Путин и Ердоган се договориха за посещение на руския президент в Турция

Турският държавен глава поиска зърнената сделка да продължи
Обновена: 2 авг 2023 15:22 | 2 авг 2023 15:22, Стела Стоянова
220
Путин и Ердоган се договориха за посещение на руския президент в Турция
Снимка БГНЕС, архив

Турският президент Ердоган и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор след оттеглянето на Русия от черноморската зърнена сделка. Двамата лидери са се договорили за посещението на Путин в Турция по време на разговора, предаде "Хюриет", цитиран от БГНЕС.

Турция ще продължи да полага интензивни усилия и дипломация за продължаване на Черноморската инициатива, отбеляза Ердоган.

Дирекцията по комуникациите на турския президент заяви следното:

"Президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. По време на срещата двамата лидери се споразумяха за посещението на Путин в Турция. Президентът Ердоган благодари на своя колега за 2-та противопожарни самолета-амфибия, изпратени от Русия за борбата на Турция с горски пожари и изрази задоволството си от нарастващия интерес на руските туристи към Турция и вярата си, че тази година с общи усилия ще бъде подобрен рекорд в туризма“.

Турският държавен глава също подчерта значението на мира и не ескалирането на напрежението в Черно море и акцентира върху важността на сделката за зърно като "мост за мира".

Ердоган посочи още, че дългосрочното спиране на Черноморската инициатива няма да е от полза за никого.

Той обясни, че цените на зърното са се повишили с 15% през последните две седмици, което е засегнало особено бедните страни.

Още по темата

Черноморското споразумение за зърното на Турция, което беше подписано в Истанбул чрез ООН, предотврати продоволствената криза в света. Русия обяви, че се оттегля от споразумението, което беше удължено преди това два пъти, поради факта, че изискванията му не са изпълнени.

Изпълнението на условията на Москва е единственият начин сделката да започне отново. Западните медии твърдят, че руската администрация оказва натиск върху Запада, особено САЩ, за облекчаване на санкциите, наложени в области като плащания и застрахователни транзакции.

Ердоган също така отбеляза как сделката е попречила на много нации да изпитат глад и подчерта, че Анкара иска сделката за зърно да продължи.

„За тази цел ние засилихме дипломатическите си усилия през последните дни. Вярвам, че моят приятел Путин, президент на Руската федерация, иска този хуманитарен мост да продължи“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
5
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 1 година
Положението в България е следното: Пеефски клати всички "демократи от ПП и ДБ" на бавни обороти, докато бойко ги пердаши с 300 образно казано!
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путанин ще бъде отстрелян от някой " заблуден турчин ", но както и след сваленият самолет и застреляният посланник нищо няма да се случи ...най-много да преустановят вноса на домати за един месец както направиха тогава .
53
0
 
1
 
! Отговори
Смех преди 1 година
До Анонимен 11 Бъркаш ме с някого. Бокаса никога няма и не може да ми е "любимец". Сега не разбрах, ти научи ли турски и руски?
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 1 година
Смех,да не би дъщерята,на банкянския ти любимец,да е учила в бусманци,или в Казичене.
51
11
 
2
 
! Отговори
Цоцолана от Люлин преди 1 година
балгариа е сас вас гусподин путин.балгариа и росиа са прииятели завинаги
50
5
 
3
 
! Отговори
Смех преди 1 година
До Майкъл Екзюпери Ти научи ли руски и турски или и ти като Нинова, на която "демокрацията много е взела" докато синчето учи и работи в САЩ?
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военен счетоводител на Въоръжените сили на Украйна е арестуван за кражбата на 10 милиона гривни (245 000 евро) в Одеса. Парите са били от заплатите на морски пехотинци, предполагаемо мъртви, но неправилно отписани от ведомостите за заплати.Купул сиAudiQ7хаха
48
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путята ще реве от стамбулското минаре за мир.
47
8
 
3
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 1 година
Точно да го арестува!
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха.Джуджено ако не слуша ,Султанът само кимва на гавазите:Дръжте тогози пезевенгин и го водите в Ггаагу.Тоя серсемин е военнопрестъпник.Късия е в ръцете му...
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция трябва да я изгонят от НАТО, че общува с диктатора....
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите да са спокойни Русия ще я има и след Путин. Не знам само след Медведев Русия дали ще я има. Защото той ядрените бомби ги употребява като шоколадови бомбони.
43
5
 
11
 
! Отговори
Майкъл Екзюпери преди 1 година
Учете руски и турски ако искате да се котирате в новия бизнес свят и да си запазите и увеличите имуществото без кредити
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36, а какво стана със СВО - то???
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежко е, когато трябва да пишеш нещо позитивно за кремълския диктатор, но то просто няма какво. Затова започваш да пишеш по съвсем други теми.
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм убеден че ще се престраши Джуджо да отиде чак в Турция, сигурно ще прати двойник, но пък това че му се налага всячески да търси мирно решение, след като СВО - то му се провали с гръм и трясък, е много радващо!
39
13
 
6
 
! Отговори
До Запада зАпада преди 1 година
Как може всички "русофили" да сте така неграмотни. Запада запАда, Изтока изгрЯва - е глупостта която се опитваш да напишеш.
38
2
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 1 година
Многополюсният свят, за който се бори Путин, означава няколко властови центъра, около които са събрани страни със собствени интереси. Понякога интересите съвпадат, понякога - не. Това не означава, че тези страни трябва да избират. Да се кълнат в лоялност и прочие. Ердо(г)ан ядоса Путин, предавайки Азовци на Зеленский, но това не нарушава дългосричните интереси на Русия и Турция. За нас, българите е важна в чия орбита ще ни предадат. Защото Ердо(г)ан много ни "обича".
37
6
 
3
 
! Отговори
форумната крава преди 1 година
от толкова изпаднала секта са, че дори червени палчета не им слагам..
36
2
 
14
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 1 година
Искам да благодаря на всички избиратели на ПП и ДБ, които ме подкрепиха, изпраха ме, преоблякоха ме, дадоха ми бял кон и сега отново пак ще крада, ще ги *** с 300 и кирчовците, и кокорчовците с колегата Пеефски докато мърдат! Благодаря ви, избиратели на ПП и ДБ, благодаря ви!