Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда

Владимир Путин вероятно ще поиска още, когато посети Пхенян
16 юни 2024 21:42, Анисия Иванова
371
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Северна Корея е изпратила на Русия контейнери, в които могат да се съхранят близо 5 млн. артилерийски снаряда, а руският президент Владимир Путин вероятно ще поиска още повече, когато скоро посети Пхенян, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.

Шин Уонсик заяви в интервю за Bloomberg News, че Сеул е открил поне 10 000 контейнера, изпратени от Северна Корея за Русия, в които може да се съхраняват до 4,8 милиона артилерийски снаряда, каквито Путин използва при бомбардировките на Украйна.

"Очаква се Путин да потърси по-тясно сътрудничество в областта на сигурността със Северна Корея, особено военни доставки като артилерийски снаряди, които са необходими, за да се възползваме от шанса за победа", каза Шин. Той каза още, че Северна Корея е изпратила десетки балистични ракети, за да подпомогне атаката на Путин срещу съседката си.

В замяна на боеприпасите Русия е изпратила на Северна Корея технологии, които да подпомогнат плановете ѝ за разполагане на редица шпионски спътници, както и конвенционални оръжия като танкове и самолети.

Путин ще посети Северна Корея още през следващата седмица, съобщи южнокорейският вестник DongA Ilbo. Пътуването ще бъде първото му от юли 2000 г. насам и ще подхрани опасенията на САЩ и техните партньори за трансфери на оръжия, които са помогнали на Кремъл в нападението му срещу Украйна в замяна на помощ за поддържане на режима на Ким Чен Ун.

След като Киев вече получи нови оръжия за милиарди долари от своите американски и европейски партньори, прозорецът за руски пробив се стеснява, въпреки че Русия продължава да обстрелва с ракети и безпилотни самолети украински градове, включително енергийна инфраструктура.

Боеприпасите, изпратени от Северна Корея, откакто Путин и Ким се срещнаха в Русия през септември на среща, която доведе до засилване на търговията между съседите, вероятно далеч надхвърлят изпратените от САЩ и Европейския съюз. Това позволи на силите на Кремъл да бомбардират Украйна, тъй като бяха принудени да нормират боеприпасите поради намаляващите доставки - като помощта беше спряна в Конгреса на САЩ.

Докато украинските официални лица алармираха за заплахата от руски пробив по време на месеците на забавяне на американските оръжейни доставки, войските на Киев в повечето случаи удържаха линията, въпреки че бяха превъзхождани с 10:1 от нахлуващата армия на Москва. Европейският съюз пое ангажимент да изпрати на Украйна един милион артилерийски снаряда до края на годината.
 
Междувременно Ким прави големи разходи за своята ракетна програма. Според Шин ракетните изпитания през миналата година са стрували около 1 млрд. долара. Сумата представлява около 4% от икономиката на Северна Корея, която според изчисленията на Южнокорейската централна банка през 2022 г. ще бъде около 24,5 млрд. долара.

"Северна Корея пренебрегва трудностите на народа си, за да извършва ракетни провокации", каза Шин. "Парите са достатъчни, за да покрият недостига на храна в Северна Корея за една година".

Пенсиониран тризвезден генерал от армията, Шин беше депутат от управляващата Партия на народната власт до поемането на министерския пост през октомври. Той е един от най-откровените южнокорейски официални представители по отношение на сътрудничеството на Северна Корея с Русия и заплахите, които тя представлява за глобалната сигурност, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Сателитни снимки показват, че Пхенян се подготвя за посещението на Путин, съобщи базираната в Сеул специализирана служба 38 North. На изображенията се вижда строителство на площад "Ким Ир Сен" в центъра на Пхенян, което е показателно за подготовката на военен парад, а самолетите, паркирани на главното летище в Пхенян, са преместени на пистата, вероятно за да се подготви съоръжението за Путин, съобщи тя във вторник.

Макар че Русия и Северна Корея отричат трансфера на оръжие, търговски сателитни снимки и разузнавателни данни, предоставени от правителството на САЩ, показват, че руски товарни кораби редовно се движат между някога заспалото севернокорейско пристанище Наджин близо до границата с Русия. Повечето от тях са били насочени към Дунай, бивша съветска база за подводници, разположена на около 180 км.

