Военната операция на Путин в Донбас - начало на нова война в Европа?

Съветът за сигурност на ООН започна извънредно заседание
Обновена: 24 фев 2022 14:38 | 24 фев 2022 07:40, Анисия Иванова
165
Военната операция на Путин в Донбас - начало на нова война в Европа?
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин стартира военна операция в Източна Украйна, което може да бъде тълкувано като началото на война в Европа.

Президентът направи изненадващо среднощно обръщение към нацията, излъчено по руската телевизия.

Русия се противопоставя на разширяването на НАТО на изток.

Малко след като Путин говори, започнаха да се чуват взривове в столицата Киев и в множество други украински градове. Експлозии разтърсиха и отцепилия се източен украински град Донецк.

Преди броени часове държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Русия ще нахлуе в Украйна преди да изтече тази нощ. Според разузнаването на САЩ военната операция ще бъде "мащабна".

В коментари, съобщени от руски медии, Путин каза, че е разрешил специална военна операция в отцепилите се райони на Източна Украйна и сблъсъците между руските и украинските сили са само въпрос на време.

Часове след като проруските сепаратисти отправиха молба към Москва за помощ за спиране на предполагаемата украинска агресия - твърдения, които САЩ отхвърлиха като руска пропаганда - Путин каза, че е наредил на руските сили да защитават народа и поиска украинските сили да сложат оръжие.

Още по темата

Той повтори позицията си, че разширяването на НАТО с включването на Украйна е неприемливо.

Заради заплахата от инвазия, Съветът за сигурност на ООН започна извънредно заседание в 4.00 ч. българско време тази нощ.

„Тук сме тази нощ, защото вярваме, заедно с Украйна, че предстои пълномащабна инвазия на Русия в Украйна“, каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд на спешната среща.

„Тази вечер виждаме руснаците да затварят въздушното пространство, да преместват войски в Донбас и да преместват силите си в бойни позиции. Това е опасно.“

Украйна ограничи гражданските полети във въздушното си пространство поради "потенциална опасност", часове след като наблюдател на зоната на конфликт предупреди, че авиокомпаниите трябва да спрат полетите си заради риска от непреднамерено сваляне или кибератака.

Русия също така частично затвори въздушното си пространство в района на границата си с Украйна, "за да осигури безопасност" за полетите на гражданската авиация.

Конвои с военна техника, включително девет танка, бяха забелязани да се движат към Донецк по-рано в сряда от посоката на руската граница, съобщи свидетел на Ройтерс.

Обстрелите се засилиха, след като руският президент Владимир Путин призна два сепаратистки региона за независими държави и разпореди разполагането на миротворци в тях - ход, който Западът определи като начало на инвазия.

По време на заседанието си Съветът за сигурност на ООН обмисляше Проекторезолюция, която да осъди Москва заради действиято й в Украйна. Документът, обаче, бе обречен на провал поради правото на вето на Русия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън разговаря отделно с колегите си от Великобритания и Канада.

Лидерите на Г-7 също трябва да се срещнат в четвъртък, припомня БГНЕС.

Общо 80% от събраните руски войници са в състояние да започнат пълномащабна инвазия в Украйна, предупреди преди няколко часа високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Сателитните изображения, направени в сряда, показват нови разполагания в Западна Русия, много от тях в рамките на 16 км от границата с Украйна и много близо до украинския град Харков, съобщи американската сателитна компания Maxar.

Изображенията показват разгръщане на място, военни конвои, артилерия и бронетранспортьори с поддържащо оборудване и войски.

Днес започва 30-дневно извънредно положение в Украйна, което ограничава свободата на движение на наборните резервисти, ограничава медиите и налага проверки на лични документи. Украинското правителство също обяви задължителна мобилизация на всички мъже в боеспособна възраст.

Докато Западът въздържа най-строгите санкции, Съединените щати засилиха натиска, като наложиха санкции на фирмата, изграждаща газопровода „Северен поток 2“ и нейните корпоративни служители.

