Нов щурм в Украйна - въпреки загубите Путин се готви за години на война

Офанзивата може да започне, преди Киев да получи обещаните американски и европейски танкове
28 яну 2023 12:14, Елка Василева
377
Нов щурм в Украйна - въпреки загубите Путин се готви за години на война
Снимка: архив, БГНЕС

Почти година след началото на инвазията, която трябваше да продължи седмици, Владимир Путин готви нова офанзива в Украйна, като в същото време подготвя страната си за конфликт със САЩ и техните съюзници, който очаква да продължи с години, пише Bloomberg News.

Още по темата
Според официални лица, съветници и други, запознати със ситуацията, Кремъл се стреми да демонстрира, че силите му могат да възвърнат предимството си след месеци на загуба на позиции, като окаже натиск върху Киев и неговите поддръжници да се съгласят на някакъв вид примирие, което да остави на Русия територията, която сега окупира.

Дори Путин не може да отрече слабостите на армията, която той изграждаше десетилетия, след като войските му загубиха повече от половината от първоначалните си завоевания в Украйна, казват запознати, говорейки при условие за анонимност, тъй като обсъждат въпроси, които не са публични. Постоянните неуспехи накараха мнозина в Кремъл да бъдат по-реалистични по отношение на непосредствените си амбиции, признавайки, че дори задържането на сегашната фронтова линия би било постижение.

Но Путин остава убеден, че по-големите сили на Русия и готовността ѝ да приеме жертвите, които вече са десетки хиляди - повече, отколкото в който и да е конфликт след Втората световна война според оценки на САЩ и Европа - ще ѝ позволят да надделее въпреки неуспехите досега. Подновяването на офанзивата може да започне още през февруари или март, твърдят близки до Кремъл. Коментарите им потвърждават предупрежденията на Украйна и нейните съюзници, че предстои нова руска офанзива, и предполагат, че тя може да започне, преди Киев да получи новообещаните доставки на американски и европейски танкове.

Решителността на Путин предвещава още една смъртоносна ескалация на войната в Украйна, тъй като Киев подготвя нови действия за изтласкване на руската армия, отхвърляйки всяко прекратяване на огъня, което да остави Русия на нейна територия. Руският лидер вярва, че няма друга алтернатива, освен да надделее в конфликта със САЩ и техните съюзници, който смята за екзистенциален, казват запознатите. Според тях още тази пролет е възможен нов кръг на мобилизация, тъй като икономиката и обществото все повече биват подчинявани на нуждите на войната.

"Путин е разочарован от начина, по който се развиват нещата, но не е готов да се откаже от целите си", каза Татяна Становая, основател на R.Politik, компания за политически консултации. "Това просто означава, че пътят ще бъде по-дълъг, по-кървав и по-лош за всички".

Служители на американското и европейското разузнаване се съмняват дали Русия разполага с ресурси за нова мащабна офанзива, дори след като миналата есен мобилизира 300 000 допълнителни войници. Междувременно съюзниците на Украйна увеличават доставките на оръжие, като се подготвят да доставят за първи път бронирани машини и основни бойни танкове, които биха могли да помогнат на украинските войски да пробият руските линии.

Според американски представители обаче бруталните и безмилостни атаки на Русия в места като Бахмут, източен град с ограничена стратегическа стойност, изтощават украинските сили, отклоняват войски и намаляват способността на Киев да провежда настъпателни операции на други места.

След като през лятото и есента светкавични атаки на украинските сили пробиха отбранителните ѝ линии, Русия засили защитата, използвайки окопи, танкови капани и мини, за да забави евентуално настъпление. Публично Кремъл заявява, че засега няма планове за по-голяма мобилизация.

В по-дългосрочен план Путин е одобрил планове за учеличаване на армията с близо 50% през следващите няколко години, като разположи нови сили в близост до Финландия, която е в процес на присъединяване към НАТО, и в окупираните региони на Украйна. В училищата и университетите се възстановяват курсове за военно обучение, провеждани широко през съветската епоха, тъй като подготовката за война прониква в обществото.

Все пак някои елементи на реализъм относно катастрофалното представяне на армията до момента започват да се промъкват в строго контролираните държавни медии.

"Досега резултатите бяха ужасяващи, защото Русия изобщо не беше готова", казва Сергей Марков, политически консултант, който е в тесни връзки с Кремъл. "Това се превърна в продължителна война, а Русия все още не разполага с достатъчно жива сила или оборудване, за да я води. Трябва да спрем украинската контраофанзива и да осуетим усилията на Запада да ни победи, като получи военно предимство."

Руските сили не демонстрират способност да направят това от първите седмици на инвазията, като през последните шест месеца си върнаха само един малък град и то с огромна цена на жертви. За разлика от тях украинските войски постоянно изненадват съюзниците и наблюдателите с успехите си в отблъскването на нашествениците.

