Писмо до Путин: Живи, изчезнали, мъртви ли са близките ни, воюващи в Украйна?

Роднини получават противоречива информация за съдбата им
28 юли 2022 20:58, Елка Василева
202
Писмо до Путин: Живи, изчезнали, мъртви ли са близките ни, воюващи в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Руски семейства питат Кремъл за съдбата на свои роднини, които воюват в Украйна. Над сто семейства са писали писмо до президента Владимир Путин, в което искат помощ да разберат къде са техните деца, братя или съпрузи, тъй като различни ведомства и министерства са им дали противоречива информация за това дали войниците са живи, изчезнали или мъртви, пише "Нюзуик".

Още по темата
"Настояваме да открием нашите роднини, те да бъдат добавени в списъците на военнопленниците, които са изчезнали. Щом те са изчезнали, не са предприети издирвателни действия", пишат семействата в писмото, с което разполага Радио "Свободна Европа".

"Министерството на отбраната на Руската федерация е блокирало от повече от пет месеца промените в статуса на военнослужещите, въпреки че информацията постоянно се променя", се казва в писмото, в което роднините искат да узнаят фактите, за да се убедят къде са техните близки.

Семействата не само искат истината за местонахождението на войниците, а настояват Русия да създаде регионални центрове, където да се получава информация за войниците в Украйна, пишат подателите на писмото.

Освен това майките и съпругите искат среща с военния министър Сергей Шойгу, искат военнопленниците да бъдат върнати в Русия, а на всеки убит войник да бъде направен тест за ДНК.

Жена, назована от "Свободна Европа" като Ана Данилова, е разказала, че е получила есемес и телефонно обаждане от руски военнослужещ, че нейният 47-годишен съпруг е загинал в битка, но няколко дни по-късно украински войник ѝ се обадил, че нейният съпруг е оцелял и е на лечение в болница, съобщи "Нюзуик".

По същата тема американският новинарски уебсайт "Дейли бийст" съобщава, че в писмото си руските семейства обвиняват военните власти в лъжи, тъй като веднъж им се казва, че конкретният човек е жив, а няколко часа по-късно друг чиновник заявява, че човекът всъщност е мъртъв.

Привежда се по-подробно разказът на същата Ана Данилова, която на 3 април получила съобщение от Украйна, че съпругът ѝ е загинал. По думите ѝ руските войници не носят със себе си телефони или документи и затова тя се обадила във военното окръжие, където я успокоили, че човекът е жив и неговата част вече се е изтеглила. Но на следващия ден един офицер по политическата част ѝ се обадил, за да каже, че нейният 47-годишен съпруг е изгорял до смърт и от него не е останало нищо. После Ана в продължение на няколко дни си разменяла съобщения с човек, представил се за войник от украинската армия, който ѝ казал, че мъжът ѝ е жив и е настанен за лечение в болница. "Страх ме е да давам това интервю, но какво да правя? Ако това е престъпление, ще си излежа присъдата, но нека ми върнат съпруга", казва жената.

"Дейли бийст" публикува и историята на Ирина Чистякова, една от подписалите писмото до Путин, на която руски военни дали три противоречащи си сведения за съдбата на нейния 19-годишен син: че е жив и още воюва, че е пленен от украинците и че е загинал. Чистякова разказва, че в началото на юни пълномощникът за правата на човека Татяна Москалкина я уведомила, че според отговора на военното министерство синът ѝ е жив и е незаконно задържан от украинската страна. Чистякова се пита как младежът е попаднал там и какво означава "незаконно". Жената се оплаква, че животът ѝ застрашен, след като полковник казал пред нея, че военните са психари и я предупредил да не рови много, защото може да ѝ се случи нещо "непоправимо".

Лариса, майката на друг войник, изчезнал в Украйна, разказва, че също е била заплашвана да не търси отговори от властите. Тя била повикана в бюро на Федералната служба за сигурност, където ѝ казали да си затваря устата.

"Дейли бийст" припомня, че писменият апел до Кремъл на майките и съпругите се появява, след като украинските власти неколкократно са съобщавали, че руснаците не прибират от бойното поле телата на загиналите си другари. Последните данни за броя на убитите руски войници в Украйна са огласени от министерството на отбраната в Москва през март - едва 1351 души. Впоследствие на медиите в Русия бива забранено да публикуват каквато и да било информация за жертвите в жива сила във войната с Украйна, пише електронното издание.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
13
 
8
 
! Отговори
Тази преди 1 година
Статийка се отнася за режимът в Киев, не за Русия. Проверете какво е засекретено в Украина и от кога? Проверете дали си събират останалите на полето? Ако режимът в Киев започне да изплаща на загиналите няма да има пари за нищо друго.Каква посредственост, не случайно либералчета.
87
10
 
