На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек

Полша влиза първа в класацията по арести
25 яну 2023 12:51, Нели Христова
322
На второ място сме по руски шпиони в ЕС, получавали по $3000 на човек
Снимка: Pixabay/Vintagelee

След началото на войната в Украйна България изгони голяма част от руските си дипломати. Не веднъж се е твърдяло, че сред тях има много шпиони, които издават информация за родината ни на Русия.

Не бяха един или два арестите на руски шпиони у нас. Именно по този критерий сме на първо място в регистър, който разглежда колко са били агентите на Русия в дадена страна от ЕС. Той бе публикуван в Twitter от канала Intel Takes.

"2022 беше истинска кървава баня за руските разузнавателни служби в Европа. Арести, изгонвания и деконспирации правят живота на руския шпионин по-труден. Съставих табло за бързо управление с известни случаи (последните 5 години). Нека да видим какво знаем", пишат в акаунта, предоставяйки таблица с имената на руските агенти.

Повече от 30 случая са разкрити през последните 5 години в цяла Европа. По-голямата част от тях са се случили през последните 12 месеца. В България, Германия и Швеция има най-много арести.

"Кой набира шпионите? Въз основа на наличните данни ГРУ е безспорен победител. Това показва прогресивна милитаризация на работата на руското разузнаване, както и избор на приоритети", допълват от Intel Takes. Цели 86% от шпионите са били вербувани от ГРУ, а 6,7% от ФСБ.  Армейският личен състав и други униформени служби са доминиращи сред кандидатите за наемане на работа.

"Руските служби (за щастие) са привързани към старите начини на работа на разузнаването. Активните случаи включват предимно родени в Русия агенти. Арестите в Швеция също показаха използването на агенти за дълбоко прикритие в стил "желязна завеса", гласи още публикацията.

А според тях работата на агентите не е много доходоносна: "П. Бучка, заместник-ректор на Словашката академия на въоръжените сили, получил 46 000 евро за 9 години "служба". Българският кръг е получавал по 3000 долара на агент."

"Какво да очакваме през 2023 г.? Вероятно по-трудни моменти за руските разузнавателни мрежи в Европа. Повече от 400 дипломати бяха експулсирани от западните страни след инвазията. Това сериозно засяга способността на Русия  да борави с източници на място и да набира нови", припомнят от Intel Takes.

Регистърът посочва, че най-много заловени агенти има в Полша. През миналата година там са задържани за шпионаж седем души, сред които журналист, чиновник и трима предприемачи.

България се нарежда втора в регистъра по брой обвинения срещу предполагаеми руски агенти с общо 7 през последните 5 г. Единственият политик сред тях е шефът на НД "Русофили" Николай Малинов, който още не е чул присъда на първа инстанция, въпреки че беше привлечен към отговорност през 2019 г. Според разследването Малинов е комуникирал с две организации, базирани в Русия, от които получавал задачи срещу заплащане в няколко направления.

Другият случай от България е побългареният вариант на "Петорката от Кеймбридж". Става дума за огласеното от главния прокурор дело през март 2021 г. срещу шестима души, които са привлечени към наказателна отговорност за шпионаж в полза на Русия. Това дело обаче бе прекратено през март.

Според Тихомир Безлов  тази класация не е добър атестат за България.

"Делата за руски шпиони у нас са в неясна фаза, зациклили са. Някои неща са сложно доказуеми в съда. Целият проблем на руското влияние е, че никой случай не показва нещо разрушаващо нашия интерес", посочи той пред NOVA News.

