Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил

Абрамович участвал в опитите за размяна
26 фев 2024 19:45, Нели Христова
282
Навални бил на косъм да излезе от затвора, затова Путин го убил
Снимка: БГНЕС

Мария Певчих, председател на Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, каза във видео изявление, публикувано в понеделник, че Владимир Путин е убил Навални, защото екипът на Навални е "осигурил решение за неговата размяна".

В началото на февруари, каза Певчих, на Владимир Путин е отправено предложение за размяна на Алексей Навални и "двама американски граждани" за бившия офицер от ФСБ Вадим Красиков, който уби бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в Германия през 2019 г.

"Получих потвърждение, че преговорите са във финалната си фаза на 15 февруари вечерта", каза Певчих. "На 16 февруари Алексей беше убит."

"След началото на войната стана ясно, че трябва да измъкнем Навални от затвора на всяка цена – спешно", каза Певчих. Тъй като Алексей Навални е руски гражданин, обясни тя, неговият екип реши да потърси "хуманитарна размяна", процес, при който чужди държави исторически освобождават руски шпиони в замяна на политически затворници.

Певчих каза, че сътрудниците на Навални са започнали със съставянето на списък с руски политически затворници, чието освобождаване ще поискат, докато разследващият журналист Христо Грозев едновременно е "търсил и идентифицирал" руски шпиони в затвори в чужбина.

"Отне ни цели две години, за да реализираме този план. Можеше да отнеме по-малко", каза тя. "Ако имаше желание и политическа воля, това щеше да е въпрос на месеци, а не на години. Но нямаше достатъчно желание или воля. Огромни усилия, безкрайно убеждаване, седмици чакане на отговор, десетки пътувания и стотици обаждания без отговор. Американски и германски служители кимнаха разбиращо. Те говореха колко е важно да помогнем на Навални и други политически затворници, стиснаха ни ръцете, дадоха обещания и не направиха нищо."

Екипът в крайна сметка постигна напредък с помощта на влиятелни хора, които водеха "неофициални преговори с бандитите на Путин", понякога рискувайки живота и кариерата си, каза Певчих.

Планът най-накрая "получи одобрение" през пролетта на 2023 г., продължи тя. "Това беше последвано от месеци на колебание и грешна комуникация от различни играчи. До декември 2023 г. обаче планът беше "отново в действие". Според Певчих е имало "следи" от тези "почти преговори" в медиите, включително в репортажите в американските новини за предполагаемото желание на Путин да осигури освобождаването на Красиков, както и в алюзията на Путин по темата в интервюто му с Тъкър Карлсън по-рано този месец.

"Путин можеше да получи Красиков", каза Певчих. "Но само ако се откаже от Навални".

След като научила за смъртта на Навални, каза Певчих, й казали, че руският милиардер Роман Абрамович в крайна сметка е предал предложението за размяна на Владимир Путин. Когато тя се свърза с Абрамович за коментар, той нито потвърдил, нито отрекъл, че е участвал като неофициален преговарящ в преговорите.

"Разказвам ви тази история, за да имате отговор на въпроса защо Навални беше убит точно сега", каза Певчих. "На Путин беше изяснено, че единственият начин да получи Красиков е да го размени с Навални. Тя продължи: "Не мога да търпя, че Навални е на свобода", помисли си Путин. "И тъй като по принцип са готови да разменят Красиков, просто трябва да се отърва от разменната монета. Тогава ще предложа някой друг, когато му дойде времето."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин каза на една комшийка, че скоро ще се снима филм за Навални......
232
1
 
9
 
! Отговори
Масонска Хунта преди 2 месеца
Навални не бе доведен в Университета Уейл туку така. От този университет са излесли повечето Американски Президенти - гордостта на народа дет е думата. Но Навални се провали в задачата си да разкредитира Президент Путин. На местни избори спечели некви си 0.02% а янките не обичат провал на инвестициите си.... Навални му затвориха устата от запада защото Руснаците бяха близо да го накарат да си изпее всичко :))))))
231
1
 
9
 
! Отговори
Bormann преди 2 месеца
Е да де, ама 2 дни преди смъртта му, адвоката на Навални му донесъл спешни лекарства, нищо специално, витамини, амино-киселини и тн..... Приятелите на Навални от Уейл имат дълга ръка..... :)))))
230
0
 
14
 
! Отговори
смешки преди 2 месеца
Брътвежи на комплексирани ***! Ако Путин искаше да го размени, нямаше да има нужда от "услугите" на подобни "мадам"! Тази се взема много насериозно. Била договорила....!!!! Хахаха!
229
0
 
11
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 месеца
Това са пълни глупости! Никой трезво мислещ няма да повярва на подобни лъжи! Размяна на затворници не може да стане без одобрение и съгласие на Путин. "Екипът на.. бил договорил"!? Такива споразумения се уреждат между държави, не по желание на някакви си приятели/адвокати на затворниците!
228
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако Навални е бил на косъм от освобождение, нямаше да бъде изпратен в Сибирска колония, да лежи постоянно в карцера, да му правят спънки за храна, кореспонденция, срещи... Това са лъжи на руската пропаганда, за да прикрие убийството му. Ако някого смятат да освободят, не го убиват.
227
0
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 месеца
В началото на февруари отправили предложение на Путин и десет дни по-късно са били на финала в преговорите!!! Че той Путин бил много лесен за преговори. Да вземат да преговарят с него за мир тогава!
226
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Даже украинците казаха,че Навални е умрял от естествена смърт, ама вие продължавате с тва, че путин го е убил. То бива пропаганда ама пък чак толкоз................
225
5
 
1
 
! Отговори
...! преди 2 месеца
До Ужас! Не , глупакът е само един , но цикли като глутница! Тресе го зверски работохолизъм! Копеечки надо накапливать!
224
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой вярва ли на тези детинщини?
223
1
 
20
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
Абсолютни глупости.
222
1
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
По коментарите си личи защо сме толкова западнали като нация и си седим все на последно място по стандарт на живота и щастието в цяла Европа! Тук са останали само глупаците!
221
1
 
10
 
! Отговори
много косми преди 2 месеца
на косъм оживя, на косъм сам се върна, на косъм щял да излежи, а Путин е плешив.
220
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
туй излезе цял роман, бе.. да очакваме ли и филмова версия...
219
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
освен ако тромба се е казвал путин... но явно е съвпадение на имената...
218
3
 
31
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ преди 2 месеца
Путин ако е иска; да го размени защо тогава го е убил. АБе вашата пропаганда става все по нелепа !
217
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Засега се знае, че Навални е починал от естествена смърт, от тромб. Ако Навални наистина е бил убит, то това най-вероятно е дело на САЩ, Украйна или Великобритания.
216
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Буданов: Ще ви разочаровам, но Навални наистина е починал от тромб"
215
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига нелепи твърдения. Питайте другаря Буданов, шефа на СБУ. Та той каза, че за негово най-голямо съжаление Навални е починал от тромб, не е убит от Путин. За незнаещите, тромбът представлява кръвен съсирек, който запушва артериите и дори Бърза помощ не може да ти помогне, особено ако пък пациента е в България, да ме прощават докторите.
214
3
 
22
 
! Отговори
тъпомер преди 2 месеца
А бе хора защо въобще коментирате тая глупост,пълна безмислица.