Увереността на Путин в способността на армията му да постигне триумф - дори с цената на огромни жертви и разрушения - отразява погрешно разбиране на ангажимента на Запада да отвърне на агресията му, признават някои вътрешни лица. САЩ и техните съюзници постоянно увеличават доставките на оръжие в категории, които някога се смятаха за недостъпни.

Въпреки това американски и европейски военни служители се опасяват, че конфликтът скоро може да се превърне в артилерийски бой от типа на Първата световна война с до голяма степен неподвижни фронтови линии - сценарий, който може да се окаже благоприятен за Русия с нейното по-многобройно население и военна индустрия.

В дипломатически план Русия се опитва да спечели поддръжници сред незападните държави с призиви за преговори за прекратяване на огъня. Дори хора, близки до Кремъл, признават, че в момента те са безнадеждни, като се има предвид искането на Украйна Русия да изтегли войските си като условие за всяка сделка.

Минималното, което Кремъл би приел, е временно примирие, което да остави Русия да контролира територията, която нейните сили държат в момента, за да спечели време за възстановяване на силите си, казват запознатите. Макар и да не достига границите на регионите, които Путин незаконно анексира през септември, това все пак би оставило на Русия голяма територия, свързваща районите, които тя заемаше преди войната. В резултат на това идеята не се харесва на Киев и неговите съюзници.

"Ако нещо не се промени, ни очаква война на изтощение като Първата световна война, която може да продължи дълго, защото и двете страни вярват, че времето е на тяхна страна", казва Андрей Кортунов, ръководител на основания от Кремъл Съвет по международните въпроси на Русия. "Путин е сигурен, че или Западът, или Украйна ще се уморят."

Поражение при преизбирането през 2024 г. на президента на САЩ Джо Байдън, който оглави коалицията в подкрепа на Украйна, може да доведе до "по-голяма гъвкавост" по въпроса във Вашингтон, каза той.

Макар че новата вълна от санкции, по-специално наложената горна граница на цените на руския петролен износ, сви приходите на Кремъл, досега тя не е намалила възможностите на Путин да финансира войната. Русия все още има достъп до милиарди резерви в юани, които не са засегнати от санкциите и могат да помогнат за преодоляване на бюджетния недостиг за 2-3 години, според икономисти.

Сред съюзниците на Украйна също нарастват опасенията, че конфликтът ще продължи с години.

"Тази година ще бъде много, много трудно да изхвърлим военно руските сили от всеки сантиметър от Украйна, от окупираната от Русия Украйна", заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили на 20 януари след среща на министрите на отбраната на САЩ и съюзниците. "Но смятам, че в края на краищата тази война, както и много други войни в миналото, ще завърши на някаква маса за преговори."

Други подобни анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
12
 
! Отговори
11 преди 1 година
Колкото по-дълги стават "статиите", толкова повече личи безсилието на Запада. "инвазията, която трябваше да продължи седмици", "войските му загубиха повече от половината от първоначалните си завоевания". Нито някой е планирал колко да продължи операцията, нито са загубили повече от половината завоевания. Пълни глупости.
31
11
 
11
 
! Отговори
Браво Прасиле преди 1 година
До Васил / Прасиле, ти не се притеснявай за западните танкове и планове. Танквете ще са хиляди, а не стотици, скоро идват и самолетите както и новите дронове. Има време, малко се постопли, че тия европейски танкове не са мн добри на сняг.
30
21
 
12
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
Че украинците ще си върнат свободата е ясно още от самото начало на тази война, но ние какво ще правим с разпенената русофилщина сред пролетарските маси у нас нямам идея тая напаст как ще борим. Хем виждат за какви сатрапи и шовенисти става дума, хем искат само да си подложат д-то.
29
16
 
8
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Това са последните издихания на руската овенна не/мощ. След това мобилизация на севернокУрейци и китайски самоубийци.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова празни приказки събрани на едно място,кому са нужни?
27
10
 
30
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Западните *** след 2 месеца някъде ще осъзнаят че срещу Русия не могат да спечелят и ще клекнат. След като доставят прословутите танкове и други тежки оръжия на Украйна, и въпреки това нищо не се промени точно обратното стане още по зле за украинците, ще осъзнаят в каква глупост е замесиха и ще почнат да се карат и скачат срещу САЩ...
26
29
 
