Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"

Берлин уточни, че Германия "не участва в конфликта"
27 яну 2023 12:51, Елка Василева
179
Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"
Снимка: архив, БГНЕС

В Русия нарастват вълненията заради изявлението на министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок за "войната срещу Русия", предаде ДПА.

Още по темата
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова поиска обяснение от германския посланик в Москва за "противоречивите изявления" на Берлин.

От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия.

"Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа Захарова в "Телеграм".

Бербок призова във вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Руските държавни медии веднага се възползваха от това изявление като ключова фраза за военна пропаганда и доказателство, че Германия и другите държави от ЕС са преки участници в конфликта в Украйна и воюват срещу Русия.

Германското правителство обикновено набляга на това, че страната не участва във войната в Украйна. В сряда вечерта канцлерът Олаф Шолц отговори пред германския канал Цет Де Еф дали с решението за доставка на танкове Германия и нейните съюзници не стават част от конфликта, като заяви, че това съвсем не е така и добави, че не трябва да има война между Русия и НАТО.

След изказването на Бербок външното министерство в Берлин също уточни, че Германия "не участва в конфликта".

След като обеща, че ще снабди Украйна с бойните танкове "Леопард 2", Германия понася остра критика от Русия, тъй като използва тежки оръжия срещу руските войници за пръв път от Втората световна война.

(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "без да има нужната квалификация" До 2005 година се подвизава в университетските страни като завършва и дисертация, Говори на Английски и Китайски. от 2003 е във Външното министерство като е насначена в департамента по Информация и Печат от 2015 е негов директор пак 2015 година получава и Дипломатически ранг - Посланник. Тоест 20 години все в един отдел ПР на външно министерство и се издига до директор и това "няма нужната квалификация"
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патрулни полицаи в Германия спират за проверка съмнителен автомобил. Отива единия полицай и иска документите за проверка. След дълго дзверене в документа, започнал да се смее и повикал другия си колега : - Ахмед, ела да видиш какво странно име има господина!? - Чети, че аз немски не знам!- отговорил другия. - Абе, Гюнтер, бе Гюнтер!!! - заливал се от смях първият полицай.
103
1
 
4
 
! Отговори
КОНТРОЛ! преди 1 година
Леле Како!...Еййй! :)
102
1
 
5
 
! Отговори
Обикновен редник преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер 87Ами за устава на ООН става реч. Да се важи с еднаква сила за всички. А не англосаксонците да го четат както им отърва.
101
2
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До ХаАми видяхме ги. Дефектираха защото не издържат на такава продължителна експлоатация като съветските и руските оръжия.
100
11
 
4
 
! Отговори
Леко момчета преди 1 година
Няма какво да се пенявите русофилете. Рашистите когато са сами, са велики, докато не срещнат народ, който иска да се бие с тях. След това ядат бой и се прибират с подвита опашка. Изключение е ако съотношението е поне 100:1.
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Меркел и тази свали маската си. Цената ще я платят обикновените украинци и европейци. Европа ще е изцяло зависима от САЩ. Е, тогава ще видим кон боб яде ли. Дори СССР управляван от украинци ще ни се види ангел небесен.
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е ако не бяхте гръмнали СП 1 и 2 сега нямаше да пращате танкове. Щехте да си гледате икономикта.
97
9
 
5
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Сега да видим модерните оръжия на Германия и САЩ срещу Русия!Ще плачете русняциии!
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая леля туркиня ли е? Нищо немско няма в нея. Кукла на конци. Американски.
95
7
 
4
 
! Отговори
Леопардьа преди 1 година
Ще обясни! По-достъпно....
94
0
 
0
 
! Отговори
Какво да четем преди 1 година
това, което сме живяли? Някои!
93
2
 
5
 
! Отговори
90 преди 1 година
Ех, Маро ,Маро колко си *** !
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази жена, колкото пъти си отвори устата, се завихря скандал. Но така се получава, като от жена, която си гледа децата "се изстреля" към министерския пост, без да има нужната квалификация. Та явно и не разбира, това което приказва (са и подготвили да каже)
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тая глупост : "Русия нападна Украйна " ! Четете и ще разберете !
90
3
 
4
 
! Отговори
до Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Живееш на Запад от Централна гара. Ако живееше още по на запад нямаше да пишеш тук и то подобни глупости. Повечето имаме роднини и познати из западна Европа, пък и ние самите пътуваме. Наясно сме със ситуацията там. Е, не е чак като в проспериращата БГ, но се сговнят нещата.
89
4
 
2
 
! Отговори
Ех, Маро, Маро преди 1 година
Маро, ***, ти още ли коментираш. ПрЕстани с твоите глупости!
88
3
 
14
 
! Отговори
тя преди 1 година
Европа е изпълнител ! САЩ въвлича Европа в по- голяма война,защото няма никакви длуги ресурси за поддържането на долара и на амер икономика,освен създаването по света на огнища на напрежение !
87
9
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Живея на Запад от няколко петилетки и трябва да успокоя руските наивници, че в Западна Европа е студено, мизерно, гладно и прочее. Подобни художествени прилагателни са в сила, но за Русия, където от ден на ден им се стричва дъвката. Напълно в реда на нещата е и Западът да бъде леко засегнат, но когато целта е Русия да бъде унищожена, то всички средства са позволени.
86
10
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Естествено, че всяка държава има право да иска помощ от друга такава, ако е нападната, дори и под формата на "специална военна операцийка". Уставът на ООН е категоричен в това отношение и Русия е държава, която е подписала това съглашение. За какво реват, не става ясно.