Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?

"Гардиън": Той е толкова откъснат от реалността в Русия
26 мар 2024 13:03, Елка Василева
351
Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносната немарливост на (руския президент Владимир) Путин не може да бъде прикрита. Атаката край Москва го прави по-слаб от всякога, пише за в. "Гаридън" коментаторът по международни въпроси Саймън Тисдол.

При всеки провал на Владимир Путин се задава един и същи въпрос: това ще промени ли нещо? Терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити" край Москва миналата седмица, при която бяха убити 137 души, е една от най-големите кризи, с които се е сблъсквал Путин за 25-годишното си управление, отбелязва Тисдол.

Още по темата
Няма съмнение, че Путин, в качеството си на държавен глава и на върховен ръководител на силите за сигурност, носи крайната отговорност за този катастрофален провал. Във всяка нормална политическа система би се очаквало той да подаде оставка, пише коментаторът за "Гардиън".

Фактът, че това е като цяло невъобразимо, не е задължително признак за силата на Путин. Диктатурата му унищожи механизмите за упражняване на контрол върху властта. Евентуални призиви президентът да поеме лична отговорност едва ли ще бъде чути, камо ли да последват някакви действия във връзка с тях. Руският народ обаче, макар да е хронично заблуждаван и последователно дезинформиран, не е глупав, изтъква Тисдол.

Кръвта се лее по улиците и нацията е в траур - вече не може да се скрие, че митът за суперчовека Путин търпи сериозно крушение.

Смята се, че Кремъл е похарчил сума, равняваща се на над един милиард британски лири, за "управление на информацията", за да бъде гарантирана "победата" на Путин на скорошните президентски избори. Освен това има информация, че държавата е увеличила 20 пъти размера на средствата, които се харчат за интернет и медии. Всичко това имаше една-единствена цел: Путин да бъде представен като съвременен цар, който е неуязвим, без когото страната не може и който смело защитава Майка Русия от враговете ѝ.

В петък обаче четирима въоръжени напълно развенчаха този мит. Никой не се противопостави на нападателите, нападнатите хора не получиха никакво предупреждение и никой от огромния апарат за сигурност на Путин не попречи на клането на беззащитни граждани.

Дори в контролирано общество като руското тази смъртоносна немарливост няма да бъде забравена и простена, прогнозира Тисдол.

Случилото се показва и още една фундаментална слабост на Путин, която е едновременно личностна и политическа: той е толкова откъснат от реалността в Русия, че сам си вярва на лъжливите разкази. Въпреки че "Ислямска държава" публикува видеоклипове във връзка с атаката и пое отговорност за нападението, Путин твърди, че са виновни украинските "нацисти". Това не е просто цинично, а граничи с психопатията, пише коментаторът.

Путин е уязвим. Той можеше да предвиди, че се готви терористично нападение, но бе заслепен от арогантност и самодоволство. Когато САЩ споделиха информация за непосредствено готвещо се нападение, Путин я заклейми като опит за дезинформация. Вместо да преследват радикални ислямисти, службите за сигурност на Путин тормозят опозиционери, журналисти и хомосексуалисти, обобщава Саймън Тисдол.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
5
 
2
 
! Отговори
Abu Yaffa преди 1 месец
МАРОКО, АЛЖИР, Либия и ХАМАС -- сме с Русия !
221
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде ще ходи, че няма да прости?! Ако то не прости, КГБ няма да му прости.
220
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
че ще се свърже с външното министерство, за да бъде предадено съобщение на посланик Митрофанова за неприемливостта на подобни изказвания. бнр 2023 г.
219
6
 