Елена Поптодорова от своя страна каза, че Полша има силни собствени служби и идентичност и недопуска силно влияние на Москва. "У нас точно заради уютното съществуване на руските служби, както и отправната точка на България в региона, са причина за големия брой руски шпиони. Всички политици, които по свой политически меркантилни цели атакуват РСМ, наистина реално обслужват руския интерес, но е по-сложна картината, отколкото да говорим за шпионски връзки", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Много прости тез хамериканци. Нито един шпионин да нямат у нас, само руски.
217
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете се малко бе. Стига с тая пропаганда. То бива, бива, ама чак толкова народа не е проззззт.
216
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦЕЛИЯТ СТРАТЕГИЧЕСКИ СЪВЕТ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА СА АГЕНТИ!РЕШЕТНИКОВ ПРЕДЛОЖИ РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И БЕШЕ ИЗБРАН! ИЗБРАХА ГО ЗАЩОТО ЦАЧЕВА НЕ БИЛА ХУБАВИЦА!РАДЕВ РИСКУВАЛ ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ!ПРИКАЗКИ ЗА ШАРАНИ!ЦЕЛИЯТ ТРУДОВ СТАЖ ЕДНО ОБУЧЕНИЕ! НО ПЪК СЪС ЗДРАВО КОМУНИСТИЧЕСКО СЕМЕЙСТВО И ЗАВЪРШИЛ В АМЕРИКА И НАЙ-ВАЖНОТО ГОВОРИ АНГЛИЙСКИ! ЕЕЕ СЕГА НИ РАЗКАЗА ИГРАТА! АМА АКЪЛ КАТО ВРАНАТА СЪС СИРЕНЕТО!
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КИРЕ СЕ ТУПА В ГЪРДИТЕ, ЧЕ ИЗГОНИЛ РУСКИ ДИПЛОМАТИ, НО СИ МЪЛЧИ ЗА РУСКИ ФИРМИ ПОСРЕДНИЦИ и КАК ЕНЕРГЕТИКАТА ЩЕШЕ ДА Я ХАРИЖЕ ПАК НА РУСНАЦИТЕ !
214
0
 
0
 
! Отговори
HAHA преди 1 година
Малко останахме българите , всички са шпиони и агенти.
213
1
 
1
 
! Отговори
то за тва преди 1 година
има толко предатели в бг, още от Ботев и Лвски насам
212
3
 
0
 
! Отговори
до тоз отдолу преди 1 година
крадеца вика-дръжте крадеца/. Ама руските под логи не могат да му простят че изгони кремълските *** от България, тва ги боли много
211
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мястото на Кирил Петков и Асен Василев е в затвора за национално предателство и кражби в особено големи размери!
210
0
 
1
 
! Отговори
От 234 преди 1 година
Извинявам се Гешев влезе в президентството,а не парламента.
209
2
 
4
 
! Отговори
киро парапета преди 1 година
един от големите национални предатели
208
5
 
2
 
! Отговори
Киро преди 1 година
ще ги изрита всичките от България, за тва гласувайте
207
2
 
2
 
! Отговори
А- ))((( оо7 преди 1 година
Проверете президентството на Р. България. Там е заровено кучето...
206
0
 
0
 
! Отговори
шпиони преди 1 година
по време на война? нали знаете как се постъпва с такива !
205
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шпионини ли.Колко са шпионите един бог знае ,но провокаторите са навсякъде.Създават конфликти, ръсят омраза и разделят обществото с порочна цел.Русофилството е заприличало на озъбено и проклето куче. Какво беше началото на тези избори и служебни правителства.Гешев влезе в парламента,Радев размаха юмрук.Провокация ли е това или що.Мислете ,хора.Провокаторите обикновено са нискоинтелигентни.
204
2
 
4
 
! Отговори
komitata преди 1 година
що те останалите шпиони да не са по малко в БГ особенно от съюзниците ни -ние сме прочетен вестник и без да дойдат руснаците тук-само глупости пишете
203
8
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Русия е вековен враг на България и всичко българско целта й е да унищожи българската държава и народност затова отвличаше блгарско население при всички войните водени с турция като това население ставаше крепостници т.е роби., Затова измисли добруджанска , македонска тракийски нации.това са разбрали всички български видни възрожденци и революцонери
202
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе тоя материал го държите повече от материала за пострадалите от наводненията и за това какви милиарди даваме на украйана пък теглим заеми- поне напишете къде ги дават тия пари и всеки да може да си вземе- инак всички места в държавата дето дават пари се държат от авмириканските мек-ерета
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувайте рубли,рублата продължава да поскъпва.
200
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поптодорова я хванаха да краде.Забравила била да плати...
199
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четейки статията останах с впечатление, че в публичното пространство има международен регистър на шпионите. Странно е, че в България има само руски шпиони според този регистър. Нали щом другите не са упоменати, излиза че има само руски. А щом Българският Съд не се е произнесъл че са шпиони, но нещата отново говорят за постигане на таргета "Поне по 2 антируски статии на час". Ама ние свикнахме вече да различаваме лъжите и дезинформацията от новините. Има все пак и други медии.