Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три
12 ное 2022 12:08, Екип на Investor.bg
225
Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия превърна енергията в оръжие и това е най-видно в Украйна, където от началото на октомври руските военни обстрелват активно обекти на гражданската инфраструктура - основно на енергетиката. Но и в Европа Москва опитва да постигне своите цели, заплашвайки да спре доставките на природен газ, пише европейското издание Politico.

Още по темата
Изглежда обаче плановете на руския президент Владимир Путин този път няма да се сбъднат, се казва още в анализа.

На първо време действията на Москва действително нанасят икономически щети в страните от ЕС - това е безспорно. В дългосрочен план обаче Русия просто не може да спечели тази енергийна война. Според Politico с действията си руският държавен глава нанася много щети, но основно на енергийния сектор на своята страна и заличава статуса ѝ на глобална суперсила в енергетиката.

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три. На първо време Москва държи полуотворени крановете на доставките, с което предизвиква несигурност в страните от общността и пречи на конкретни действия.

На второ място - изтощение на европейските икономики, която цел ще бъде постигната, защото все по-ясно става, че Европа ще навлезе в рецесия през 2023 година.

Третата Цел на Путин е да подхрани политическите разделения в Европа, намеквайки, че санкциите са причината за енергийната криза. Тази теза придоби известна популярност в ЕС, макар и причината и следствието да са обърнати.

Европа е в трудно положение, посочва Politico. Икономическата и социалната криза се засилват, високите енергийни цени подхранват инфлацията и оскъпяват живота. А нещата могат да се влошат още повече, ако зимата бъде дълга и студена. Нещо повече - ситуацията може да бъде още по-сериозна през следващия зимен сезон, ако европейските държави не съумеят да напълнят газохранилищата си. През това лято задачата беше малко облекчена, защото страните малко или много все още получаваха руски газ, а не е ясно дали това ще се случи и през 2023 година.

Целия анализ четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще седи *** студено по собствено желание и благадарение на английско саботажи.
93
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той вече загуби, и войната, и пазарите. Ще си гори газа сам и ще си гризе ноктите от яд.
92
13
 
22
 
! Отговори
Симеон преди 1 година
САЩ превърна енергията в оръжие и накара *** си в Европа да купуват 4-5 по-скъпи суровини. България отново е съюзник с нацистите, както преди 80 години. Васалното гласуване на българския предтавител в ООН го доказва - една от 52 страни, който гласуват против декларация, осъждаща нацизма и неонацизма. Господарят във Вашингтон заповядва, българският слуга гласува в ООН според повелята на господаря.
91
18
 
15
 
! Отговори
Петър Гергов преди 1 година
Величието на славната руска армия се свежда до кражби на битова техника като перални машини, телевизори, печки, дори и вилици и лъжици! За тях освобождението е изнасилване на жени, на момичета, изнасилват дори и малки деца! И там където стъпи руски ботуш тревица не пониква! А кремълския фюрер *** ще бъде поставен в огромен стъклен контейнер, пълен с фурмалин и огън ще изгори тая руска земя, нещастна! Към контейнера ще има специално направено съоръжение, с метални пръчки, преминаващи през стъклото за да може децата да бъркат в очите на фашиста Путин!
90
6
 
9
 
! Отговори
До 117 преди 1 година
За последното си прав , украинците са почти същите като поведение като руснаците. Изключително невъзпитани и нагли хора, дори и за нашия байганювски стандарт на простотия! Това са типичните представители на т.нар. ,,русский мир"!
89
16
 
9
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Приемам залози, на тоя от снимката кога ще му хапваме житцето. Аз твърдя, че лято 2022 беше последното лято на този извepг.
88
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще я спечели.То Русия не е само газ,а ЕС да купува газ от Америка само за да им угажда на тяхната полита няма как да стане.Тая зима всички,които са срещу Русия ще го усетят с пълна сила включително и България.Не,че ги харесвам много руснаците,ама тая *** от украински бежанци още повече не ми харесва.Държат се все едно са центъра на света.На никой не са нужни и трябва някой да ги сложи на мястото им.
87
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия бърка населението на Европа със своето...
86
15
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС минава на зелен преход и кремълският злодей ще фалира.
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинската енергийна криза в Европа,засега не е в цената за битовия потребител: държавите компенсират поскъпването с печатане на пари и със субсидии,за да не се бунтува народа. Докато спре печатницата! Истинската енергийна криза в Европа е в липсващите количества газ, от които се нуждае индустрията на Европа. И няма откъде да ги вземе, освен от Русия.
84
14
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС има план, всичко ще се оправи, нема как да не се оправи. До пролетта нещо ще стане и от некъде ще ни дойде некакво спасение, споко, има план, всичко е под контрол. Само трябва да търпим и да изгладуваме и изстудуваме зимата и тогава нещо ще стане така, че нещата да се оправят.
83
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Про Путину что могу сказать? Человек больной...
82
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за руснаците, но българите са по зле и от африканците.
81
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година без газ от Русия няма да бъде най-критичната за Европа, първите месеци ще има газ от хранилищата. Страшното започва в средата или в края на зимата когато газта в хранилищата свърши, но напролет идват няколко топли месеца за ЕС. Убиец ще бъде 2023-та, когато няма да има запаси и цената на газа в ЕС ще надхвърли азиатските. Зимата на 2024 ще бъде ужасяваща. А зимата на 2025 ще бъде ад.
80
9
 
4
 
! Отговори
Руския агитпроп преди 1 година
може да роди всякакви слабоумия, но поне мита че Русия може еднолично да налага правила, защото имала много силна армия стана за смях. Още преди време Турция се е..ваше с тях и те са знаели защо го могат!
79
5
 
10
 
! Отговори
Смешки преди 1 година
Големи смешки са написани, ЕВРОПА спира газта и петрола на себе си, а Путин иска да продава. Но Европа се самоликвира, а тази статия е една голяма смешка
78
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергийната война ще ускори зеления преход и Русия пак ще е на минус.
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много богати тия руснаци. Я си пусни ютуб да ги видиш в какъв лукс живеят. Всичките в разрушението панелки и излизат с гумените ботуши навън. Като махнеш Москва и Санкт Петербург всичкото друго е кал и мизерия. Гледах я рускинята облечена с коженото палто и отива да купува таблет от китайците... отдолу нахлузила гумените ботуши че до коляно е калчища.
76
4
 
11
 
! Отговори
Принципите на Европа преди 1 година
Европа плюе по Русия от 10 години и лиже *** на Вашингтон, а иска евтини ресурси. Е може ли да прюеш по хлебаря, а после да искаш евтин хляб? Може.... само ако имаш пистолет. Лошото е, че хлебаря има къртечница.Бих казал, хлебарната война на *** Европа и Вашингтон, срещу хлебаря Путин.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа добива 54 милиарда кубика газ, и тези добиви намаляват - и във Великобритания, в Норвегия, в Холандия. А само Газпром произвежа над 500 милиарда кубика газ годишно, и добивите растат, и ще продължават да растат защото запасите на Газпром са над 35 трилиона куб/м газ. Практически запасите на Русия от газ и нефт носят неограничен планетарен характер.