ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
4
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Ще се съглася с ЕС, когато ЕС не признае и българските избори в Турция!!! Дотогава, айде, пътя. Емигрирайте бързо във Вашингтон, Путин идва да прави избори и в Брюксел след 6 години!
232
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Стамболов ли ще ми даваш за пример? Я първо дай историята на Стамболов, какви ги е вършил и как е завършил!
231
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КОГА ЩЕ СЕ СЪСТОИ ПOГРЕБЕНИЕТО НА РУСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ?
230
14
 
2
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
229
2
 
16
 
! Отговори
БОРЕЛ преди 2 месеца
Е ДЪНОТО!
228
12
 
2
 
! Отговори
Учете история преди 2 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
227
14
 
2
 
! Отговори
РАСИЯ преди 2 месеца
Е ДЪНОТО
226
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз не признавам този грозник борел за никой и за нищо.
225
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имат ли руски паспорти? Имат! Изборния закон в Русия дава ли им право да гласуват? Дава! Говорят ли добре руски? Говорят! Нашите турци, дето много от тях не знаят бъкел български гласуват ли в Турция на изборите в България? Гласуват! ЕС признават ли изборите в Турция? Признават! Какво не разбрах?
224
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Демократичната общност", "Целия свят" признаха ли преврата и изборите след това, когато населението от тези територии не бе допуснато до избори? Честни ли са изборите и демократична ли е страна, където банди фашизирани елементи бият, заливат с киселина, или изхвърлят в кофи за смет политици? Когато самозабравила се зам.държавна секретарка на САЩ обсъжда кой да сложат за премиер на Украйна и праща на майната си ЕС? Укрите обстреляха 80 коли с цивилни бягащи към тези територии! Мълчание!
223
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ги признават защото масово са гласували за Путин.
222
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"от името на държавите на общността" в умето на народа ... бог да ни е на помощ ...
221
3
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
И как след като ОССЕ няма наблюдатели са разбрали, че изборите са нечестни и че не са допуснати кандидати? Ами и аз искам да съм кандидат за президент, ама дали някой ще ме допусне тук, ако не спазя закона? А точно това става в Русия. Някой лае, че не е писнат на избори, но реално не е спазил закона за избори. Е, питам, как тогава да бъде допуснат?
220
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изборите в собствената ти държава не са нарушение на международното право. В Косово има ли избори?
219
3
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
А защо да не признава изборите? В смисъл, ако аз живея в Румъния, не мога ли да гласувам за български президент? А стотици хиляди в Турция и Македония, как определят бъдещето на България и това честни избори ли са? Имам предвид главно Турция. Там даже ти пишат бюлетината, понеже си неграммотен и не знаеш български.
218
4
 
2
 
! Отговори
рушофилските курви преди 2 месеца
признават дори разпада на цар $......от 1917тЪ, а той все не идва. Различни светове и стандарти
217
6
 
2
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Ако създадат Министерство на истината и 10 години затвор за различни мнение,мнения няма да има.Ще има една единствена истина,но дали хартията е достатъчен щит срещу гигантска мечка?А,тя няма да се интересува от истината на Министерството на истината,чийто министър ще поздрави с тежката си *** по главата.Здрасти бе!Как си?
216
0
 
16
 
! Отговори
Чичолина преди 2 месеца
В Украйна кой спечели изборите?
215
0
 
13
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Русия пък смята,че го е спазила след референдумите лятото.ООН пък е само говорилня след като и Русия има и право на вето и всеки говори,че е прав.
214
0
 
5
 
! Отговори
Юлиян до 206 преди 2 месеца
Пак манипулации и с нищо неподкрепени твърдения.А оценката за вашите коментари може да се даде със следния цитат:"А гнуса бъйло много"!