Путин: Не Сталин е виновен за Втората световна война

Чистките му обаче са мрачна страница в историята на Русия
4 окт 2019 07:22, Елка Василева
87
Путин: Не Сталин е виновен за Втората световна война
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин отхвърли твърденията, че нацистка Германия и СССР споделят отговорността за започването на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Две седмици след като Германия нахлу в Полша на 1 септември 1939 г., СССР нахлу също в тази страна от изток, като Хитлер и Сталин разделиха Полша и балтийските страни въз основа на таен протокол. Руски представители твърдят, че Москва е била принудена да действа така заради неуспеха на Запада да се противопостави на агресията на Хитлер, пише БТА.

Пред делегатите на международния дискусионен клуб "Валдай" в Сочи Путин каза, че чистките на Сталин бележат "мрачна страница" в историята на Русия.

Но той отхвърли идеята, че Сталин споделя отговорността за започването на Втората световна война, наричайки я "връх на цинизма". Путин също така подчерта решаващата роля, която СССР е изиграл в разгрома на нацистите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
0
 
! Отговори
Анди преди 4 години
Путин може да говори каквото си пожелае, но той не може да заблуди никого, който е изучавал тази тема.https://youtu.be/eyTBW8I1ieA
77
0
 
2
 
! Отговори
Ам-ам преди 4 години
Абе от историята знам,че който е влязъл в бърлогата на мечката или е изяден или бяга като попарен - монголи се домъкнали,а сега где са,и шведи са нахлули в 1610-12г. ама една година са яли котки и плъхове в Москва,пък после ривът,че руснаците ги наритали,НапАлеон се домъкнал и той със замръзнала цифка е избягал,немците се пробаха най-последни и още им държи топло.
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СССР са били изключително силно милитализирани. Хитлер в записан разговор с Манерхайм споделя колко е бил шокиран, че след като немската армия унищожава 10.000 руски танка (абсурдно висока бройка танкове за времето), руските танкове не свършват и не свършват. Защото Русия си се е готвила за война. Без да са се готвели е нямало как да успеят толкова бързо да организират такъв отпор. И ако не беше нападнала Германия първа, Русия щеше да нападне. Въпрос на време е било.
75
1
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: "така е" (номер 73)И не само че е така, а има още много, което вероятно съзнателно се премълчава от нас.Биха барабани по целия свят как България "единствена" била спасила своите евреи от Хитлер.А бих искал да опровергая това твърдение "единствена", защото Финландия също спасява своите евреи.И не само ги спасява - трябва да имаш железни топки, когато Хитлер отива при генерал Манерхайм във Финландия и питайки го за еврейския въпрос финландецът му отговаря: "Ние нямаме еврейски въпрос!"
74
5
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
Връх на цинизма е пренаписването на историята от страна на Путин!То само чистките да бяха, цвете щеше да бъде Сталин, да го разцелуваш направо, и да му простиш тези чистки дето е избил с милиони повече от Хитлер!Нямам ли очи да видя изтеклите кадри от държавния архив на КГБ където офицери от Червената Армия отправят нацистки салют с изпъната ръка към офицери от Вермахта при съвместния им парад в Полша след като си я поделят?Съветски политкомисари също залавят и предават евреи на нациститите!
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До None А, къде да отидат? В Сибире?
72
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
А не каза ли защо СССР напада Финландия по рано?
71
7
 
10
 
! Отговори
не сме забравили преди 4 години
Ние сме им простили, но не сме забравили.Сталин може да не е лично отговорен, но руснаците го подкрепяха и плакаха когато почина. Сега Путин може да се разграничава от отговорност като от ядрени отпадъци, но истината че нанесоха непоправими щети на България и българския народ е неоспорима.
70
8
 
15
 
! Отговори
None преди 4 години
Само не разбрах защо след войната всички Хитлеристи се скриха в САЩ барабар с учените и изобретенията им и защо точно САЩ продължи това което нацистите неуспяха да колонизират целият свят и да го управляват!
69
16
 
20
 
! Отговори
така е преди 4 години
За мен е по-меродавна информацията че поляците и балтийските народи считат Русия за агресор. В България съзнателно се премълчава героичната съпротива на Финландците срещу руските нашественици.Естествено е престъпника да отрича престъплението с цел да избегне отговорност.
68
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия нападна Полша и СССР и си плати за това.Който е вдигнал ръка против Русия, винаги е падал по гръб.
67
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
SSSR napadnaha verolomno demokraticna Polsha izbiha nad pet mln. Polyazii.USA I Velika Britannia pobediha Germania,a rusnazite podkrepyaha Hitlеr I fashistka Germania
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Афганистан руснаците се биеха срещу американското оръжие в ръцете на муджахедите мой човек, не се прави на умряла бубулечка.
65
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНезнам някоя чужда столица да е в руски ръце.Виж,много добре помним как едни афганистански овчари наритаха руските *** и рашките се изнасяха бити от там
64
8
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
Г-н Путин, не е нужно да ни разказвате историята на ВСВ. Разсекретете архивите и историците сами ще се оправят с истината.
63
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветският съюз понесе на гърба си тежестта на една война, в която бе въвлечен, но не започна пръв войната.Руснаците не започват войни.Те ги завършват.В чужди столици.
62
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кофти,а руститутки истината боли!Русия и Сталин са главните подпалвачи на войната.Германия нанася превантивен удар защото руското нападение е насрочено след 12 дни.А молионите жертви на русия са от некадърност и диващина
61
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съветският съюз дава милиони жертви за да унищожи кафявата чyмa в Европа.Колко жертви дават британците?Подли лицемери и наглеци!
60
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да опаткат и лондон братушките, че на островитяните устата им все големи и много знаят.Тогава щяха да видят бледоликите пияници къде зимуват раците...
59
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че беше СССР, че ако не беше лошия Сталин щяхме да говорим и да пишем на немски и днес.Лош Сталин, лош, че им отупа дирници с коравата гега и им избърса нааканите западняшки дупета, та да има по кого да лаят днес...