Какво ще се случи с газопровода на Русия през Украйна? В края на годината руският газ спира

Русия все още доставя около 15 милиарда кубически метра газ за Европа
Обновена: 13 юни 2024 10:12 | 13 юни 2024 09:45, Анисия Иванова
210
Какво ще се случи с газопровода на Русия през Украйна? В края на годината руският газ спира
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейски служители водят преговори за продължаване на потока на газ през ключов тръбопровод от Русия през Украйна, докато се надпреварват да предотвратят войната на Москва да навреди на енергийните доставки на континента.

Европа се опита да се откаже от руския газ, но няколко източноевропейски държави продължават да го получават чрез тръбопровод, който пресича Украйна. Споразумението, което обхваща този транзит, изтича в края на тази година. И с бушуващата война повечето наблюдатели на пазара очакват газът най-накрая да спре.

Но представители на европейски правителства и компании разговарят с колегите си в Украйна за това как да запазят притока на газ през следващата година, според запознати с въпроса, които отказаха да бъдат назовани, тъй като преговорите не са публични. Един от вариантите, който се обсъжда, е европейските компании да купуват и инжектират газ от Азербайджан в руски тръбопроводи, насочени към Европа, според някои хора. Подобно споразумение би позволило на Европа да избегне неудобството да купува руски газ в момент, когато се опитва да намали приходите на Москва.

Идеята набира скорост, тъй като става ясно, че Украйна би била съгласна на такова решение. Приходите от транзит възлизат на около 1 милиард долара през 2021 г. — осигурявайки решаващо финансиране за опустошената от войната икономика. Съществуват също опасения, че неизползваните тръбопроводи могат да се превърнат във военни цели или да изпаднат в неизправност, а възстановяването им ще е скъпо.

„Има два фактора, които винаги трябва да помним“, каза Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на украинската държавна Нафтогаз, пред Bloomberg News в понеделник. „Първата е, че Украйна има невероятна инфраструктура за транзит и съхранение на газ, която трябва да се използва, и Украйна е предразположена да използва тази инфраструктура, защото тя носи много предимства.“

Той изключи всякакви планове, които включват работа с руския "Газпром", и каза, че доставянето на газ от Азербайджан „може да има бъдеще“.

Азербайджанската държавна енергийна компания Socar не отговори на искания за коментар. Министерството на енергетиката в Баку, което многократно се опитваше да увеличи износа за Европа, не можа веднага да коментира. Руското правителство и "Газпром" не отговориха на искания за коментар.

План за използване на азерски газ на теория би могъл да бъде от полза за Русия, ако бъде създаден като суап, който позволява на Москва да изпраща своя газ другаде. Русия се бори да намери достатъчно нови клиенти за горивото, тъй като инфраструктурата ѝ е създадена да снабдява Европа, а Китай води трудни преговори. Идеята за суапове не е чужда на пазарите на петрол и газ и се използва, когато не е възможно физически да се достави гориво от едно място на друго. Азербайджан вече използва своя тръбопровод за Европа с пълен капацитет.

Преговори

Преговорите са в ранна фаза и хората, запознати с въпроса, очакват решения едва към края на тази година, когато крайният срок - и началото на европейската зима - ще добавят натиск. Много подробности все още трябва да бъдат изяснени и не е ясно, че сделката ще бъде сключена. Развитието на бойното поле също може да бъде фактор.

Словакия е една от ключовите страни, които биха могли да се възползват от подобна сделка, а премиерът Робърт Фицо говори за възможността миналия месец след пътуване до Азербайджан, без да предоставя подробности.

„Сега зависи от преговорите между компании като руския "Газпром", азербайджански, украински компании и други, за да се договорят икономически и ценови условия“, каза той пред репортери през май. „Ако го направят, Словакия може да внася газ от Азербайджан, като част от него остава в Словакия, а друга част преминава към други страни.“

Русия все още доставя около 15 милиарда кубически метра газ за Европа годишно, главно за Словакия и Австрия, където Русия все още е доминиращ доставчик. В Австрия руският газ покрива повече от 80% от австрийското потребление за пет поредни месеца. Европа също внася руски LNG с кораби и въпреки честите дебати дали трябва, никога не е санкционирала руски газ.
 