6
 
! Отговори
Еха преди 1 месец
Директора на ФСБ,е заявил преди малко че зад кървавият атентат в Москва стоят службите на САЩ,Англия и Украйна.Сега се проверяват обстойно фактите и доказателствата и ще бъдат предадени на президента за взимане на решение.
218
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската посланичка ще бъде предупредена заради скандалното изказване на депутатит относно България Пред руската държавна телевизия Пьотр Толстой споменава България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия, но първо за да стигне до тях, Русия трябва да се свърши с Украйна. Според депутатите по цялото българско крайбрежие живеят наши граждани и няма да има никакви проблеми.По повод думите за многобройната руска общност по Черноморието ни, която би могла да бъде стимулирана за протестите, българският премиер каза, че ще се свърже с външното министерство, за да бъде пред
217
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руското общество е безгласна буква.. Това се вижда всеки път на избори.
216
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западната преса направи ВВ Путин най-известният човек на планетата, за здравето и решенията на когото ни информира всеки Божи ден. Всички западни "лидери" му дъвчат малкият Путин денонощно. Създадоха зорлем култ към Личността на ВВП. Шолц, Макарона и дЕдо Байдън не могат да спят, без да проверят какви ги върши ВВП. И сънуват еротични кошмари с Него, как ги опрашва :) Евалла на западните медии, само така :) :) :)
215
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина глуповат натериал. Да видим що за глуповати са британските медии.
214
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От денонощната лъжа и пропаганда която ви диктуват Урсула и посолството има ли мисъл? Не, няма! Ефекта е точно обратен!
213
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
207 Предложението ти щеше да има смисъл, ако рсусия не готвеше и за България кримският сценарий, но след завладяването на Украйна. Как ти се струва фактът, че самият руски зам председател на руската дума- пьотр толстой, в предаване по руска национална телевизия заяви, че РУСИЯ ЩЕ ПРАСНЕ И БЪЛГАРИЯ, и Румъния, но след превземането на Украйна и че кремъл ще накара руските граждани с имоти по нашето Черноморие да излязат на митинг за присъединяването му към русия, при започнала руска агресия в БГ.
212
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин просто разчиташе, че като прие исляма заради Кабаева и взе Кадиров за кум, вече е неприкосновен за ислямистите. Затова пренебрегна тотално предупрежденията за този теракт. Но той не взе предвид с простия си милиционерски мозък, че Кабаева въобще не спазва нормите на Корана и ако беше в благочестивия Иран, досега да са я пребили с камъни. Петте стълба Володка и чак тогава "Аллах Путлар"!
211
4
 
5
 
! Отговори
До Цирк преди 1 месец
Така е. Но в Кремъл се крият джуджетата и там се пази яко. Останала Русия е фейк бро, няма никаква сигурност.
210
3
 
4
 
! Отговори
ожж преди 1 месец
Аби, такджикистанците не са като бабите с плакати по протестите,да ги биете и спъвате бастуните.ОМОН и руските милиционери блееха 2 часа, докато Ислямска държава трепеше наред рашките.
209
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Римляните добре са го измислили: "дайте на народа външен враг и няма да го е грижа как живее". Стига ги гледахте тия руснаци, гледайте наште "мъдреци" какви тъпотии вършат.
208
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие въобще нямате представа какво е РФ. Това е огромно нещо със стотици националности. Това не ви е да управлявате кмет на село, където и не се справяте с канализацията. Само Москва е 13 милиона. Ние колко сме? Имате град колкото 3 Българии, бе ***. И Той е чист, подреден и всичко, а това което се случи е извънредно и ще има ответка за укренските морди.
207
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Жужи отдавна се е бетонирал и колкото да се напъва западната пропаганда няма да го бутне!За поколение напред този народ е проклет от всички нормални страни,където ще са нежелани нито за съсед,нито за колега.Стандарта им е върнат в една мрачна епоха на купони и Москвич,съюза с дявола и брадати *** на козли,страх от репресии и нечовешко оскотяване и си го избраха пак!И то с нечувана невиждана активност!Да им е честито светлото бъдеще!Човешкия живот там никога не е имал стойност!
206
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прости ли американското общество смъртоносната немарливост на Дж.Буш при атентатите на 09.11 когато загинаха 2 974 души ?
205
1
 
10
 
! Отговори
ЯА преди 1 месец
Другаре, за никого не е тайна,че в Русията няма общество, а послушни добичета, на които им режат гърлата, а те гледат своя касапин със влажен благодарствен поглед. До скоро плащаха там със моркови и цвекло на крепостните селяни. Второ, да убиеш децата им и мъжете им, на руснаците не им дреме.Пу.тин убива,но и плаща за кефа си и рускините се возят весели вдовици в лади и опели. Милиони руснаци ще загинат, но това не е проблем за върхушката,децата им си шмъркат дрогата и чукат вдовички.
204
5
 
17
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Излизаш с празен плакат пред Кремъл - арестуват те след 4 секунди. Влизаш с картечница в концертна зала и избиваш над 100 човека - жандармерията пристига след 2 часа. Това може да се случи само в сигурна и стабилна Русия!
203
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде да оставиме руснаците да се оправят със техните си проблеми и да почнеме да си оправяме нашите си проблеми!Които се оказва че са доста.Или пак сменяте темата?Не е важно ние да сме добре,важното е комшиите да са зле.