Bloomberg: Не вярвайте на Путин - той блъфира, агресията му струва скъпо

Западът да се възползва максимално от икономическата уязвимост на Путин
24 фев 2024 15:00, Елка Василева
221
Bloomberg: Не вярвайте на Путин - той блъфира, агресията му струва скъпо
Снимка: Bloomberg L.P.

Владимир Путин иска светът да повярва, че руската икономика е в добро състояние и че той разполага с необходимите средства, за да продължи войната в Украйна до безкрай.

Той блъфира. Агресията му струва скъпо и Западът трябва да се възползва максимално от тази уязвимост, пише Bloomberg L.P.

Още по темата
Преди да нахлуе в Украйна - преди две години, на 24 февруари - Путин старателно изграждаше фискалната и финансовата защита на Русия, която е ключов елемент от собственото му удържане на властта. Държавният дълг, възлизащ на едва 16 % от брутния вътрешен продукт, беше сред най-малките в света. През втората година на пандемията правителството вече имаше бюджетен излишък (за разлика от големите и постоянни дефицити в САЩ и Европа). То беше натрупало фонд "национално благосъстояние" на стойност 175 млрд. долара и над 500 млрд. долара международни резерви в централната си банка. Най-големите банки бяха добре капитализирани в сравнение със световните си колеги.

Сега Путин коренно промени курса си, както за да финансира войната, така и за да подкрепи икономиката в условията на западни санкции. Военните разходи нараснаха от 3,6 % от БВП през 2021 г. до приблизително 7,1 %, като се стимулира производството на всичко - от артилерийски снаряди до компютри. Възнагражденията на войниците и обезщетенията при смърт повишиха състоянието на най-бедните семейства. Субсидирани заеми на стойност над 130 млрд. долара позволиха на руснаците да се похарчат за нови апартаменти, допринасяйки за бум в строителството. В резултат на това реалният ръст на БВП нарасна до 3,6 % през миналата година, опровергавайки прогнозите за продължителна рецесия.

И все пак границите на подобно "военно кейнсианство" вече са очевидни. Войната извежда на фронта трудоспособни работници, което доведе нивото на безработица до изключително ниското ниво от 2,9 %, принуждавайки гражданските индустрии да плащат повече за оскъдната работна ръка. За да задържи инфлацията под контрол, централната банка трябваше да повиши основния си лихвен процент до 16%, което допълнително притисна частния сектор. Военните разходи няма да продължат да допринасят за растежа на БВП: Само поддържането им на сегашното ниво ще изисква големи жертви в други важни области като социалните разходи и така необходимата поддръжка на инфраструктурата. Без свързаните с войната стимули икономическите резултати на Русия биха изглеждали много по-малко впечатляващи.

По-лошото за Путин е, че той бързо разрушава защитните механизми, които е изградил, за да предпази икономиката и себе си от неочаквани сътресения. Голяма част от резервите на централната банка са замразени на Запад. Ликвидните активи на Националния фонд за благосъстояние са намалели почти наполовина от началото на войната до около 55 млрд. долара. Правителството има годишен бюджетен дефицит от около 17 млрд. долара, а капацитетът му за вземане на заеми е ограничен, ако единствените достъпни кредитори са местните банки. Същите тези банки са все по-изложени на загуби, тъй като корпоративните кредитополучатели се сблъскват с прекалено високите лихвени проценти.

Разбира се, Западът има свои собствени финансови затруднения. Както в САЩ, така и в Европа правителствата трябва да контролират бюджетните дефицити и нарастващите държавни дългове. Това ще изисква трудни решения, но временните разходи, необходими за подпомагане на Украйна, далеч не са решаващи. Взети заедно, бюджетните ресурси на членовете на НАТО са над 20 пъти по-големи от тези на Русия. Средно членовете на Европейския съюз изразходват около 2% от БВП за отбрана.

Тази война почти сигурно ще завърши с преговори. За Запада целта трябва да бъде да осигури възможно най-сигурната и независима украинска държава - и да възпре други от опити за подобни заграбвания на земя. За тази цел той трябва да се възползва максимално от икономическата уязвимост на Путин, включително чрез затягане на санкциите и въоръжаване на Украйна. При наличието на политическа воля западните държави разполагат с достатъчно ресурси, за да го надвият - предимство, което трябва да използват, за да спрат кръвопролитията възможно най-скоро.

