Песков: Няма да признаем таван на цените на петрола си

Миналата година влезе в сила ембаргото на ЕС за офшорни доставки на петрол от Русия
7 мар 2023 15:24, Йоана Цонева
62
Песков: Няма да признаем таван на цените на петрола си
Снимка: БГНЕС

Русия не признава тавана на цените, въведен от западните страни за нейния износ на петрол, съобщава "Ройтерс".

Позицията на Кремъл бе заявена, след като Съединените щати посочиха, че таванът "работи добре".

Вашингтон беше един от ключовите инициатори на тавана на цените за руския петрол, който Западът наложи с цел да намали приходите на Москва, използвани за финансиране на инвазията ѝ в Украйна.

"Не признаваме и няма да признаем никакво ограничение. Работим така, че тази система да не накърнява собствените ни интереси", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Икономиката на Русия се оказа забележително устойчива предвид строгите западни санкции, но таванът на цените усложни усилията ѝ да продава петрол в световен мащаб.

Още по темата
Москва, която извършва около 10% от световните доставки на петрол, миналия месец обяви, че ще намали добива с 500 000 барела на ден през март в отговор на тавана на цените.

Американски служители твърдят, че таванът на цените работи, тъй като руската смес "Уралс" - еталон за износа на Москва - се продава с голяма отстъпка спрямо сорта Брент, използван за международен маркер.

"Мисля, че красотата на процеса е, че той работи и руските петрол и продукти се търгуват под горната граница на цените", заяви вчера Амос Хохщайн, специален пратеник по енергийните въпроси в Държавния департамент на САЩ.

На 5 декември 2022 г. влезе в сила ембаргото на ЕС за офшорни доставки на петрол от Руската федерация, страните от Г-7, ЕС и Австралия въведоха "таван" на цените на руския петрол, доставян по море, на ниво от $60 за барел за кораби и подчинени им територии. А от 5 февруари 2023 г. започнаха да действат подобни ограничения за доставка на петролни продукти от Русия. Размерът на "тавана" беше определен на 100 и 45 долара за барел в зависимост от категорията петролни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долните и долния защо не слагате лайкове. това е нечестно висша степен.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 333 Я кажи за какво ви нападна Русия,щото вие кротко си стояхте или защото нападнахте мирни хора.Даже доста ви търпя Русия мен ,ако питаш.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 333 И кой ще нападне България и за какво?
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е член на Нато и никой не смята да я напада !
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До по долния. Кой е този някой който щял да нападне България. То няма такъв въпрос. Какви инсинуации правиш ?
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо няма таван за страните износителки на петрол от Персийския залив , някой от които са доста агресивни. Защото целта е агресия срещу Русия конкретно. Няма да стане.
46
1
 
2
 
! Отговори
333 преди 1 година
До Анонимен 48. Ако някой нападне България с цел да я заличи от картата ти какво предпочиташ, да воюваш за страната си или да се предадеш за да има мир ? Не ми отговаряй, знам мнението на диванните патриоти
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 333 Вярно ли е по-добре да си във война ми едва ли ,ако не ви издържаха господарите ви дето ви вкараха в нея.С само пишете Русия това , Русия онова,ама никой не казва как се стигна до това.А и другия мир го видяхме.Бежанци от Афганистан и Ирак,щото там донесоха мир нали.А защо толкова хора от Украйна избягаха точно пък в Русия щом е зле работата.От 2014 г до сега около 5 милиона.И що не останаха всички д воюват за страната си?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотни новини Русия нанесла 40 ракетни удара да сложат ядрени бойни глави
43
6
 
2
 
! Отговори
333 преди 1 година
До Анонимен 45. Пишеме за Русия защото статията е за Русия , а ти в ква връзка пишеш за Украйна. Освен това Украйна се защитава и просто прави каквото трябва. Да има жертви, да икономиката е съсипана, но Украйна няма друг избор освен да се сражава, защото вервай ми, да живееш в "Руский мир" е по зле от това да воюваш
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Купувам Урал ми кажи нещо за украинците като тръгна,колко им е печалбата тая година и за избитите украинци нещо да кажеш,че там нещата са доста груби,а че нямат пари и на войниците да плащат.И икономика нямат,а тая година и реколта няма да има нали.Що не правиш тая сметка ,а все в Русия гледаш.Ми тяхната икономика си работи и не разчитат на заеми и помощи,ама и заемите и помощите са до време.
41
3
 
0
 
! Отговори
Купувам Урал преди 1 година
Да е на печалба са , каот не плащат заплати , данъци, амортизация, транспорт и кръвнина на избитите руснаци може и на плюс да излязат :D
40
4
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Боби 39. Изпълнението на бюджета на Русия показва тотален икономически срив, според руското министерство на финансите пишеш пълни измислици (както винаги). Е ти набързо цифрите. Общо приходи спад 25%,(от тях спад на приходите от нефт и газ 45% и спад на останалите приходи 9%) Общо разходи ръст с 52%, приходи от ДДС ръст с 5.4%. Часта в разходите която расте няма общо с никво ДДС а е държавни поръчки - най вероятно за закъсалата Червена армия.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 40 Ми имат печалба и на 30 долара да го продават,ама не прави сметката на другите ,с само твоята.
38
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До До Бай *** Хорица Петрола се продава на 3 цени 1. Цена на порт продавач(или изходна точка тръбопровод) 2. Цена на Борса(Фючърс) = Цена порт продавач + цена доставка до физическото място на борсата 3. Цена порт купувач = А) цена порт продавач + цена доставка до борса + цена доставка до порт купувач или Б) Цена порт Продавач + цена доставка до порт купувач(може да е по-малка и или дори по-голяма от фючърса) Ако има дискаунти се начисляват порт Продавач. До сега обявявани цени бяха за ФЮЧЪРСИ.
37
8
 
6
 
! Отговори
До Бай Кор преди 1 година
Почти никва печалба нямат, дори си и личи. При тази цена инвестиции, познай кога, разходите си вървят. Бюджет сметнат при двойно по-скъпа цена, Минусите ще дойдат в повече...Русия сама си избра пътя...у киреча
36
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Факт нещо не си си научил домашното. Тази година като експеримент бих казал всички твърдо предвидени разходи в бюджета са изплатени януари месец. Също така е върнато ДДС за миналата година. От тук насетне правителствто се занимава само с приходна част и непредвидени разходи като природни катастрофи и прочие. Да ако вземеш само статистиката за Януари ще изкараш че в РФ всичко е леш и бели кости...
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският социалистически съюз слага таван на руските кулаци и кръвопийци на работническа европейска кръв.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На некой ме дреме какво признават....
33
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Бюджета на Русия за Януари и Февруари е с 2,5 трилиона рубли дефицит. Спадът на нефтогазовите доходи е 46% на годишна база, на останалите е 9% надолу. Разходите са с 52% повече спрямо миналата година. Честито и лека служба. Общите приходи са 3,2 трлн рубли, което означава че дефицитът е равен на 80% от приходите. Честито и лека служба.