Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?

"Гардиън": Той е толкова откъснат от реалността в Русия
26 мар 2024 13:03, Елка Василева
351
Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносната немарливост на (руския президент Владимир) Путин не може да бъде прикрита. Атаката край Москва го прави по-слаб от всякога, пише за в. "Гаридън" коментаторът по международни въпроси Саймън Тисдол.

При всеки провал на Владимир Путин се задава един и същи въпрос: това ще промени ли нещо? Терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити" край Москва миналата седмица, при която бяха убити 137 души, е една от най-големите кризи, с които се е сблъсквал Путин за 25-годишното си управление, отбелязва Тисдол.

Още по темата
Няма съмнение, че Путин, в качеството си на държавен глава и на върховен ръководител на силите за сигурност, носи крайната отговорност за този катастрофален провал. Във всяка нормална политическа система би се очаквало той да подаде оставка, пише коментаторът за "Гардиън".

Фактът, че това е като цяло невъобразимо, не е задължително признак за силата на Путин. Диктатурата му унищожи механизмите за упражняване на контрол върху властта. Евентуални призиви президентът да поеме лична отговорност едва ли ще бъде чути, камо ли да последват някакви действия във връзка с тях. Руският народ обаче, макар да е хронично заблуждаван и последователно дезинформиран, не е глупав, изтъква Тисдол.

Кръвта се лее по улиците и нацията е в траур - вече не може да се скрие, че митът за суперчовека Путин търпи сериозно крушение.

Смята се, че Кремъл е похарчил сума, равняваща се на над един милиард британски лири, за "управление на информацията", за да бъде гарантирана "победата" на Путин на скорошните президентски избори. Освен това има информация, че държавата е увеличила 20 пъти размера на средствата, които се харчат за интернет и медии. Всичко това имаше една-единствена цел: Путин да бъде представен като съвременен цар, който е неуязвим, без когото страната не може и който смело защитава Майка Русия от враговете ѝ.

В петък обаче четирима въоръжени напълно развенчаха този мит. Никой не се противопостави на нападателите, нападнатите хора не получиха никакво предупреждение и никой от огромния апарат за сигурност на Путин не попречи на клането на беззащитни граждани.

Дори в контролирано общество като руското тази смъртоносна немарливост няма да бъде забравена и простена, прогнозира Тисдол.

Случилото се показва и още една фундаментална слабост на Путин, която е едновременно личностна и политическа: той е толкова откъснат от реалността в Русия, че сам си вярва на лъжливите разкази. Въпреки че "Ислямска държава" публикува видеоклипове във връзка с атаката и пое отговорност за нападението, Путин твърди, че са виновни украинските "нацисти". Това не е просто цинично, а граничи с психопатията, пише коментаторът.

Путин е уязвим. Той можеше да предвиди, че се готви терористично нападение, но бе заслепен от арогантност и самодоволство. Когато САЩ споделиха информация за непосредствено готвещо се нападение, Путин я заклейми като опит за дезинформация. Вместо да преследват радикални ислямисти, службите за сигурност на Путин тормозят опозиционери, журналисти и хомосексуалисти, обобщава Саймън Тисдол.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
5
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
В нормалните държави, при подобен инцидент си подават оставките всички свързани със сигурността и хората които са ги назначили, включително президента при държавното устройство на Русия... но това е в нормалните държави... в другите всички оставят на постовете си и почват да измъчват невинни хора да си признаят за да тушират напрежението. Веднъж случило ли се е нещо, може да се случи пак...
241
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не му прости- 35 000 000 живеят извън Русия- в тоя лош запад, децата на Кремъл живеят в имоти на метри от Айфеловата кула, в най скъпите Лондонски квартали, олигарсите им са в Обединеният запад- кой може да се похвали с такава "дислокация" на народа си- Путин.
240
7
 
5
 
! Отговори
КИНЖАЛ преди 1 месец
Не. Руското общество е единно в омразата си към Украинските спецслужби. Главното разузнавателно управление на Украйна е разрушено до основи. Разрушени са и някои районни раузнавателни спецслужби. Унищожени са 2 Патриота, заводи за производство на оръжие, дронове, унищожен е склад за боеприпаси Руснаците бият по военни обекти, но не и върху граждански жилища. Техните ракети са управляеми и бият точно в целта.
239
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...наскоро са пътували до Турция... Те само минават през Турция бе пезевенги!Защо се мъчите да замесите и Турция?Вашият любимец лилипуткин направи така,че единственият вход и изход на гражданите му до цивилизацията да минава през Истанбулското детище! Искате да препишете на Турция некадърността на тия сибирски кръвопийци?!
238
6
 
