Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Вашингтон умишлено протакал конфликта в Украйна
26 апр 2024 19:40, Елка Василева
172
Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Войските на НАТО създадоха допълнителни заплахи за Русия, като се приближиха до нейните граници, но Москва няма военен или геополитически интерес да напада страните от НАТО, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на срещата на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс.

Още по темата
Шойгу беше цитиран днес от ТАСС да казва, че Вашингтон умишлено протака конфликта в Украйна, като упражнява безпрецедентен натиск, включително върху своите партньори.

Руският министър освен това заяви, че украинските удари по Запорожката АЕЦ рискуват да предизвикат катастрофални последици.

Шойгу е цитиран също да казва, че чуждестранните съветници помагат на Украйна да подготвя саботажи на руска територия. Той не представи доказателства в подкрепа на думите си.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в необмислено военно поведение по отношение на атомната електроцентрала.

Руският министър на отбраната обвини САЩ, че с оглавяваните от тях блокове "Четворката" (QUAD, неформално партньорство между САЩ, Япония, Австралия и Индия) и АУКУС(AUKUS – САЩ, Великобритания и Австралия) се опитват да променят инфраструктурата за сигурност в Тихия океан, предаде ТАСС.

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия, загубени след изтеглянето на войските от Афганистан, заяви той на срещата в Астана.

Шогу посочи, че разполагането на войски на САЩ или техните съюзници на територията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) би било неприемливо и че страните от организацията трябва да разширят обхвата и географията на военните си учения.

Според руския военен министър основната заплаха в Централна Азия идва от радикалните терористични групировки, базирани в Афганистан. В Югоизточна Азия могат да се появят нови горещи точки в резултат на завръщането в региона на радикалните ислямисти, е оценката на министър Шойгу.

Шойгу също така посочи, че Западът има двойни стандарти по отношение на прилагането на правото на държавите на самоотбрана, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се говори за двойните стандарти на Запада, когато става въпрос за прилагането на жизненоважното право на самоотбрана", заяви руският министър. Като пример той посочи операцията на Иран "в отговор на грубото нападение срещу сградата на иранското консулство в Дамаск".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Си Дзинпин, кога ще освободи китайците в Якутия?
58
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Азов десен сектор кракен айдар и подобни 8 години тероризираха населението, чак Наакашвили избяга от Одеса в Полша защото Ярош от десен сектор го поля с бутилка минерална вода . Порошенко и Турчинов се снимаха в танк и мападнаха източната чадт на страната. Само че влязоха в котел и поискаха мински споразумения. И сега тук един азовски фашист маже опорки гьобелсови че това не се случило.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Шоши му оставали броени дни!
56
2
 
4
 
! Отговори
НАТО преди 3 седмици
Ами значи мое сме си приятели
55
3
 
4
 
! Отговори
... преди 3 седмици
аха! поредния ЛЪЖЕЦ! не за друго ми ние, за рализка от продажната и предателска путинофилия помни! помним как таз утин каза, че той Украйна няма да нападне и след това ко стана? а продажници помните ли? ко ви питам! продажна путинофилия!!!
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Родните русофилчета са толкова изперкали, че чак не искат да ходят в матушката си, че ще вземат да ги пратят на фронта :)))
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само ако слушат нема да ги напада - ако не слушат ше ядат Бой :)))
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи има интерес да напада държави извън НАТО!
51
4
 
6
 
! Отговори
О преди 3 седмици
Нема по тьп от русофила.Руски мишоци.НАТО ще прежази русия за седмица.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо бр Шойгу...защо да не прилапате и Балтийските републики...тогава ще станете най..най...голямата по територия страна..ама така се кефят проруските недоразумения....
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Азовеца, зеленски мобилизира тези в чужбина, теб кога? Опорки мопорки и някрая аааа не ме пращайте на фронта.
48
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи Путин струпа войска, не можа да превземе Киев за 3 дена, накрая укрите били агресори и ги нападнали :)) Това русофилите са no comment :))
47
3
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Ще бъдем честни! Имаме интерес(вселенски) русия да не съществува(тази бактерия),та дори това да е на цената гибелта на планетата Земя!!!
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подкрепата от сащ" нищо не значи. Ердоган изби кюрдите подкрепяни от сащ. Преди това сащ подкрепяше и разнинджихадисти в Сирия, само че Русия се намеси. Сащ подкрепяше режима на черните полковници в Гърция, в резултат на което натовска Турция нахлу в Кипър и натовска Гърция излезе тогава от нато. После я върнаха обратно в нато насила чрез Турция пак. Сащ подкрепяше и Осама срещу СССР.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Подкрепата от сащ" нищо не значи. Ердоган изби кюрдите подкрепяни от сащ. Преди това сащ пСащ подкрепяше режима на черните полковници в Гърция, в резултат на което натовска Турция нахлу в Кипър и матовфка Гърция иьлезе тогава от нато. После я върнаха обратно в нато насила чрез Турция пак.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спомням си как преди малко повече от две години разправяхте как няма да нападате Украйна. А само след две седмици...
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия ги души бавно като питон, а те почнаха да се усещат и вече не аплодират Зе-то. И директно казаха-хвърляюте целото месо на питона и не ни занимавайте. Справка-Барел, който си каза без притесни.ение, че нас укрите не ни интересуват, искаме някой да разстрои Русия, ако може. Много укри се усетиха,, но късно.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русофилите са много болни хора, Украйна ги била нападнала... хахахахаха :)))
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бе то и Украйна се кълняхте, че няма да нападате ама... За разлика от вас, нашите стратегически-трансатлантически партньори открито заявяват кой ще гризне дръвцето.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
HATO oбaчe имa интepec, noнeжe cвъpшвaт pecypcитe, нeмa raз, нeмa pyga и минepaли, нeмa npecнa вoga...