Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда

Владимир Путин вероятно ще поиска още, когато посети Пхенян
16 юни 2024 21:42, Анисия Иванова
371
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северна Корея е изпратила на Русия контейнери, в които могат да се съхранят близо 5 млн. артилерийски снаряда, а руският президент Владимир Путин вероятно ще поиска още повече, когато скоро посети Пхенян, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.

Шин Уонсик заяви в интервю за Bloomberg News, че Сеул е открил поне 10 000 контейнера, изпратени от Северна Корея за Русия, в които може да се съхраняват до 4,8 милиона артилерийски снаряда, каквито Путин използва при бомбардировките на Украйна.

"Очаква се Путин да потърси по-тясно сътрудничество в областта на сигурността със Северна Корея, особено военни доставки като артилерийски снаряди, които са необходими, за да се възползваме от шанса за победа", каза Шин. Той каза още, че Северна Корея е изпратила десетки балистични ракети, за да подпомогне атаката на Путин срещу съседката си.

В замяна на боеприпасите Русия е изпратила на Северна Корея технологии, които да подпомогнат плановете ѝ за разполагане на редица шпионски спътници, както и конвенционални оръжия като танкове и самолети.

Путин ще посети Северна Корея още през следващата седмица, съобщи южнокорейският вестник DongA Ilbo. Пътуването ще бъде първото му от юли 2000 г. насам и ще подхрани опасенията на САЩ и техните партньори за трансфери на оръжия, които са помогнали на Кремъл в нападението му срещу Украйна в замяна на помощ за поддържане на режима на Ким Чен Ун.

След като Киев вече получи нови оръжия за милиарди долари от своите американски и европейски партньори, прозорецът за руски пробив се стеснява, въпреки че Русия продължава да обстрелва с ракети и безпилотни самолети украински градове, включително енергийна инфраструктура.

Боеприпасите, изпратени от Северна Корея, откакто Путин и Ким се срещнаха в Русия през септември на среща, която доведе до засилване на търговията между съседите, вероятно далеч надхвърлят изпратените от САЩ и Европейския съюз. Това позволи на силите на Кремъл да бомбардират Украйна, тъй като бяха принудени да нормират боеприпасите поради намаляващите доставки - като помощта беше спряна в Конгреса на САЩ.

Докато украинските официални лица алармираха за заплахата от руски пробив по време на месеците на забавяне на американските оръжейни доставки, войските на Киев в повечето случаи удържаха линията, въпреки че бяха превъзхождани с 10:1 от нахлуващата армия на Москва. Европейският съюз пое ангажимент да изпрати на Украйна един милион артилерийски снаряда до края на годината.
 
Междувременно Ким прави големи разходи за своята ракетна програма. Според Шин ракетните изпитания през миналата година са стрували около 1 млрд. долара. Сумата представлява около 4% от икономиката на Северна Корея, която според изчисленията на Южнокорейската централна банка през 2022 г. ще бъде около 24,5 млрд. долара.

"Северна Корея пренебрегва трудностите на народа си, за да извършва ракетни провокации", каза Шин. "Парите са достатъчни, за да покрият недостига на храна в Северна Корея за една година".

Пенсиониран тризвезден генерал от армията, Шин беше депутат от управляващата Партия на народната власт до поемането на министерския пост през октомври. Той е един от най-откровените южнокорейски официални представители по отношение на сътрудничеството на Северна Корея с Русия и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Сателитни снимки показват, че Пхенян се подготвя за посещението на Путин, съобщи базираната в Сеул специализирана служба 38 North. На изображенията се вижда строителство на площад "Ким Ир Сен" в центъра на Пхенян, което е показателно за подготовката на военен парад, а самолетите, паркирани на главното летище в Пхенян, са преместени на пистата, вероятно за да се подготви съоръжението за Путин, съобщи тя във вторник.

Макар че Русия и Северна Корея отричат трансфера на оръжие, търговски сателитни снимки и разузнавателни данни, предоставени от правителството на САЩ, показват, че руски товарни кораби редовно се движат между някога заспалото севернокорейско пристанище Наджин близо до границата с Русия. Повечето от тях са били насочени към Дунай, бивша съветска база за подводници, разположена на около 180 км.

