"Касапинът" от Сирия ген. Жидко, който се провали в Украйна, е намерен мъртъв

Подозират отравяне
18 авг 2023 20:30, Нели Христова
146
"Касапинът" от Сирия ген. Жидко, който се провали в Украйна, е намерен мъртъв
Снимка: Wikipedia

Руски генерал, който беше освободен от длъжността главнокомандващ на Кремъл в Украйна след тежки загуби на фронта, почина в Москва. Съобщава се, че той се е разболял.

Генерал-полковник Генадий Жидко, бивш заместник-министър на отбраната, командваше руските сили в Украйна в продължение на няколко месеца от миналия май. Той беше отстранен от поста си, след като армията на президента Путин беше принудена да извърши поредица от унизителни отстъпления в североизточната област Харков на Украйна през октомври.

Михаил Дегтярьов, лоялен на Кремъл губернатор на Далечния източен Хабаровски край на Русия, каза, че 57-годишният Жидко е починал след "продължително боледуване". Той не даде подробности, което предизвика спекулации в социалните мрежи, че може да е бил отровен.

Той е седмият руски генерал, загинал от началото на войната в Украйна, според Mediazona, руски опозиционен уебсайт, който проследява смъртните случаи на военни. Кремъл не е коментирал смъртта му.

Жидко, бивш заместник-министър на отбраната, който получи ордена Герой на Русия от Кремъл през 2017 г.,е ръководел руските сили в Сирия, където репутацията му на бруталност му спечели прозвището "Касапинът". Миналата година той беше санкциониран от Великобритания, Европейския съюз и Съединените щати за ролята си в руската инвазия в Украйна.

Жидко беше заменен в Украйна от генерал Сергей Суровикин, руският командир, който има връзки с групата наемници "Вагнер". Суровикин не е виждан на публично място, откакто "Вагнер" организира въоръжен бунт през юни. Смята се, че е арестуван.

Руски провоенен канал в Telegram описа Жидко като "истински патриот" и каза, че той е участвал в нахлуването в Украйна, въпреки че е бил диагностициран с неизлечима болест. "Той искаше да допринесе за победата", пише каналът "Военкор Котьонок". Освен това се казва, че той е бил сменен от Кремъл в Украйна, защото е бил болен, а не заради загубите на Русия.

"Един командир е изчезнал, а един е загинал. Останалите ще ги следим", написа в социалните мрежи руският опозиционен журналист Дмитрий Колезев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
...продължително боледуване...3 дена...я има ...я няма....
112
0
 
6
 
! Отговори
цеко преди 8 месеца
До Вниманиепаднал от 27 етаж
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Статията е яка гавра с простолюдието. Доскоро наричаха "Касапина от Сирия" ген. Суровикин, сега изведнъж се оказа, че това бил ген. Жидко. Ама нормално - като познават нивото на читателите си (имам предвид тези, които се "информират" оттук, а не тези, които идват на подобни сайтове, за да следят пропагандата), знаят, че не е нужно да има някаква консистентност, промитите не мислят и вярват на всичко, което им се спусне.
110
1
 
9
 
! Отговори
Внимание преди 8 месеца
Не ставайте генерал в русия,при Путин.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те така се прави. В Русия я се разболял, я се преспънал и паднал от балкона на 13-я етаж; в САЩ я самолетна катастрофа, я инфаркт; в Британия я се натровил, я катастрофа в някой френски тунел. А ние братче като аборигените, показни убийства посред бял ден с автоматично оръжие.
108
1
 
12
 
! Отговори
Бай Тодор преди 8 месеца
Тези сега загубиха повече генерали, от клокото през ВСВ.
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната глупост.
106
2
 
2
 
! Отговори
Седем загинали... преди 8 месеца
....генерали ми се струват малко, по-автентичната бройка е 70, а ако някой / особено Навални/ каже 700 - веднага ще му повярвам, няма как да не са толкова !
105
1
 