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
24
 
10
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
До 24. Нима? Аз мисля,че тръбите не са проблем .Русия има достатъчно ресурси,за да си произведе тръби. А и нали Китайците,след като заграбиха технологията на Великобритания и САЩ от Хонг Конг станаха икономически титан в света. Така че тръбите са най-малкият проблем. Половината население на Руската федерация е с дръпнати очи и това е показател. Повтарям.Русия иска територията ни ,а не икономически взаимоотношения,защото начинът на руснака е несравнимо нагъл.Руснак може да общува само с водка.
23
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Газопровода в Украина е под контрола на .. сина на Байдън. И по тези тръби Азерски газ няма да тръгне. Още преди години, Русия обяви, че спира транзита за Европа оттам и ще ползва СП / СП2 и това ужано бъркаше планвете на САЩ. Оттам натаък историята е ясна.. В крайна сметка ще плащат европейците. И после заши имало дясна вълна...
22
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очевидни са намеренията на САЩ да обезгазят тотално Европа. Искат да кажат, че Русия ще пострада-не, Европа ще пострада. Също и Украйна, защото тя доста печели от преминаването на руски газ през нейна територия. Това не касае само САЩ, които ще си продават скъпо и прескъпо некачествените горива. И кой ще е доволен от това? Който ще може да продава-САЩ. Честно, не вярвах, че европейците могат така да поддържат мерки насочени срещу интересите им.
21
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Зозо Да го д.у.хат австрийците и словаците викаш. Щот си много ербап див български сел.янин и много ги разбираш нещата.
20
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
До АзъКанъАзъ7112136860....то Русия ще изнася газ за Китай.... Хахахаа, ще изнася в чанта и кофа ли? Те нямат повече свободни тръби. Наличните ги помпят на макс.
19
12
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 месеца
Двата кремълско агента ни заробиха с години напред. Единия ни за влече с няколко милиарда за да построи с наши пари руски газопровод, а другия ни на тресе да плащаме на турци по 1 милион на ден за нищо. После демокрацията ни е виновна, че още избираме бивши комунисти.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
14 - бъркаш, блаженни са вярващите. Прочети малко история (без да се задълбочаваш преди 1945), преди да пишеш такива неща. И силно те съветвам да погледнеш малко, какъв ЕС са си представяли "бащите" му.
17
6
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Тоя тръбопровод го пиши бегал. Свърши ли договорът и ще го думнат. После Психото ще изнася газ и нефт с кофи и чанти :)))))))))))))))))))))))))))))))))
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Калната дупка Украйна скоро ще бъде изхвърлена като част от газовият пазар. Ще продава единствено Чернозем и магистралки. На запад вече легално крадат бели украинчета от майките им под различни предлози.
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 месеца
Усещам, че при спирането един турски поток ще почне да се взривява хахаха. Тази игра я владеят и други, а не само ***. Китай ще им купува газта на безценица, а те нямат друга опция
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То това е много странна война - уж се бият до cмърт, а през територията на Украйна тече руска газ вече 3 години, и едните и другите пазят газопровода! Ами да тръгнат от база икономическите си изгоди като допирна точка, и да търсят някакво мирно решение на проблема
13
12
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Ами ако руският газопровод спре,то Русия ще изнася газ за Китай. Желанието на Русия да снабдява Европа с газ е политическо,а не икономическо,защото икономическият интерес на Русия е в потреблението на над един милярден Китай,а не мижава откъм население Европа. Само по този показател си обясняваме и мераците на Русия да превземе Европа. И точно тук Русия си подписа смертната присъда,защото реално погледнато Германия,Франция,България и други са под икономическа руска окупация.
12
10
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 4 месеца
Какви такси да наложи бе. Ние също можем да налага е такси. Руските мекеренца Сърбия и Унгария да се оправят.спирай този тръбопровод.
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А тия гений дето щели да пренасят азерски газ през Русия и Украйна, питаха ли Русия дали е съгласна да го пренася и ако е съгласна какви такси ще му наложи!?
10
10
 
7
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 месеца
Христов ти на работа не ходиш ли бе? Когато и да вляза тук все тролиш. Денонощно пишеш за дребни копейки
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 6, ами да го врътнем, защо не го правим?
8
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Ми спира газта, какво реват?!
7
6
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Украйна умре, скоро остава и без газ. Правителството в изгнание на Украйна, ще може да си фантазира колкото иска. Македонците ще са им ментори.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 3, как пък "случайна" ракета не ги улучи?
5
16
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 4 месеца
А Русия не полза ли наши тръби бе копейка?Да вземем да им врътнем крянчето, а?