Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три
12 ное 2022 12:08, Екип на Investor.bg
225
Ще спечели ли Путин енергийната война, която той започна?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия превърна енергията в оръжие и това е най-видно в Украйна, където от началото на октомври руските военни обстрелват активно обекти на гражданската инфраструктура - основно на енергетиката. Но и в Европа Москва опитва да постигне своите цели, заплашвайки да спре доставките на природен газ, пише европейското издание Politico.

Още по темата
Изглежда обаче плановете на руския президент Владимир Путин този път няма да се сбъднат, се казва още в анализа.

На първо време действията на Москва действително нанасят икономически щети в страните от ЕС - това е безспорно. В дългосрочен план обаче Русия просто не може да спечели тази енергийна война. Според Politico с действията си руският държавен глава нанася много щети, но основно на енергийния сектор на своята страна и заличава статуса ѝ на глобална суперсила в енергетиката.

Целите на "милитаризирането" на енергията са поне три. На първо време Москва държи полуотворени крановете на доставките, с което предизвиква несигурност в страните от общността и пречи на конкретни действия.

На второ място - изтощение на европейските икономики, която цел ще бъде постигната, защото все по-ясно става, че Европа ще навлезе в рецесия през 2023 година.

Третата Цел на Путин е да подхрани политическите разделения в Европа, намеквайки, че санкциите са причината за енергийната криза. Тази теза придоби известна популярност в ЕС, макар и причината и следствието да са обърнати.

Европа е в трудно положение, посочва Politico. Икономическата и социалната криза се засилват, високите енергийни цени подхранват инфлацията и оскъпяват живота. А нещата могат да се влошат още повече, ако зимата бъде дълга и студена. Нещо повече - ситуацията може да бъде още по-сериозна през следващия зимен сезон, ако европейските държави не съумеят да напълнят газохранилищата си. През това лято задачата беше малко облекчена, защото страните малко или много все още получаваха руски газ, а не е ясно дали това ще се случи и през 2023 година.

Целия анализ четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е че Путин е американски шпионин. На път е да фалира Газпром.Направи всичко за да отслаби Русия. ЦРУ сигурно добре му плаща.
113
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като надуха главите на всички хора по света, че ще използват ЯО в Украйна, руснаците сега са по-тихи от водата, след като загубиха Херсон. От запад казали на Путин да престане да размахва ЯО като заплаха, защото ако наистина използва ЯО в Украйна, то западът няма да отговори с използване на ЯО, но за няколко часа от руският черноморски флот няма да остане нищо, от руската армия в Украйна няма да остане нищо, и Путин ще бъде убит. И от тогава всички приказки за ЯО престанаха.
112
7
 
10
 
! Отговори
Херсон преди 1 година
нали беше в Русия, бе? Реката ли го отнесе? Руския болен мозък е най здравия болен мозък на света!
111
8
 
7
 
! Отговори
Само путя преди 1 година
То европейците какво да ги мисля? Там е глад и мизерия. Не е като в могъща Русия. То тя и без ток и без всички европейски екстри си кара от столетия. Добре че бяха немците, че да станат хора. Ако не бе германката Екатерина Велика, а не руска, то щяха да са в първобитнообщинния строй. Велика е Русия, ама само на територия и на приказки. Иванушка дурачок.
110
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушайте, хора. Престанете най-накрая да се правите на луdi, а нас - на буdaли. САЩ правят всичко възможно Европа да не получава руски газ, пречеха на строителството на СП2, после го взривиха. Но енергийната война я бил водил Путин. И нали, в края на краищата, Европа каза, че няма повече да купува руски енергоресурси? А после се прави на ощипана мома.
109
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин. Бягай бързо докато не са те изкарали с краката напред от Кремъл
108
2
 
5
 
! Отговори
След като преди 1 година
завладя Украйна, Русия нападна себе си и завладя част от територията си! Руския състезател завърши втори, а американския предпоследен! В Русия всичко е непредсказуемо, дори и миналото!
107
2
 
10
 
! Отговори
Германец преди 1 година
"Както винаги руснаците мислят и правят едно, а се случва съвсем друго !" -- Рашките имат хубава приказка по тоя повод: "Хотели как лучше, получилось как всегда". Поне чувство за самоирония имат :)
106
0
 
17
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Голям студ ги чака в Испания, тази зима щяла да е много тежка,очаква се температурата да падне под 20градуса!А бедните германци, не ги виждам, ще си палят мерцедесите да се топлият! Мъка мъка!
105
1
 
1
 
! Отговори
Къде преди 1 година
изчезна експертна Куюмджиев? И Григорова нещо, не се изказва за газа! Сега е яхнала друг протест!
104
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин обосрался в Украйна.
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се прекара!
102
5
 
7
 
! Отговори
Руска съдба преди 1 година
Както винаги руснаците мислят и правят едно, а се случва съвсем друго !
101
4
 
9
 
! Отговори
Че то преди 1 година
в Италия, Гърция,Испания, Португалия....зимата е 20 градуса....и там ли ще стоят на студено?
100
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чака ни ядрена зима.
99
8
 
13
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 година
Разни там войни - енергийни , газови , политически и т.н. ги започнаха европейските гейове под камшика на един кукундел в бялата клетка ... Путин ще разплаче и бебе в утробата ви джендърска , идва студ , глад и голямо нямане ... Ние , балканците сме свикнали , но розовите зад*ници не са усещали " хладния допир на питона " , нищо , сега ще го усетите четвъртит !!!
98
1
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
пълни глупости! Украйна и Русия се трепат като кучета, НО руската газ минава през тръбопроводната сиустема на Украйна за Европа.
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе радвайте се, че заводите на Фолксваген правят голфове, а не танкове.
96
10
 
26
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Путин нищо не е започвал ***! Европа сама се отказа от ресурсите! Даже някой за по-сигурно взриви тръбите в случай, че в Европа размислят.
95
15
 
43
 
! Отговори
FCKPTN преди 1 година
Смърт на Путин!!!