споменатите епизоди от филма са доста брутални и е твърде вероятно да има преувеличаване. Макар че със сигурност в годините след атаките от 11-ти септември редица задържани терористи са били измъчвани, за да разкрият важни оперативни данни.

Проблемът обаче е налице, тъй като изразителността на тези сцени в лентата оставят в сянка изложените и други следи, които спомагат за откриването на Осама. Реално впечатлението е, че мъченията са това, което е довело мисията до успешен край.

А поне официално това е доста далеч от истината. "Тайм" посочва, че 8 месеца преди премиерата на "30 минути след полунощ" специален доклад на сенатска комисия отрича насилствените разпити да имат каквато и да е била роля за локализирането на Осама бин Ладен. Това беше оповестено лично от оглавяващия комисията сенатор-демократ Даян Фейнстийн.

Тя беше категорична в позицията си, защото комисията й цели 3 години разглеждаше под лупа практиките на ЦРУ за мъчения на затворници. Сега същата дама води разследването около срещите между кинаджиите и агентите от разузнаването.

Факт е, че в последните години никой филм за реални исторически събития не е предизвиквал такива крайни реакции както "30 минути след полунощ". И изглежда създателите на лентата не се притесняват от това, дори напротив.

Постерът за филма върви с изречението, че лентата е базирана на "сведения от първа ръка за реалния развой на събитията". В множество интервюта Бигалоу и Боал не пропускат да изтъкнат, че тяхната продукция е нещо като журналистически поглед върху преследването на бин Ладен и че те лично са провели своето разследване по случая.

А подобна трактовка е много далеч от традиционното за Холивуд описание "филмът е базиран на реални събития".

Неслучайно редица критици определят "30 минути след полунош" като изключителен от чисто "филмова" гледна точка, но доста по-слаб погледното от страната на акуратното представяне на реални исторически събития.

Режисьор и сценарист се защитават, че насилствените разпити са неизменна част от войната срещу терора и те са били длъжни да ги покажат. Проблемът обаче е, че "30 минути след полунощ" не е филм за войната срещу терора, а филм за преследването на Осама бин Ладен.

Но в крайна сметка Първата поправка в американската конституция дава правото на всеки да казва, пише и показва каквото сам реши, независимо дали е истина или не. В тази връзка вкарването на въпроса в Конгреса изглежда леко прекалена реакция.

Общественото мнение би било най-коректният съдник. Все пак това е просто един филм...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
помнещ до 25 и 28 преди 11 години
Осама бен Ладен не е рожба на никакво еврейство а реално съществуващ човек чиято първа реакция след атентатите на 11.09.2001 бе да каже че си няма абсолютно никакво понятие кои ги е извършил но ги одобрява и това при положение че още от 90-те години САЩ искаха да го утрепат за други грехове така че може би е казал някаква съмнителна истина,всъщност и самото му убииство бе някаква съмнителна истина
23
0
 
0
 
! Отговори
7 преди 11 години
Тая овца Бигалоу има 1 хубав филм (Point Break),а всички други са превхалени ла.на.
22
4
 
5
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
Две имена и познайте кое е общото - Барак Обама - Ехуд Барак ?
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Война срещу терора"- няма по-голяма измама от това
20
0
 
5
 
! Отговори
freemann преди 11 години
alles schall und rauch, tam moje da namerite istinata
19
2
 
24
 
! Отговори
djaf-djaf преди 11 години
Чичо Митко,не се извинявай- - Осама И Обама са са създания на Американското Еврейство.
18
2
 
4
 
! Отговори
до"прозлобата&q преди 11 години
"Проамериканец"всъщност не е про-американска конституция,но дребно злобно човече,което мрази всички и гледа да изкара за някоя кифла с траги-комичните си опити на про-ционистки пропагандатор.Бас държа,че няма нищо против създателите на теорията комунизъм,който уж мразел .Вече почна и да обижда истерично хората от злоба.
17
2
 
