Путин: Санкциите на Запада ни отварят нови възможности

Моментът не е лесен за световната общност
17 юни 2022 15:30, Екип на Investor.bg
127
Путин: Санкциите на Запада ни отварят нови възможности
Снимка: БГНЕС

Въпреки безпрецедентните санкции на Запада срещу Русия лидерът на Кремъл Владимир Путин смята, че богатата на ресурси суперсила е по пътя към успеха. 20-те години на века трябва да се превърнат във време на „утвърждаване на икономическия суверенитет на Русия", пише Путин в приветствие към участниците в 25-ия Петербургски международен икономически форум, цитирано от DPA, съобщава Investor.bg

Този петък руският президент ще обясни по време на форума как да се действа в условията на санкции, наложени от Запада заради агресивната война на Русия в Украйна.

„Юбилейната среща се провежда в момент, който не е лесен за световната общност", казва Путин. Западът смята, че 69-годишният лидер е отговорен за многобройните кризи, както и за високите цени на енергоизточниците и храните.

Лидерът в Кремъл отхвърля това: „Годините на грешки на западните държави в икономическата политика и незаконните санкции доведоха до вълна от глобална инфлация, разрушаване на обичайните вериги за доставки и производство, както и до рязко нарастване на бедността и дефицита на храни“.

Путин неведнъж е давал да се разбере, че Русия няма да се впечатли от санкциите, наложени от ЕС и САЩ. В същото време той заяви, че ситуацията предлага нови перспективи. С оглед на огромното напрежение със Запада икономическата ориентация на Русия все повече се насочва към Азия, особено към Китай и Индия, но също и към Африка и Южна Америка.

Русия все повече пренасочва доставките си на нефт и газ от ЕС към други региони на света. Поради високите цени на петрола и газа на световния пазар страната в момента получава особено високи приходи. Националната валута също се възстанови значително, след като в началото на войната преди почти четири месеца загуби голяма част от стойността си спрямо долара и еврото. Но днес рублата е най-силна от години.

Заради санкциите много западни компании, включително европейски, напуснаха Русия. Путин обясни, че други компании са запълнили пропуските. Например след напускането на американската верига McDonald's в клоновете на веригата току-що бяха открити нови ресторанти за бургери под името „Вкусно и точка“. От дни в Москва пред ресторантите се образуват опашки.

Под мотото „Нов свят - нови възможности" организаторите на Икономическия форум съобщават, че тази година в него ще участват представители на 115 държави. През рекордната 2020 г. в него участваха 19 хил. души от 145 държави. Този път не се посочва броят на участниците. Тази година предприемачите имат възможност да присъстват на форума анонимно, за да не бъдат санкционирани в рамките на политиката на санкции на Запада. По информация на медиите са се регистрирали и участници от Франция, Италия, Канада и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американофенчета путин нали уж беше в кома,хаха
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския народ е мъдър Путин, то иначе и ние можем като вас да наливаме от пусто в празно, ама нема смисъл от това нещо :)))
51
3
 
15
 
! Отговори
МММ преди 1 година
Тея локуми за Голямото Светло Бъдеще което се оказа малката светла точица в дъното на тунела ги слушах първите 19 години от живота си. Тогава българския слон бе по малкия брат на руския слон, с който вървяха хобот за хобот през вековете! Много се надявам никога повече да не ги чуя. Затова, смятам, че основната задача на всеки нормален българин е да държи Проксита като Копейкин далеч от властта в България. На руснаците пожелавам приятен път към "новите възможности" на Путин!
50
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия в момента цените на абсолютно всичко освен горивата са 3 пъти по-високи отпреди 3 месеца... Така, че жалките русофили да престанат с проруската пропаганда!
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калпав гном - преди санкциите ги е нямало тези възможности нале? Руска шизофрения. Глупава пропаганда за плебса. Няма как да каже: oakаxме се до ушите
48
3
 
8
 
! Отговори
дд преди 1 година
Путин да се готви тогава да напада Нигерия и Африка, защото много скоро там стават също независими от газа и пряк конкурент на Русия
47
0
 
2
 
! Отговори
das преди 1 година
Да в момента е един голям балон да да в Русия да. Започвайте да обръщате парите в рубли бързо не спете започвайте.
46
6
 
15
 
! Отговори
нов преди 1 година
Какви нови възможности бе лалугер? Отварят ви вратата към клоаката, там ви е мястото.
45
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Сети се след 20 години царуване. Доста комплексирано човече!
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41На мен не ми дреме за БВП на Русия и не ме топли, че там са по-бедни от нас. Обаче ме засяга това, че покрай всички тези игри, си загубихме спестяванията, които сме правили 10-20 години. На теб дето си беден като *** може да не ти дреме, ама за състоятелните хора не е така. За нас не е ок, че само за да си начеше егото някой на запад и да изкара няколко млрд долара, другите трябва да платим със спестяванията си. Ама руснаците били по-бедни. Ама голям праз. Аз гледам себе си.
43
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще ти отворят кyxaта кратуна преди да те сложат до Ленин.
42
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е ситуацията в Русия в момента? Силна рубла и повишаване на заплати и пенсии.Високи приходи от продажба на газ и петрол.Путин правилно прецени че санкциите ще се върнат като бумеранг към Европа.Пренасочване на износа на енергийни ресурси към Китай и Индия огромен пазар от 2 милиарда души.
41
5
 
16
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
Пази боже икономиката! Гледах кадри от мрежата, че икономическия форум е събрал "видни" икономисти като Путин, певеца Филип Киркоров,делегация от афгански талибани в шалвари и все в същия ред...Изобщо - ШЪ СЪ УПРАИМ!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, възможности за суверенна демокрация и суверенна деградация.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нови възможности за самоубийство на и без това едва кретащия рашистан - факт, отварят се.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи е излязъл от кома и говори в момента в Санкт-Петербург на икономическия форум
37
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напред към прогреса! Докато в САЩ се прави Тесла, Интел и АМД, в ЕС- МБ, БМВ, Порше в Русия ще правят самовари и Москвич. Напред към прогреса, другаре! Велики сте с 9000$ БВП на глава от населението. А след санкциите може и 5000 да стане. Демек 1/3 от този на прогресираща България.
36
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Кибератаката не достави радост на групата от Киев! Да слушат !
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отивам да пребия съседа сега. Той е виновен за всички последствия! Също така и целия град е виновен за всички последствия!
34
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако отваряше щеше да работиш по тях, а не да блещиш самохвалства. Руския народ загуби Европа ,не само като бизнес ... а като място и приятели. Това няма цена , нито алтернатива. Има само в твоята комунистическа глава.