4
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 8 месеца
Преди месец убитите генерали бяха 15, а сега 7 са загиналите. Следователно 8 са възкръснали!
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Харков и Киев беше тактика на Жуитко и др. генерали за да отклонят внбиманието от главния удар по азовско и черно море. Те са по-важни за Русия. А Харков и Киев няма нищо интересно освен че укрите са струпали войска но са заградени вече .
103
7
 
24
 
! Отговори
Паню Баирски преди 8 месеца
Най- големият касапин е въшкарникът Путин - един по един избива тези, които не са му удобни.
102
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"КАСАПИНЪТ"- ТОВА ЛИ ПРЕДИЗВИКВА ВЪЗХИЩЕНИЕ В РУСКИЯТ НАРОД- ДА УБИВА И ДА РЕЖЕ ВРАГОВЕТЕ...ТАМ НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО- 32 000 000 РУСКИ ГРАЖДАНИ НЕСЪГЛАСНИ СЪС ПОЛИТИКАТА НА СТАЛИН ЗАГУБВАТ ЖИВОТА СИ В ГУЛАГ ДО 1952Г- ТОВА В КОЯ ДЪРЖАВА ГО ИМА, КЪДЕ ПО СВЕТА ПОДОБНО ТЕЖКО НАСЛЕДСТВО ТЕЖИ ВЪРХУ ИСТОРИЯТА НА ЦЕЛИЯТ НАРОД....
101
8
 
5
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
Експертите все още поставят под въпрос превземането не само на Мелитопол, но и на Токмак. В същото време американските власти препоръчват на Киев да съсредоточи всичките си сили в един район и да направи пробив там. Но Украйна е "избрала различна стратегия" от по-малки атаки в различни райони. Някои републиканци казват, че няма смисъл да се дават на Украйна исканите от Байдън 20,6 милиарда долара.
100
7
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Американското разузнаване: Украйна няма да успее да постигне целите на контранастъплението Washington Post. Украинската контраофанзива, която струва на Запада десетки милиарди долари в западни оръжия и военна техника, няма да успее да постигне ключовата цел да достигне Мелитопол. "Мрачната оценка се основава на отбранителна мощ на Русия", пише вестникът, добавяйки, че отбраната на Русия е "надхвърлила всички очаквания". Наскоро Киев изпрати допълнителни резерви на фронта, оборудвани с танкове Challenger и бойни машини на пехотата Stryker, но това не помогна за пробив на руската отбрана.
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Bild: "31 бронетранспортьора загубени в битката за едно село." Отбелязва се, че 23 от 31 превозни средства са доставени от страни от НАТО, а останките остават на бойното поле поради невъзможността да бъдат евакуирани. Според изданието подобни големи загуби скоро ще принудят украинското командване да премине в отбрана. Изводът е логичен, но не съвсем правилен, тъй като в момента основата на настъпателните действия на въоръжените сили на Украйна не са танкови, а "месни" атаки и този ресурс ще стигне на киевският наркокартел за дълго време.
98
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В района на Работино украински войници от 82-ра бригада са пленени. На 18.08.23 в този район бяха отбити две атаки на Въоръжените сили на Украйна. Въоръжените сили на РФ ликвидираха 195 зомбинацита.
97
2
 
12
 
! Отговори
Погледни около себе преди 8 месеца
НАЧЕЛО С ЖУЖЕ КАСАПИНА, ГОТВАЧА, КАНИБАЛА, ТОВА ИМ Е ЕЛИТА? . . . . . . . Погледни себе си къде живееш - Въргала, Тиква, Кокорчо, Простото и.т.н.! В сравнение с населението ги бием! Така е като си седиш в кочинката без чужди езици! Имаш само едностранен поглед! Да не задълбочавам, че може вече да не разбираш с плитък ум е трудно!
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как така изведнъж се разболял тоз мил човечец, да чакаме ли скоро новини за ген.'армагедон', който така геройски сдаде Херсон преди година
95
1
 
4
 
! Отговори
бай Ставри преди 8 месеца
Ще намина покрай ***, мая с онас си работа ще я посоча, към нея ще го насоча, и..ще я прескоча
94
10
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Край Хасково миналата година се биеха предимно нато-вски войници - янки и британци и тук таме поляци и грузинци.