Прекъсвания има и в работата на основните украински новинарски сайтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Шмайзер преди 2 години
Какъв долен лъжец! Нали същото това жуже уверяваше, че няма войски край границата, че няма да напада Украйна, че изтегля войски!
116
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Опасността от трета световна война нарасна рязко. Айнщайн е казал: Каква ще бъде третата световна война - не зная. Но четвъртата ще се води с тояги и стрели!
115
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин принял решение . Украина создана Ленина, будет декомунизирана !
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кой ще спре войната? А за Сърбия ,Ирак ,с най голямата лъжа на столетието ,Либия ,Сирия ,Афганистан,новините добри ли бяха ?
113
1
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 3-та световна война?А неща за воините на демократите фашисти ,за заграбените богатства на народите ,нефт,злато ,изкопаеми ,за разрушението на нравите ,обичаите на народите ? Имат ли демократите насищане на кръв ,щом вършат дяволски беззакония водени от Империята на Сатаната и демоните им векове ограбвали ,колонизирали десетки народи и държави . За тях няма Бог, има сатанински нрави ,алчност ,гей паради , С$о$д-омия ,разврат . За тях лъжите са най демократичната ценност .
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кой ще спре войната? Руснаците се страхуват за сигурността на държавата си, нищо повече, а що се отнася до украинците, те са руснаци по произход, те са един и същ народ, а другите държави защо се намесват в Украйна? От какъв зор? Украйна не е свободна държава, защото всеки си пъха носа там и ги командва какво да правят или да не правят или ги ограбва, пробутвайки им оръжия или ограбвайки Украйна!
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постройте висока бетонна(или друга яка) стена със сензори и ровове, иначе мир няма да настъпи! Просто сложете стена между Донецк,Луганск и Украйна, за да не умират повече хора! Спрете тези конфликти!
110
2
 
3
 
! Отговори
3-та световна война? преди 2 години
Ако не бъде спряна,тази война ще прерасне в последна,каквито са целите на всички диктаторски агресорски режими като нацистки,комунистически,ислямски-да измамят, погубят и ограбят всички останали народи,техните земи,богатства и др.т.к. корумпираните никога не се насищат и нямат страх от Бога, щом вършат дяволски беззаконни дела,гибелни за живота на милиони Божиите творения.Добре е че сега ЕС и НАТО са на страната на жертвата,единни против агресора ,но защо подкрепят ислямските агресори-терористи?
109
3
 
4
 
! Отговори
Кой ще спре войната? преди 2 години
Има поне три лоши и само добра новина - най-лошата е за войната, започната от руският диктатор Путин, който погазвайки международното право, човешките права, моралните норми и суверенитета на независимата държава Украйна и жертвайки много невинни животи за агресорските си намерения- това е недопустимо престъпление срещу човечеството. Друго лошо че вече има жертви и заплаха за много други, а подкрепата за Украйна макар и единодушна от ЕС и НАТО което е добра новина още е само на думи от 2014 г.
108
0
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Медиите са пълни със снимки на руски танкове и бронирана техника!Къде отидоха тия Джавелини и други украински супер оръжия не мога да разбера!?...Всъщност Джавелините са много опасно оръжие ,само че както си спомням от писанията доста хора не разбират,че те влизат в употреба когато им се осигурят условия за това!А в тая украинска степ,всичко е открито,руснаците са прекарали по степта една артилерийска ютия и край!
107
2
 
3
 
! Отговори
стар комунист преди 2 години
Ами то аслъ на всички вас празноглавите ви трябва една нова война, та да ви дойдат акълите в горните глави!
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да би било хубаво НАТО да притисне Русия и да имаме достъп до великите руски ресурси , но за съжаление са инати и не дават да бъдат натискани прекалено много .Просто е грешка че не са пробутали на времето някой български политик за президент на РУСИЯ когато са имали достът да определят правилата в РУСИЯ , НАТО през 90 години явно не е дооценила това важно нещо и не са го направили .
105
3
 
7
 
! Отговори
дедо поп преди 2 години
Навремето бледоликия Обама каза че въоръжи Украйна до зъби за една седмица, Путин му отвърна че за 24 часа ще ги разъоръжи. Явно не се е шегувал, *** те тия зад океана миля с г..з си не с главата
104
1
 
5
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Настоявам нашия премиер и и правителство да запазят пълен неутралитет и да не се поддават на провокациите на вашингтон. Трябва много добре да се премисли всяка стъпка на правителството ни,защото в момента започват мащабни промени в световната геополитика.
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен, Русия трябва да се присъедини към ЕС, това ще е в полза на Русия, ако пожелаят , разбира се!
102
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До totiАми как цената на газта се покачи десеторно? Руснаците го продават евтино, откъде дойде тази голяма надценка? Не е ли от приятелите на ЕС и техните слуги?
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСпоред мен, тази операция е съгласувана. Иначе нямаше да навлязат, ако нямаха одобрение за това. Просто убийствата, изтезанията, смъртта на толкова невинни хора и деца, трябва да спре, тези обикновени хора нямат никаква вина за игрите на големите, които ги вкарват в братоубийствена война. Гледах някои кадри, ужасяващо е и е много жестока действителността в Украйна за обикновените хора!
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите за газопровода ги дадоха европейците, имам чувството, че таковат(прекарват) Европа, а НАТО не пазят Европа, а убиват европейци и лапат огромни суми от данъците на гражданите, докато европейски градове и държави затъват в дългове!
99
9
 
5
 
! Отговори
До хм преди 2 години
Ти ако искаш да воюваш за Украйна, прав ти път! Аз не искам. Предполагам и никой друг от ЕС няма да се затърчи. Защо Украйна не даде автономия на Донбас, кой им е виновният сега?
98
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърт на фашизма. Свобода за Украйна.