Още анализи четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската мечка прогони милиони Руснаци по света- само в Германия живеят около 4 000 000- що? Рашките веднага обратно в Раша- няма страшно татко путин ви е приготвил фронт- там ще покажете своята любов.
186
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не трябваше да ръчкате руската мечка...
185
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пише ли го в Блумберг, значи е истина.
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
О,чудо- как се случва така че тая "мощна" икономика се изгражда от работещи със заплати от мин 300лв след данъци и средна 1100лв- това за Москва, навътре в страната по ниски и мин пенсия 200лв и 400лв средна- цени храни- като тук, ипотека 7.8%...огромен трудов лагер.
183
3
 
3
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
това, което се е случило в икономически план е благоприятно за русия - сам авторът на статията го признава. това, което може да се случи са само негови прогнози, които може да не се реализират. тогава питам кой блъфира, дали путин, или авторът на статията. май последният. не е лошо русофобската редакция на днес да публикува нещо по-смислено.
182
13
 
13
 
! Отговори
Блъфьор преди 2 месеца
Основните "блъфове" на Путин до момента: Бахмут, Авдеевка, Работино, Кринки, Ласточкино ... предстоят нови "блъфове" в Славянск, Краматорск и Купянск, а после потреблението на вазелин рязко ще се качи в Одеса и Харков.Болката ще е блъфиращо непоносима, а срамът ще е голям.
181
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на путин дори путин невярва Вие бихте ли повярвали на дърт кгб крадлив комунист със стареска деменция ?
180
12
 
18
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Путин някога казал ли е нещо без да излъже? Колко пъти каза, че няма да атакува Украйна? Сега ще каже, че памперсът му не е пълен.
179
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Тия ги гледах днес за малко - много лъжат!
178
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На кого да вярвам. От 3 дена се чудя и съм ужасно подтиснат. Свикнал съм да вярвам на някой. Аз съм гласоподавател.
177
8
 
8
 
! Отговори
Късата памет преди 2 месеца
Копейките много свалиха критериите какво е успех за Русия. Преди точно 2 години ни обясняваха кога ще е руския парад в Киев, после отложиха за 9ти май (а то даже и в Москва нямаше парад), днес вече се радват, когато Русия превземе някакво село,(което го няма на картата) а и даже вече обясняват , че никога Русия не е атакувала Киев и не е искала да го превземе.
176
6
 
11
 
! Отговори
ЕХ, БЛУМБЪРГ преди 2 месеца
НЕ ВЕРВАЙТЕ НА БЛУМБЪРГ - ИГРАЕ ВА БАНК, БЕЛКИМ НЯКОЙ МУ СЕ ВЪРЖЕ!!!
175
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската армия се опозори с тази война, не може да разгроми армия която няма авиация и е напълно зависима от оръжие от чужбина. И при това винаги недостатачно въоръжена.Такава армия би трябвало РА да я схруска за 2-3месеца.А, не да се мъчи вече две години и краят й не се вижда.
174
7
 
10
 
! Отговори
руската мечка преди 2 месеца
Авдеевка, Победа, Ласточкино: Русских бойцов уже не остановить. Идм до конца
173
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някоя копейка от тия дето хвалят Русия знае ли как се живее със 160 Евро, колкото е минималната заплата в Русия?
172
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Американците са играчи на покер. - Те блъфират. Руснаците са играчи на шах. - Те обявяват нещо и го правят... Така че банкерите може да са сигурни, че руснаците ще го направят - ще ги запукат с ядрено оръжие ако се наложи!!... Това е
171
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пресни не цензурирани материали има в интернет за Русия . Магазините им пълни , чистота , ред , дисциплина .... Красиво и подредено . А в Германия , Франция пълно с шоколади ,от Африка , мръсотия , геьове .. и фабрики се затварят заради американска скъпа газ ....
170
10
 
15
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
западните анаЛизатори се издъниха! Русия расте икономически по-бързо от санкционерите!
169
17
 
16
 
! Отговори
Доообре! преди 2 месеца
Само дето Европата потъва като Титаник а Русията изгрява като Слънцето.
168
6
 
12
 
! Отговори
Реване на чужд гроб преди 2 месеца
Така го разбираме подсмърчането на блумберг.