12
 
! Отговори
Оптимист преди 1 година
Звучи чудесно! Скоро на Путин съвсем ще му свъшат оръжията и хората - този път наистина! И тогава Украйна без проблем ще си върне териториите!
25
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически канали в Telegram смятат, че Пентагонът е предложил на Залужни отбранителна стратегия по цялата линия на фронта, за да намали настъпателния импулс на руската армия преди пролетното контранастъпление. Западното разузнаване разполага с всички данни за стратегическите планове на руския ГЩ, който планира атаки на южния и източния фронт, за да предотврати това, украинската армия трябва да наложи битки за всеки град/село. Съобщава се, че украинска ДРГ, която се е опитала да пресече фронтовата линия, е унищожена край Авдиевка.
24
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На територията на Украйна е обявена въздушна тревога. Сирени вият в Сумска, Полтавска, Харковска и Днепропетровска области на Украйна. А също и в окупираните от фашистката *** Херсонска и Запорожка области на Русия. Най-вероятно се работи по концентрация на фашистката *** и техника на ВСУ.
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските войски отново атакуваха в посока Верхнекаменское. В Луганско направление ВСУ продължават да обстрелват Кременная. Руските войски по земя атакуват в района на Краснопоповка, към Невски и Макеевка. Всички настъпателни действия в близост до тези населени места са извършени след артилерийски удари по позициите на фашистката ***.
22
10
 
15
 
! Отговори
От руските медии преди 1 година
Мнения:Необходимо е да се доставят руски оръжия на всички организации и държави по света, които са готови да водят война или подривна дейност срещу западните държави. Също така е възможно да се прехвърлят модерни оръжия в замяна на елиминирането на американски и европейски ръководни кадри, които са разрешили изпращането на оръжия и са отговорни за ескалацията на конфликта и смъртта на нашите граждани. Трябва да използваме собствената си стратегия срещу врага, до неговото пълно унищожение...
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Донецкия фронт руските войски, подкрепени от артилерия, отново атакуват украинския гарнизон в западната част на Маринка. ВСУ задържа позиции. Артилерията на ВС на РФ обстрелва съседната Георгиевка. Под обстрел е бил и украинският укрепен район в Красногоровка. По земя руските войски атакуваха близо до Невелской и Водяной. Артилерийски удари бяха нанесени и по третия укрепен район на ВСУ в Авдиевка. Украинските войски обстреляха с ракети Донецк и Макеевка.
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В запорожското направление руските войски извършиха масиран артилерийски обстрел по цялата линия на съприкосновение. Обстрелват се Степное, Новоандреевка, Орехов, Новоданиловка, Малая Токмачка, Железнодорожное, Гуляйполе, Красное и Полтавка. В сектора Угледар руската артилерия, освен самия град, удари Новопол, Времовка и Голяма Новоселка.Основните усилия са в югоизточните покрайнини на Угледар. ВСУ вече успяха да изградят тук сериозна отбранителна линия и да разположат подкрепления.
19
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко шизофрения от европейските фашистки манипулатори. Министърът на отбраната на Италия Гуидо Крозето:"Третата световна война ще започне в момента, в който руските танкове се появят в Киев и на границите на Европа. Предотвратяването на пристигането им е единственият начин да спрем ТСВ."Сега ЕС е единственият субект от западната страна, който търпи загуби. За да цъфти отново чудотворната градина са им нужни безплатно руските енергийни ресурси, за което им трябва поражението на Русия.
18
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста интересен проблем се случи с полка Азов (терористична организация, забранена в Русия). Факт е, че първоначално имаше информация, че Азов е отказал да отиде в Бахмут, което не е изненадващо. Тогава стана известно, че Азов е трансформиран в бригада на ВСУ, която все пак ще отиде в Бахмут. И сега украинските политически телеграм канали съобщават, че този Азов не е истинският:След като отказаха да отидат в Бахмут, на ул.Банкова решиха да създадат своя собствена бригада и да я нарекат Азов.
17
17
 
14
 
! Отговори
Сори преди 1 година
А Гання русофила парди вкъщи и чака някой да го "спаси" от собственото му жалко съществуване
16
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световните терористи(САЩ)отново заплашват РФ. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер:САЩ възнамеряват да отговорят на предстоящата годишнина от началото на СВО на РФ в Украйна, планирането за това е в разгара си. САЩ все повече говорят, че Украйна трябва да завземе руския Крим. Тук интересите на САЩ са съвсем очевидни - това са пристанища и собствена военноморска база вместо руската. Така че, между другото, това вече щеше да се случи, ако не беше присъединяването, освобождаването на Крим през 2014 г.
15
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветник на изпълняващия длъжността глава на ДНР Ян Гагин: "Руските войски са освободили източната и югоизточната част на покрайнините на Угледар. Сега сме заети с вилите, които граничат с града, водят се боеве."Тази нощ Русия нанесе удари по Запорожие(контролираната от фашистката *** част от Запорожка област на Русия) и Кривой Рог (Днепропетровска област на Украйна). Местни жители съобщават, че експлозиите са много мощни и силни, най-вероятно са ги улучили с ракети Искандер или нещо подобно.
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все по-голямо отдалечаване от реалността.
13
21
 
12
 
! Отговори
хг преди 1 година
Абсолютно Световна война Z , руски зомбита искат да плъзнат навсякъде. Ако и китайските зомбита се включат ще е върха