ЕС не признава руските избори в завзетите украински области

Това е явно нарушение на международното право от страна на Русия
18 мар 2024 16:37, Елка Василева
323
ЕС не признава руските избори в завзетите украински области
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на държавите от Общността.

Още по темата
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно ограничена среда, изострена и от войната срещу Украйна. Руските власти продължиха да засилват вътрешните репресии с натиск срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове, с помощта на законодателство и политически мотивирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е пореден знак за засилващия се натиск, се посочва в изявлението.

Изборите преминаха в обстановка, довела до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права, с невъзможност за много кандидати да участват, включително всички, които се противопоставят на войната, лишиха руските избиратели от истински избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. ЕС ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии, добавя Борел.

ЕС съжалява за решението на руските власти да не поканят представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за наблюдатели на изборите. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка, допълва той.

ЕС категорично осъжда незаконното произвеждане на "избори" във временно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска. Така наречените "избори" там представляват поредно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., призоваваме Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. ЕС отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори" в части от Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, заявява върховният представител.

Той повтаря призива Русия да прекрати войната незабавно и изцяло и безусловно да изтегли своите войски от Украйна. ЕС изразява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, се посочва в изявлението.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
1
 
12
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Нали,друго си е в САЩ и у нас с това гласуване машинно и по пощата.Лесно се обръща резултата."Димокрация","стрино учинайке!
212
0
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Все едно някой ще ги пита.
211
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За кво и беше на бедна ми руска дeфeкaция да аби излишни деньги за бутафорни избори, като всичко е уговорено? СТО ГОДИНИ НАРОДНА ВЛАСТ ДРУГАРИ! СТО ГОДИНИ РУСКИ ЦИРК!
210
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е то българските избори от 70 години се фалшифицират. Вече и Америка се усети, кво е то българска демокрация на тарикатите комунисти.
209
0
 
17
 
! Отговори
тъпомер преди 2 месеца
И аз не признавам изборите в България,ама кой ме пита.
208
0
 
20
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 месеца
Ама на кой в Русия му пука какво щял да признае еврогейският съюз! Хората си направиха избори и решиха, а в нашата територия например всички са се юрнали да манипулират и убеждават, че изборите са нещо много лошо и нежелано!
207
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Косово беше насила откъснато от Сърбия,за да бъде използвано за военна база,и като гореща точка за бъдещи конфликти на Балканите.Очень большая разница,да?
206
6
 
5
 
! Отговори
В.Путин преди 2 месеца
Давай Путин, мачкай! Е колко да давам - за година и половина и 40 000 жертви взех огромния град Бахмут. След още 6 месеца и 20 000 жертви взех друг огромен град - Авдеевка. Толкова можем.
205
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тук путинофилите дават нелепи примери с изборите в Косово и в новоосвободена България. Само, че въпросните територии никой не си ги е присъеднил към държавата и да организира там избирането си. Две большие разницы, както казваше известният руски хуморист Жванецкий.
204
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
А в Косово може ли да има избори по западен образец,т.е "демократични"?
203
2
 
9
 
! Отговори
ПАДИШАХА преди 2 месеца
МИ ТО И ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ Е ПРИЗНАВАЛА ИЗБОРИТЕ В ЗАВЗЕТИТЕ ОТ РУСИЯ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ НО РУСИЯ ГИ Е ПРИЗНАЛА И ТОГАВА БЪЛГАРИЯ Е ВЪЗКРЪСНАЛА СЛЕД 500 Г РОБСТВО ! НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СТАНЕ ТАКА ЧЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СИ ВЪРНЕ ЗАВЗЕТИТЕ ТОГАВА ОТ РУСИЯ ТЕРИТОРИИ ТОГАВА ДА ВИ ВИДИМ КАК МАЖЕТЕ АНА-ЛНО АСПУСИТЕ С ВАЗЕЛИН ППДБ И ГЕРБЕЧЕТАТА
202
0
 
8
 
! Отговори
Читател преди 2 месеца
То па оставаше и да ги признае изборите. Не, че някой ги пита.
201
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е част от ЕС. Мнението на ЕС съвпада с българското. Единствената денафикация, която ще видят враговете на България, т е. нацистките проруски партийки, самонарекли се за заблуда на хората патриотични, ще е собствената им денафикация. Да оревават орталъка, толкоз. Добре, че е форумът, да го ползват за клоака. Напред, науката е слънце! (което не сте виждали след 8-я си клас).
200
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ: мачкаш ли Русия от дивана?!?;);)
199
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелено наркоманче бункерно джудже защо забрани изборите?!? Нали уж Путин беше лош а човека си направи избори....
198
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС загуби руската суровинната база, сега ще трябва да разчита на арабите.
197
9
 
5
 
! Отговори
Честито преди 2 месеца
лилипути, честит ви нов/стар кумир неверници!!!! Пожелавам ви мокри сънища и нова кукла на лилипута, че старата вече я износихте. по-полека, това е само силиконена кукла!
196
4
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
...Явно предпочитате да защитите сърбите от НАТО... Затова в този сайд сте просто 1-2 дозини лаладжии,и такива ще си останете! Копейкин говори от името на народа,но поредни избори,заема скамейките в дъното на парламентарната галерия...
195
9
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Русия губи, Нато мачка. Русофилите пардят на умрело, факт.
194
7
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Ще скочите ли на Дядо Вазов,и стихотворението му "Па ща си ти",а българи,а родолюбци!?