Белият дом предостави снимки, които според него показват, че по маршрута се изпращат оръжия, които се доставят с железопътен транспорт на хиляди километри до склад в руския град Тихорецк за използване в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от Русия
Путин: Използването на руските активи от Запада няма да остане без отговор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
6
 
7
 
! Отговори
АНИСИЯ ИВАНОВА преди 2 седмици
ВИНАГИ СЕ ЛЪЖЕ ОТ ТЪПУТИНИСТИТЕ В 10-ТО КРАТЕН РАЗМЕР! ЗНАЧИ СА 500 000 ПОЛУЧЕНИТЕ СНАРЯДА! КОЕТО САМО ПОКАЗВА, ЧЕ ТЪПОТЕРОРУСКАТА САМА ПОЧТИ НИКАКВИ НЕ Е ПРОИЗВЕЛА!
242
1
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 седмици
aКо северна корея имаше възможност да изнесе пет милиона снаряда, да са почнали да изчезват кораби. некви глупости артисали от петък вечер по руските ресурси, дето се предъвкват за 15 път що некой е бил зает да гледа мач и да пие ракия. като гледам и със планираните статии нещата са в киреча, явно залозите не са излезнали и е имало громеж и бушувка цела нощ
241
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е,и?От 3 години-35 държави пращат и ммайчиното си мляко на тия престъпници ооррките,не само снаряди!Толкова оръжие,пари и храни им пращат,че те самите затънаха в дългова криза!
240
7
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
тука въпросът, който е належащ е, дали в северна корея правят нудъли от снаряди, що зимаска ше требва да ручат нещо, а като знам бившите комунисти кви са плащачи...
239
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само те си знаят какво е изпратил и какво ще поиска. Всеки момент очаквам да дойде новината, че Борт Номер 1 се е приземил в Пхенян и Президентът Путин е в КНДР на двудневно официално посещение.
238
1
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 2 седмици
До Главният Редактор както инж. балкански обича да казва, за тия пари пак много им работим
237
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На 10 снаряда-човече!
236
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да и? Яд ли ви е. А нали Кем беше много беден. Изведнъж се оказва, че те си имат и технологии и всичко. Западът в шок! Държавите под техните санкции се обединяват. Ама как смеят?
235
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спорно е дали е било снаряди- ами те стрелят по съседите си с балони с .айна, най вероятно това са изпратили и на бащицата- да се похвалят, че са имали какво да ядат....
234
8
 
23
 
! Отговори
А бе преди 3 седмици
Тази Северна Корея изпраща 5 милиона,Запада не успя и един милион.Малее,резил за Запада!
233
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И какво излиза ? Богатият капитализъм не може да събере 1 млн снаряда, а Северна Корея, която я изкарват, че едва живурка уж, вади 5 ...
232
2
 
14
 
! Отговори
komitata преди 3 седмици
нашите медии постват инфо нещо като тука им атука няма -контейнерите няма как д асе знае кво съдържа .Дори и прашки д аима те НАТО н еможаха д а направят нищо с още 30 страни покрай тях и се провалиха, сега корейските снаряди били проблем
231
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забелязахте ли как всичките тези офицери са с приведени вратове към шефа? Страхът в С. Корея е голям!
230
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Краставите магарета си мислят , че никой не вижда какво правят. Тези " борци" против световния " фашизъм нацизъм" са истинската заплаха за света като не на последно място са и иранските терористи........
229
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сънят на русофила: Солдат се изкатерва по покрива на Белия Дом, забива съветското знаме и се и извиква символът на русляма: Путин е Велик и Рамзан е Неговият Пророк. От сън спомен няма, хахаха
228
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ае ко стана, взеха ли вече Харков? А, чакай, те Киев го взеха още по-миналата зима. Или май беше по-по-по-миналата
227
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Откъде знаете че контейнерите са били пълни със снаряди? Може Ким да е изпратил памперси, все пак в Кремъл сменят през *** часа.
226
10
 
5
 
! Отговори
яаяаья преди 3 седмици
До яй ся Не е Фокус , а логика !Те затова са гладни , щото произвеждат снаряди!И в СССР беше така !За да има снаряди , хората чакаха с години за морално остарял лицензен Фиат!
225
5
 
8
 
! Отговори
xaca преди 3 седмици
До АнонименХаха вервай си! То затова има разлика в ръста между С и Ю Корея!СК са с по-нисък среден ръст заради системно недохранване!
224
1
 
8
 
! Отговори
Може би, или, но все преди 3 седмици
Северна Корея е изпратила на Русия контейнери, в които могат да се съхранят близо 5 млн. артилерийски снаряда. . . . Знае ли се нещо или само догадки докладвате? А по нататък били 4,8 млн. и.т.н.