Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?

Положението само ще става по-зле
3 ное 2023 21:00, Нели Христова
276
Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?
Снимка: БГНЕС

Броят на учените в Русия е намалял с около 25% през последните две десетилетия, а това възпрепятства способността на страната да постигне "технологична независимост", каза тази седмица високопоставеният руски служител по сигурността Николай Патрушев.

"Сериозна пречка за постигането на технологична независимост е недостигът на квалифициран научен, инженерен и трудов персонал. Общият брой на персонала, ангажиран в научноизследователска и развойна дейност в Русия, е намалял с една четвърт през последните 20 години", каза Патрушев по време на посещение в град Томск.

Смята се, че голям брой учени и академичен персонал са избягали от страната, след като руският президент Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Още една вълна умове напуснаха страната и след частичната мобилизация на населението миналата есен.

Стотици хиляди руснаци избягаха през границата към съседни страни, включително Грузия, Финландия, Казахстан и Монголия, за да избегнат наборната служба.

През май вицепрезидентът на Руската академия на науките Валентин Пармон, цитиран от държавната информационна агенция Интерфакс, каза, че Русия е загубила около 50 000 учени през последните пет години и че никоя друга страна не е виждала такъв спад в брой работници в научната област в този период от време.

"Новая газета", независим руски вестник, идентифицира през август най-малко 270 членове на академичния състав на високопоставени университети в Москва и Санкт Петербург, които са напуснали страната след началото на войната в Украйна. Тази цифра включва 195 руски учени, а останалите са от други националности.

Вестникът съобщава, че половината от руските учени, напуснали страната, са се противопоставили публично на нахлуването на Путин в Украйна, подписвайки отворено писмо срещу войната.

"Новая газета" добави, че нейната оценка е много консервативна и включва само случаите, които могат да бъдат проверени чрез публични източници.

Британското министерство на отбраната заяви през септември 2022 г., дни след указа на Путин за частична мобилизация, че Русия вероятно е изправена пред "изтичане на мозъци"  и недостиг на работна ръка на фона на масово изселване на хора.

"В комбинация с онези резервисти, които се мобилизират, вътрешното икономическо въздействие от намалената наличност на работна ръка и ускоряването на "изтичането на мозъци" вероятно положението ще стане все по-значимо", се казва в доклад на разузнаването.

Въпросът с топ учените, напускащи страната, е проблем за Русия от години, до такава степен, че бившият президент Дмитрий Медведев каза през 2010 г., че трябва да се предприемат действия, за да им се попречи да търсят работа другаде.

"Има само един начин за борба с това – чрез създаване на нормални условия за работа и развитие", каза тогава Медведев. "Трябва да го приемем сериозно, но не трябва да се страхуваме и да казваме, че всички са си тръгнали и това е."

За да насърчи най-умните учени в страната да останат в Русия, Медведев каза: "Трябва да положим сериозни усилия, но няма други възможности. Не можем да спуснем желязната завеса, за да предотвратим изтичането на мозъци"

Коментарите на Пармон по въпроса тази година повториха тези на Медведев. Той каза, че трябва да се инжектира финансиране в индустрията и трябва да се повишат заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия ще се оправи, ама друг път !
202
10
 
16
 
! Отговори
Хаахх преди 6 месеца
Рукия и мозък!!
201
6
 
15
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До До Смях Русия унищожи всички самолети, Хаймарси, Сезари и Леопарди, но ВСУ не го разбира това нещо и пържи руски летящи и пълзящи поцинковани пардесюта :)
200
11
 
8
 
! Отговори
До Смях преди 6 месеца
При това нито един украински войник не е за гинал официално ;) Смях :)
199
10
 
15
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 229 Путин победи, но ВСУ не го разбират това нещо и продължават да избушват руски консерви :)
198
13
 
13
 
! Отговори
Тея вече наемат преди 6 месеца
Професионални автори на Научна Фантастика да пишат пропаганда за великата украинска победа!Нормалните драскачи нямат толкова фантазия ;)
197
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Смях "До Анонимен 225 "Путин Победи!" Нещо не виждам руските крепостни да празнуват. Някой със сигурност ням връзка с реалността :)" Погледни в Огледалото и ще видиш Кой няма връзка с Реалността. :) :) :)
196
12
 
15
 
! Отговори
генерал смърт преди 6 месеца
365 милиярда за година това трябва да плати русия за 2024 само за войната е няма от къде да ги вземе а армията на блатните която е без заплати 4 месеца няма да изкара зимата колкото и да ги изнасилват кадировците ...
195
6
 
8
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 225 "Путин Победи!" Нещо не виждам руските крепостни да празнуват. Някой със сигурност ням връзка с реалността :)
194
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украйна е Обречена! Набийте си го в полираните мозъчета. Путин Победи!
193
8
 
10
 
! Отговори
генерал смърт преди 6 месеца
няма как да налееш мозък в руска -ти-к-ва но който има мозък вижда руската армия е пред срив пък ако щът руските хибридни тролей да родят
192
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предозирането с Freedom tv е вредно за вашето здраве. Всички пропагандни внушения се изляха в коментарите. Зеленски и компания се надяват Русия да се Разпадне, за да Победят във Войната. НЯМА ДА СТАНЕ! *** се от ЯД!
191
7
 
8
 
! Отговори
До 215 преди 6 месеца
Ха ха ха..за какво по напред с тея 400 милиона? За дрога на Зелето или диаманти от Картие на жена му? Тежки времена идат ;)
190
5
 
11
 
! Отговори
hahah преди 6 месеца
Не ни дреме за тази държава превърнала се в клоака от лилипут милиционер с оооогромно его
189
9
 
9
 
! Отговори
генерал смърт преди 6 месеца
тая зима е последната от съществуването на русия
188
4
 
6
 
! Отговори
До 215 преди 6 месеца
400 милиона от поискати 100 милиарда пакет от Конгреса ;)
187
5
 
2
 
! Отговори
Смях преди 6 месеца
До Анонимен 215 Нема, нема, Западът вече се отказа да подкрепя Украйна :)
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 213 напротив накривен но русия е страна 404
185
3
 
6
 
! Отговори
До 215 преди 6 месеца
400 милиона са седмичната доза дрога на Зеленски..
184
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
465 милиона от САЩ и 400 от Холандия само за днес блатни