Как Путин е напът да съсипе всичко, което Горбачов е градил?

Бившият агент на КГБ така и не свиква със западните промени в Русия
31 авг 2022 17:00, Нели Христова
406
Как Путин е напът да съсипе всичко, което Горбачов е градил?
Снимка: БГНЕС

По-малко от десетилетие след като демократичните реформи на Михаил Горбачов доведоха до разпадането на Съветския съюз, бивш офицер от КГБ на име Владимир Путин се издигна на власт в Русия. Той ще превърне в дело на живота си премахването на политическите свободи, насърчавани от Горбачов.

По онова време Путин е широко възприеман като демократ и западните лидери посетиха Москва, за да му стиснат ръката. Той обеща да "запазва и развива демокрацията", както и да зачита свободата на словото и независимите медии.

И все пак червените флагове бяха там за всеки, който искаше да ги види.

Още по темата

През декември 1999 г. Путин се обърна към събрание на служители на службите за сигурност в централата на ФСБ, наследника на КГБ, в Москва.

"Скъпи другари", каза Путин, след като в залата внезапно настъпи мълчание, "бих искал да ви съобщя, че групата агенти на ФСБ, които изпратихте да работят под прикритие в правителството, изпълни първата част от своята мисия." Публиката избухва в аплодисменти.

По онова време на това се гледаше като на не особено успешна шега. Но когато погледнем назад, казват критиците, може изобщо да не е било шега. В крайна сметка, както казва самият Путин: "Няма такова нещо като бивш човек на КГБ".

Само 11 дни след тази реч болният Елцин посочи Путин за свой наследник. Един от многото гости на встъпването в длъжност на Путин в Кремъл беше Владимир Крючков, бивш шеф на КГБ, който оглави неуспешен заговор за свалянето на Горбачов през август 1991 г. Вместо това неуспешният преврат доведе до колапса на съветската система, събитие, което Путин нарече "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век".

Малко след встъпването си в длъжност Путин изнесе първата си реч пред руския парламент. Това беше идеалната възможност да увери нацията, че неговото минало в КГБ е точно това – минало. Вместо това той избра да заплаши сънародниците си и да ги предупреди за опасностите от общуването със западняците.

Отговаряйки на въпрос за предполагаеми връзки между външния министър Игор Иванов и западното разузнаване, Путин отговори, че е незаконно държавни служители, депутати или обикновени руски граждани да общуват с представители на чужди правителства извън служебните си задължения. Всъщност нямаше такъв закон. Коментарът беше определен като "зловещ" от вестник "Комерсант", но остана до голяма степен незабелязан.

Най-важното е, че Путин прекарва ерата на реформите на Горбачов, работейки като агент на КГБ в Източна Германия. Той не е свидетел от първа ръка на новото съветско желание да разобличи престъпленията на Йосиф Сталин, нито на внезапната страст към всичко западно.

Когато гласността и перестройката на Горбачов се наложиха, забранените преди това книги и филми наводниха книжарниците и кината. Хората вече бяха свободни да обсъждат теми, които някога биха ги вкарали в затвора. Случайните пътувания на Путин у дома от Източна Германия изглежда са го смазали. По-късно той ще признае, че му е било трудно да "свикне с реалността", докато се разхожда по улиците на Ленинград от времето на перестройката, който скоро ще се превърне отново в Санкт Петербург, където всичко изглежда е "в състояние на разпад".

Тъй като е бил изолиран от стряскащите промени в родината си, трудно е да си представим какво трябва да е минало през ума на Путин в Ленинград, когато е включил телевизора си. Някога съветската телевизия е "хранила" своите зрители с постоянна диета от партийни конгреси, художествена гимнастика и селскостопански новини. Сега имало подигравателни интелектуалци, обсъждащи възможността "Ленин да е гъба" и странни държавно одобрени екстрасенси, обещаващи да излекуват нацията от нейните болести.

След разпадането на Съветския съюз милиони хора в бившата комунистическа държава се бориха да оцелеят в условията на икономическа криза. Путин твърди, че е бил принуден да работи като таксиметров шофьор, за да свързва двата края. Съвсем наскоро той също описа разпадането на Съветския съюз като смъртта на "историческа Русия".

Критиците му го обвиняват, че е съветски динозавър, че води война в Украйна, за да се опита да върне часовника назад към авторитарната комунистическа ера. И все пак неговите съюзници възхваляват унищожаването от Путин на свободите, въведени от Горбачов.

Евгений Попов, депутат от управляващата партия на Путин и държавен телевизионен водещ, каза, че реформите на Горбачов и последвалият икономически хаос през 90-те години са научили руснаците, че страната им не е подходяща за демокрация от западен тип. Това е послание, което се прокарва безмилостно от държавните медии от 2012 г., когато Путин ескалира репресиите си срещу продемократичната опозиция.