10
 
! Отговори
Ще ви се! преди 1 година
НАТО F16 бият всякакви СУ, Миг и друг руски таралясник. Хеликоптерите на БМФ в комбинация с радара дето имаме унищожават всякакви руски подводници
86
8
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ АКО преди 1 година
ОБЯВИ ВОЙНА НА ЕУ И ЩЕ ПОЛУЧИ ПОМОЩ ОТ РУСИЯ КАКТО ПРИ СИВ ЯРРЕНИ РАКЕТИ С ГОЛЯМ ОБСЕГ НА ДЕЙСТВИЕ
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Темпът на нарастване на инфлацията обещава пълна разруха на ЕС.
84
10
 
1
 
! Отговори
ИСКАМ ДАСЕ БИЯ преди 1 година
СРЕЩУ НАТОВЦИТЕ В БГ И ДА НАПРАВЯ ЦЯЛА ДРУЖИНА И ДА КРАДНЕМ НА НАТО ВЪРТОЛЕТИТЕ ЗА НАКАЗАНИЕ ЗА САМОЛЕТИТЕ Ф 16 ДЕТО ГИ ПЛАТИХМЕ НА ПОСРЕДНИКА ПУТИН ПРЕЗ ОШФОРКАТА НА НАШИЯТ ВОЖД ТИКВАТА
83
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Замислете се за вашето лично положение. Вие къде работите? В про-американска (западна) или в про-руска компания? Бихте ли искали компанията ви да фалира? Вероятно не. Ако видите че мениджмънта ви взема според вас грешни решения то вие ще направите всичко възможно да дадете на мениджъра си достатъчно аргоментация за да предодвратите вземането на това от него грешно решение което би унищожило фирмата ви, нали??- Ето за това Америка е велика. Защото всички ние влагаме мило и драго тя да успее.
82
6
 
16
 
! Отговори
Закон: преди 1 година
Американците действат - всички останали следват!
81
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка е лидера на свободния свят.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Доста бруталноГлей ся войната е просто нещо а цивилизационно и технологично общо взето всички по Света са на едно ниво няма как да надделее някого при война всички вървим към унищожаване
79
6
 
8
 
! Отговори
Не могат но се пънат преди 1 година
Рашките знаят че не могат да превземат военно Украйна. Не и за времето което им се искаше. Виждат че това ще е дълга, продължителна война. Вместо да се откажат, те обаче продължават да се пънат ли пънат.
78
8
 
2
 
! Отговори
ПУТИН НЕ Е ГЛУПАК преди 1 година
ДА УНИЩОЖИ ЦЯЛ СВЯТ ТОЙ САМО АМЕРИКА АКО УНИЩОЖИ И ЩЕ ПОБЕДИ - СТРАШНИЯТ СЪД ЩЕ Е ТАЗИ ГОДИНА И ЩЕ ВИДИМ КАК ИЗЧЕЗВА ЦЯЛ КОНТИНЕНТ И АКО ИСКАТЕ МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ И ОШЕ 2 -3 ЗА ДА ПОВЯРВАТЕ В БОГОВЕТЕ НА ВОЙНАТА
77
1
 
7
 
! Отговори
. преди 1 година
Да би мирно седяло,не би чудо видяло!
76
5
 
8
 
! Отговори
Доста брутално преди 1 година
Ако помислите множеството украински вишсши офицери са обучавани в СССР. Знаят и кътните зъби на съветската военна доктрина. Сега са подпомагани от най добрите офицери на НАТО. Руските стрратези нямат шанс. Противникът им хем знае тяхните слабости, хем вижда идеите на НАТО
75
8
 
4
 
! Отговори
РУСИЯ Е ВЕЛИКА преди 1 година
И ЗИМАТА ЩЕ УНИЧШЖИ ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинската армия е изключително добра армия.
73
7
 
1
 
! Отговори
ФАЩага от ЦРУ преди 1 година
ГНОЙНИТЕ ЦИРЕИ В МОМЕНТА СА В БГ СЪС ЗАДАЧА ДА ИЗТРОВЯТ РУСОФИЛИТЕ С КОВИД 2023 И ДА ПОСТАВЯТ ДВОЙНИК СВОЙ ЧОВЕК ПОСЛАННИК В РУСКОТО ПОСОЛСТВО
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писаха,че повечето войници са в състава на Вагнер и още една разпределени на Z и V,които са за да поемат вината за специалната операция като за условни размирици между борби на необуздани олигарси от набелязаните сектори нацисти и сепаратисти на чиято страна частната охранителна групировка е застанала да защитава защото да им широко на управляващите по местата понеже от тези позиции трябва да се отчитат материално финансово с отчети от военния бюджет за цели при междудържавно мирно споразумение.
71
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 76 "Русия печели на всички фронтове - икономически, военно и информационната война" Скоро ще започнете да изтрезнявате ....
70
2
 
13
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Те и за украинците така си мислиха, че ще ги посрещнат, ама да заповядат де. Да видят как бие НАТО.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нацистите опалкваха мъртвите и до Париж нямаше да стигнат.Войната иска да стиснеш зъби *** обаче са се разлигавили нещо