7
 
! Отговори
Бай Кор преди 1 месец
Явно г-н Тисдол си няма на представа, какво представлява руския етнос.Иначе, едва ли би писал подобен смехотворен пасквил.След подобен атентат, руснаците се сплотяват в мъката и недоволството си, драги ми англичанино.Дори и да е имало недоволни, вече подкрепят президента Путин(редно е, да го титулуваш!).Видя ли, колко бързо действа ФСБ.Твърде дълго живеете с мисълта, че хората на Изток са втора ръка.При неволи се сплотяват и си помагат, за разлика от Вас.Кръв се леела по улиците-това ли измисли?
237
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ревете за измислени чужди проблеми. Вижте дали нашенто общество ще прости на продажниците от ПП ДБ ГРОБ СДС ДПС за вкарването на България в невиждана до сега икономическа и политическа национална катастрофа. Защото такова престъпление против собствения народ и държава само Зеленски скоро е правил.
236
1
 
7
 
! Отговори
ДА ! преди 1 месец
Не че ще му прости ами няма да посмее дори да се обади !
235
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците са пешки на диктатора. В нормалните общества няма висока избирателна активност. Такава има при страх от репресии. Тролейбусите може да се напъват до посиняване, но няма да изчистят лицето на военнопрестъпници Джуджо пред света. Даже подкрепящите го държави от Третия свят правят това само и единствено срещу пари. Защото са бедни и гладни.
234
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
236- има в днес.бг за срутения мост в САЩ- потърси.
233
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
233- НЕ- намери си го в статията Руската посланичка ще бъде предупредена заради скандалното изказване на депутатите относно Българияпубликувано на 24.07.23 в 15:12 БНР. Я да видим знаеш ли абревиатура на какво е БНР- справка- НЕ Е никакъв американски институт, руснако;0
232
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...а руските нацисти невинни- Украйна с брутално избиван народ, но Русия не е доволна иска още и още територии и убити...психопати.
231
3
 
4
 
! Отговори
новост преди 1 месец
Един Стършел е повредил ядреното куфарче на путин и той е бесен на УКРАЙНА.
230
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ тези дни се е срутил много голям мост. Ако беше в Русия, сигурно щяхте да напишете.
229
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега е ред на ИДИЛ да отмъсти на бьлгарите за причинените гонения,арести,изтезания,издевателства и убити мюсюлмани по време на комунизма! Бог вижда всичко и не забравя!
228
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 232 ти можеш ли да четеш? Прочети заглавието на статията. Какви чужди служби те гонят. Темата е за руското общество. За другите държави ходи при техните теми. Аман от сбъркани мозъци ве! Независимо от темата, едно си нареждат като латерни. Ще рече човек, че имат вятър между ушите.
227
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 216. Това от Американският институт за мира ли го прочетохте ?Или от Британското разузнаване! Нали уж сме били членове на ОТАН, или от НАТО са съобщили че са ни подарили на руснаците вече!От сутрин до вечер само западна пропаганда.На мене ми е по интересно кой от европата е звънкал и натискал Герб за сглобка със ПП и ДБ? А не какво щели да мислят руснаците за Путин.Ние сме във ЕС не във руската федерация!
226
10
 
11
 
! Отговори
До Безсмислов преди 1 месец
Какво могат техните служби не разбираме. Вижда се , когато не успеят. В този ред на мисли да попитам: защо не успяха великите и можещи служби в САЩ, Франция, Великобритания, Белгия....и т. н. да предвидят и предотвратят терористичните актове на тяхна територия!? Сега седнали да се тръшкат за Русия!
225
8
 
6
 
! Отговори
рендетУ преди 1 месец
За пръв път ще се съглася със заглавието на статията, въпреки, че е Гугъл Транслейт и Копи-Пейст от "Гардиън" и въпреки че зад терористичния акт стърчат ушите на британското МИ-6!!!!! Москва е с население от над 9,5 Милиона с численост на полицията от 56,000 души и то по време на Война и след многократно отправяни терористични заплахи!!!! За 20 години Путин не си научи урока след Беслан и Норд Ост и последва "Крокус"!!!!
224
9
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
"Инерция" е точната дума,която отговаря на случващото се в Русия.Това.предстои и в Турция след около месец. Или руснаците ще елиминират Путин,или Путин ще елиминира руснаците ,нападайки Цивилизацията ни. При всички случаи руснаци и турци са граждани на обречените си псевдо държави..При руснаци и турци няма любов,защото за тях законът е "употреба". Има некрофилия. Предстоят репортажи за села,които изгарят съседни села в Русия и Турция. Те са си виновни,защото нямат дори Майчин език,та камо ли Род
223
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще прости ами. При диктатура кой ти оставя избор?