"Горбачов вероятно е искал нещата да бъдат по-добри, но каквото стана, стана", пише Попов. "Казват, че "ни е дал свобода". Но се оказа, че тази свобода убива."

Абас Галямов, бивш автор на речи в Кремъл, който сега е политически анализатор, прогнозира, че свободите, защитавани от Горбачов, скоро отново ще доживеят, след падането на режима на Путин. "Това, което не се получи през 80-те години, ще се получи през 2020-те."

Коментарът е на Марк Бенетс за The Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
3
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Горбачов бил градил нещо...много интересно,много интересно!
275
0
 
4
 
! Отговори
JoeLeTaxi преди 1 година
През 90 и някоя година тоя съградител се яви на избори и получи 1 процент... Все още е загадка откъде се взел тоя процент... Такива ми ти работи...
274
1
 
5
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Всъщност Горби нищо не е съградил, ако погледнем обективно. Но пък успя да разтури СССР и да съсипе тогално РФ. А аФторът може да се разходи из Русия и да чуе многоетажните псувни на обикновените руснаци по адрес на Белязания!
273
2
 
2
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Баба ми казваше бягай надалеч от белязан човек
272
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да го прости Горбачов! Оставете Бог да съди какво е изградил или разрушил. Кои сме ние, че да решаваме. Журналята не се спряхте с това да се правите на съдници и да противопоставяте и делите!Мислете си за вас и кармата, която си трупате. Защото Словото за Добро и Любов ни е дадено. Същото важи и за коментиращите.
271
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех Горби, не успя да ликвидираш Русия ведъж и завинаги
270
2
 
2
 
! Отговори
Путинка преди 1 година
Шефът на Лукоил Равил Маганов паднал от 6ия етаж на болницата в която преди това почина и Горбачов. Още го няма тоя "инцидент" в новините тук, но още сега да кажем, че *** няма със сигурност нищо общо с това както и с всички останали подобни "инциденти" на неслучайни височаиши хора през последните месеци. Той гради, не да разгражда.
269
1
 
2
 
! Отговори
Lina преди 1 година
до Моши . Всъщност той може да преподава, няма нужда да се учи . То станало обяд - гледам вече е ударил около АЕЦ - а . И по международните наблюдателиНо има време едва обяд сме.p.s Къде да се пиша за 4000 на месец , в рубли ли се плаща? Колко му е - вива вова.
268
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 329 Е какво е "оправил" Путин???Близо 50 хиляди убити руски войници в Украйна, хиляди цивилни жертви, тотално разрушение, а гражданите в Русия вече едва издържат на трудния живот, който се влошава със всеки изминал ден...
267
5
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Горбачов само рушеше и нищо не изгради !
266
3
 
9
 
! Отговори
Моше преди 1 година
До Lina ... Ами има от кого да се учи "шизоботокс джуджето".Великобритания е глобален шампион в тази дисциплина . Британската Армия е нахлувала в ДВЕСТА страни по света и това е безспорен факт. САЩ са се намесвали във вътрешните работи на над 130 страни по света и са отговорни за над 250 военни конфликта от ВСВ до наши дни.По данни на Пентагона на един от докладите им пред американския сенат след ВСВ американците са заплашили с употреба на ядрено оръжие 57 страни .ДЖУДЖЕТО СИ Е НАПРАВО ЛЮБИТЕЛ.
265
2
 
9
 
! Отговори
орбан преди 1 година
сега е ред на сорос , крайно време е света да се освободи от унгарския евреин сатрап в унгария са забранени всички нпо свързани с него ....
264
0
 
3
 
! Отговори
така е! преди 1 година
До Евроатлантик обречени са на ВЕЧНА СЛАВА!
263
12
 
5
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Горбачов е минало. Днес късото шизоботокс джудже налага друга мода - в 21 век е модерно с оръжие да нахълташ където си решиш, защото така! Иначе е скучничко. Толкова модерна личност е плъхин, но странно напомня на един друг нисичък комплексар.
262
5
 
18
 
! Отговори
Км преди 1 година
,,Западния галеник,,Горбачов поруга паметта на 30милиона руски граждани ,унищожени през ВСВ .Получи си 30-те сребърника от запада,но беше намразен от обикновените руснаци.
261
2
 
7
 
! Отговори
Авторът преди 1 година
е объркал словореда в заглавието на дописчицата.
260
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви глупости се пишат Какво е градил този?По скоро е разградил
259
3
 
14
 
! Отговори
Tony преди 1 година
На път. и какво е градил? Разградил и способствал разсипията.
258
2
 
2
 
! Отговори
Дино преди 1 година
Когато си ограничен и *** -това е за цял живот ! Искат СССР ???
257
11
 
16
 
! Отговори
@ преди 1 година
Горбачов беше наивник или предател..............СССР се разпадна по негово време, Путин историята ще го съди след 100 години...........неговата роля по-скоро е положителна........за войната в Укрйана има много причини, не виждам защо само Путин да е виновен!!!