20
 
! Отговори
tarbuh преди 11 години
Проамериканец, най-великата страна са, да! Затова ме пита там някаква защо не съм взел автобуса от България за по-евтино...
16
3
 
18
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Тук спор няма Катрин Бигалоу отново ще събере Оскарите, тази жена показа на бившият си, че могат да се правят значителни филми , които да печелят награди и оценявани от средностатистическият човек, дори и без базнословен бюджет! Адмирирам такива филми, дано не и скроят шапка на жената, но от с времето набира скорост и се очертава като един от най-успешни и качествени режисьори и продуценти! Аватар никога не може да надмине нея...
15
33
 
10
 
! Отговори
ПРОАМЕРИКАНЕЦ преди 11 години
Дежурните ПЛЕТЕНИ американофоби ИЗПЪЛЗЯ ХА ...!!!Много сте жалки с твърденията си ,че няма ИСЛЯМСкИ ТЕРОРИЗЪМ ,,,!! В ПАРОНАИЧНИТЕ ВИ ГЛАВИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ХИЛЯДИТЕ ЖЕРТВИ И АТЕНТАТИ в Мадрид,Лондон, САЩ и т.н и т н.... !!! САЩ СА НАЙ-ВЕЛИКАТА страна и който е бил там знае,а който НЕ Е МУ ЖЕЛАЯ ДА ОТИДЕ ,ТА БЕЛКИМ ВИДИ ЗА КАКВА СУПЕР СТРАНА СТАВА ВЪПРОС... !!!!
14
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мъченията и изтезанията са плод на така наречената "демокрация". Поне са се намерили доблестни американци, които да разкрият тези факти за широката общественост. За разлика от нашата действителност, където "демокрацията" се представя като голямо завоевание на съвременна България. В същото време "демокрацията" е фалш, цинизъм, лицемерие, диктатура на шепа мафиоти и продажни политици.
13
4
 
13
 
! Отговори
. преди 11 години
Лъжи , манипулации , тайни , машинации , войни , кражби , убийства , мъчения , алчност от самото си създаване не са се спрели тия ***.
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИЗМИСЛИЦИТЕ И ПРЕМИСЛИЦИТЕ НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ СА БЕЗКРАЙНИ. ИМАЛИ ОЩЕ ХОРА КОИТО ДА ИМ СЕ ВРЪЗВАТ НА ТЪПИТЕ ЛЪЖИ? ПРЕДСТАВЯТЕЛИ СИ ОТ УДАРИЛИЯТ СЕ САМОЛЕТ В ПЪРВАТА КУЛА БИЛ ИЗПАДНАЛ ПАСПОРТА НА ТЕРОРИСТА ПИЛОТ И ГО НАМЕРИЛИ НА УЛИЦАТА? ТИЯ СИГУРНО СИ МИСЛЯТ ЧЕ ХОРАТА ПО СВЕТА СА ПРАВЕНИ В ДУ.Е КАТО ТЯХ.
11
4
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Bludnicata se e li4no sreshtala s mudjahidinite v Bosna.
10
0
 
4
 
! Отговори
bg преди 11 години
Zashto Hollywood? Ima si mejdunaroden tribunal v natovska-otanovska Haga.
9
0
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
Barak Obam e poluevrein,moje da go izberat i za treti mandat.
8
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
Sauzni4eskite pravitelstva na USA i Saudi arabela stojat zad Osama Bin Laden.Tehnite vijdania za sveta nikoga ne se razminavat,te imat obshti prijateli i obshti vragove.
7
2
 
11
 
! Отговори
До Чичо Митко преди 11 години
Напротив показва лицето на Обама, дават го в интервю по телевизията, когата е още сенатор и е само кандидат за президентския пост ... и казваше "Америка не измъчва бла-бла-бла ще изчистим това петно от името на Америка"
6
1
 
9
 
! Отговори
bg преди 11 години
Semeistvo Bush i semeistvo Bin Laden imat mnogo tesni vruzki.
5
1
 
9
 
! Отговори
bg преди 11 години
Hollywood raboti za amerikanskoto pravitelstvo.