Белият дом предостави снимки, които според него показват, че по маршрута се изпращат оръжия, които се доставят с железопътен транспорт на хиляди километри до склад в руския град Тихорецк за използване в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Втарая????
22
4
 
14
 
! Отговори
Победа преди 3 седмици
Малко са в Украйна има още много фашисти, чужди наемници и техника за унищожение.
21
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Азиатските орди на Сатаната Путин от буряти,калмики,чечени, мордвини,якути,узбеки,фино-угри и прочие са налазили православните земи! Мир ще има само ако бъдат изчистени или се приберат обратно в блатата!
20
10
 
8
 
! Отговори
Развеселен преди 3 седмици
До Нане Ако си гледал как Кимчо и Ботокса си гледаха чашите като се чукнаха за "вечна дружба" ще ти стане ясно защо това, дето си го мечтаеш, няма да се случи. Отделно то факта, че Русия яко го е закъсала самата тя за оръжие де ...
19
8
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 3 седмици
Китай започва доставката на малки пратки от по 50 милиона снаряда
18
8
 
16
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
А Кимчо кви ли играчки, ще получи от Русия да си играе с краварите.... Той им е голям фен.... ===))) шЪ ги замлати без дори да се замисли... Шъ има огин, служба не остана.... ===)))
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 17 В едната опорка разправяте за гигантската помощ на Запада за Украйна, в следващата Зеленски го "лъжели" че му помагали Айде решете какво ще лъжете.
16
8
 
12
 
! Отговори
Той преди 3 седмици
Браво на Ким,браво...
15
5
 
11
 
! Отговори
Развеселен преди 3 седмици
Разплете се мистерията как Русия е "увеличила производството си на снаряди". Те просто са получили доставките от Северна Корея.
14
6
 
19
 
! Отговори
Цирк преди 3 седмици
Аха значи едните могат да дават оръжие на Украйна а другите не могат да помагат на Русия,и кой каза и защо?
13
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересното е, че Зеленски го залъгват с празни приказки и конференции, а истинските приятели помагат и без да се налага да ги молиш и да просиш както му се налага на Зеленски. Унизително отношение.
12
4
 
7
 
! Отговори
Хи хи до ковчези преди 3 седмици
Твоя са го поръчали, скоро пристига. Другие вапросьи?
11
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Муахахахаа каква беше опорката на руските фашисти, че воювали с нато? Тогава Украйна с кого воюва? Излиза, че с Китай и Северна Корея
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега какъв вой ще настане, мани, мани. Хубаво е, че тях не ги управляват чужди, а те сами си вземат решенията.
9
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Зеленски нали не му стигала помощта от Запада? Е, да се обади на Ким, да проси! Не е срамно да си поискаш, срамно е да ти откажат! И без друго стана за резила. Що да не пробва?
8
2
 
17
 
! Отговори
Браво преди 3 седмици
Е,й?
7
6
 
38
 
! Отговори
Нормално преди 3 седмици
Едните продават и други продават. Всеки според интересите си и за печалба. Защо САЩ да може, а СК - не. А пък богата България направо дарява.
6
35
 
17
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
Украйна получава оръжия от запада, защото няма и не произвежда. Раша с всичките й природни ресурси купува боеприпаси от Северна Корея, дронове от Иран....и това е мАгучая:)))))))))
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А, стига бе. ЕС и САЩ взети заедно произвеждат такова количество за около 2,5г. Украйна е обречена поради простата причина, че главните помагащи държави са с морка тактика на водене на война - силен флот и доминираща авиация. Сухопътните сили са нищо за тях и винаги са ги пренебрегвали. ЕС са континентален тип войски но под влиянието на САЩ си унищожихме армиите, за да купуваме от чичо сам. Силните не могат да помогнат, а слабите нямаме възможности. Обречени са.
4
3
 
15
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Ей тоя взе да печели от идеологоята си най-после. Дано печели добре,че хората там заслужават по-добър живот.