Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: НАТОШолцПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
8
 
! Отговори
Е, не свършиха ли? преди 4 месеца
До от какво защитаваш Е тези перални не свършиха ли вече? То това са стотици ракети. А и как перат тогава без чипове на пералните си? Те не могат да се изперат.
88
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Иначе и тоя е гном. Джуджето Макрон стърчеше половин глава над него на срещата им оня ден.
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Cъpбия ce пpeвъpнa в мaгнит зa cвeтoвните гигaнти oт aвтoмoбилнaтa индycтpия. B cpъбcкия гpaд Чaчaк строи завод гepмaнcкaтa РWО Grоuр кoятo пpoизвeждa чacти и oбopyдвaнe зa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa за 89 милиoнa eвpo. Ще paбoтят нaд 500 дyши. Toвa e пopeднaтa мнoгoмилиoннa чyждecтpaннa инвecтиция oт cтpaнa нa кoмпaния, cвъpзaнa c aвтoмoбилнaтa индycтpия. Вcякa пeтa чyждecтpaннa инвecтиция в Cъpбия e в oблacттa нa мoбилнocттa. Cтpaнaтa cтaнa пoбeдитeл в peopгaнизиpaнeтo нa пpoизвoдcтвoтo в oблacттa нa мoбилнocттa в Eвpoпa, ocoбeнo кoгaтo cтaвa въпpoc зa eлeктpичecки автомобили.
86
4
 
5
 
! Отговори
п.п. преди 4 месеца
крайната област известна като КИЕВСКА РУСЬ е основана през 8 в. от князете рюрикови! нещо неясно? четете история!
85
2
 
11
 
! Отговори
Я! преди 4 месеца
Тоя фашага защо се пъне сега? Кой ги е напънал да оствъпват?
84
10
 
6
 
! Отговори
Много забавно преди 4 месеца
Какво е това неистово желание НАТО да се разпадне от вас? За много голяма военна сила ли се смятате? Ако това се случи, просто двете империи, в резултат на войната между които сме се рпъкнали, ще си стиснат ръцете, докъде са руснаците, докъде турците. Едните ще направят едната част Малосибир, останалите, ще превърнат Тракия в Анадола и толкова. Но вие се радвате?!
83
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 месеца
Знаете, че има ли в сила присъда от Съда на нациите, МВТ и KFOR изпълняват!https://m.youtube/watch?v=tfPA4uwKE1k&pp=ygURUGhpbCBoYW5zZW4gZGVhdGg%3DИ пак 30 години по-късно....
82
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво стана с перемогата? Украинците върнаха ли си Крим?
81
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
на зеления плъх какви оръжия му обещаха в сингапур - лодки еднодръвки и дълги копия ли? с тях ще види кремъл...на кукуво лято!
80
2
 
13
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 4 месеца
Относно сантиметрите:Седят и си пийват едни,по едно време естествено започва да се говори за физиология: Германацът:"моят е 12 см.",французинът-"моят е 15 см".,българинът-"моят е 18 см.",украинецът-"пък на американеца му е 25 см."
79
2
 
15
 
! Отговори
от какво защитаваш преди 4 месеца
Руснаците нямат чипове за ракетите, свалят чипове от пералните да ги инсталират на ракеити
78
1
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 месеца
Комисарите от ООН и по СТАРТ ако обичате!
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ихтамнет 75. Никой не те кара да четеш и после да си измисляш отговори.
76
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с опустошителните санкции? Рухна ли Русия?
75
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснаците трябва да бъдат изтласкани до Камчатка и Чукотка
74
16
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 4 месеца
Кво стана с тва село Часов Ярник бе ***?:):):)2 месеца вече битки за едно село колкото Кокаляне и то с цената на маса жертви:):):)Да ви таковам и великата червена армия:):):)
73
16
 
8
 
! Отговори
Ихтамнет преди 4 месеца
Тук пак чета путински измислици за ,,агресора НАТО". И пак ви питам, русофилстващи: кой кого нападна и на чия територия се води тази война? Само без лъжите за страшните престъпления на украинците срещу Донбас; това не са руски територии! Дори и да е имало местни сепаратисти, за решаване на такива въпроси има други начини. Да напомня ли, че и за Крим (който наистина е спорна територия) Путин разправяше, че ,,их там нет"? Утре ихтамнетите може да се появят и във Варна, например...
72
2
 
9
 
! Отговори
Споко преди 4 месеца
Споко, на 16ти юни в Швейцария в Щокенбергендорфенхаузенвалдщадтбург целият цивилизован свят ще осъди Русия и ще поиска от Путин да се предаде и ще окаже натиск на Русия, и в Кремъл ще изпаднат в паника и ще свалят Путин, и Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по нашите цивилизовани правила и ще ни доставят евтини нефт, газ и всичко каквото ни е кеф ще си взимаме от там за стотинки и ще живеем като самодоволни и оядени западняци.
71
3
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 месеца
ЩУРМБАНФЮРЕР ШОЛЦ -- СРЕЩУ ГЕНЕРАЛИСИМУС ПУТИН ??????????
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
да