Участниците в Бюргенсток: Киев да започне диалог с Русия за край на войната

Условието е запазване на териториалната цялост на Украйна
16 юни 2024 16:45, Анисия Иванова
342
Участниците в Бюргенсток: Киев да започне диалог с Русия за край на войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Десетки държави, които се събраха на знакова международна среща на върха за мира в Украйна, се съгласиха, че Киев трябва да започне диалог с Русия за прекратяване на войната, като същевременно твърдо подкрепят независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Повече от две години след нахлуването на Русия, лидери и висши служители от над 90 държави прекараха уикенда в швейцарски планински курорт за двудневна среща на върха, посветена на разрешаването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война.

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях", се казва в заключителното комюнике, подкрепено от по-голямата част от страните, които присъстваха на форума в комплекса Бургенсток с изглед към езерото Люцерн.

В документа се потвърждава и ангажиментът към "териториалната цялост на всички държави, включително Украйна". В декларацията се настоява и за пълна размяна на военнопленниците и за връщане на депортираните деца.

Не всички участници обаче подкрепиха документ, включително Индия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предаде АФП.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че ще постигне международно съгласие около предложение за прекратяване на войната, което евентуално да представи на Москва.

Кремъл повтори призива на Путин

На 16 юни срещата на върха се съсредоточи върху продоволствената сигурност, избягването на ядрена катастрофа и връщането на депортирани украински деца от Русия, като страните очертаха градивните елементи за прекратяване на войната.

Срещата на върха, която беше отхвърлена от Русия и нейния съюзник Китай, се проведе в момент, когато Украйна изпитва трудности на бойното поле, където е превъзхождана в жива сила и въоръжение.

По-рано руският президент Владимир Путин поиска на практика капитулация на Киев като основа за мирни преговори. Призивът на Путин към Украйна да се изтегли от южната и източната част на страната беше категорично отхвърлен на срещата на върха. Но днес Кремъл настоя, че Украйна трябва да "обмисли" исканията на Путин, позовавайки се на военната ситуация на място.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя продължава да се влошава за украинците", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Вероятно един политик, който поставя интересите на страната си над своите собствени и тези на господарите си, би се замислил върху подобно предложение", добави той, визирайки Зеленески.

Русия съобщи, че нейните войски са превзели село Загрине в Южна Украйна, продължавайки напредъка си на фронтовата линия.

Децата и "ядрените" страхове

Разговорите в Бюргенсток бяха насочени към областите, в които има общи позиции между мирния план от 10 точки на Зеленски, представен в края на 2022 г., и резолюциите на ООН относно войната, които бяха приети с широка подкрепа.

Тесният обхват на темите беше опит да се събере възможно най-широка подкрепа върху темите, обхванати от международното право и Устава на ООН.

Държавите се разделиха на три работни групи, разглеждащи ядрената безопасност и сигурност, хуманитарните въпроси и продоволствената сигурност и свободата на корабоплаването в Черно море.

Заседанието за хуманитарните аспекти се съсредоточи върху въпроси, свързани с военнопленници, граждански затворници, интернирани лица и съдбата на изчезнали лица. Обсъдено беше и репатрирането на деца, отведени от окупираната украинска територия в Русия.

В разговорите за продоволствената сигурност беше разгледан спадът в селскостопанското производство и износа, който имаше отражение в целия свят, тъй като преди войната Украйна беше една от световните житници.

Разговорите разгледаха не само унищожаването на плодородни земи в резултат на военни операции, но и продължаващите рискове, свързани с мините и невзривените боеприпаси.

Артилерийските атаки срещу кораби в Черно море увеличиха разходите за морски транспорт.

Групата по ядрена безопасност разгледа нестабилната ситуация, свързана с безопасността и сигурността на украинските атомни електроцентрали, особено в Запорожие, където всички реактори са спрени от средата на април.

Разговорите бяха посветени на намаляването на риска от авария в резултат на неизправност или нападение срещу украински ядрени съоръжения.

"Когато настъпи справедлив и устойчив мир, всички ние ще бъдем там, за да помогнем на Украйна да се възстанови", заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо в заключителното обръщение.

"Хората, които загубиха живота си, разрушените семейства, те няма да могат да ги върнат обратно. Това е най-болезнената последица от войната: човешкото страдание. Тази незаконна война от страна на Русия трябва да приключи", каза той, като същевременно призна, че "няма да е лесно".

Втора среща на върха

Мислите се насочиха и към потенциална втора среща на върха, на която Украйна иска да представи на Русия международно съгласуван план за мир.

В заключителното си изказване швейцарският президент Виола Амхерд заяви: "Остава един ключов въпрос: как и кога Русия може да бъде включена в процеса?"

"Чухме го в много от вашите изказвания: трайното решение трябва да включва и двете страни", посочи тя и отбеляза, че "пътят пред нас е дълъг и изпълнен с предизвикателства".

Зеленски не каза дали е готов да се ангажира директно с Путин в разговорите за прекратяване на конфликта, въпреки че в миналото е изключвал преки разговори с него.

"Русия трябва да се присъедини към този процес, защото тя е отговорна за започването на процеса, който се нарича война", заяви грузинският президент Саломе Зурабишвили. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
8
 
16
 
! Отговори
До 184 Мелони преди 4 месеца
И коя беше точно Мелони, дето ще принуждава Русия? За един приятел питам. Мисли, че я е таковал. Принудил й мелоните . Тия вещици много си повярваха.
152
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Войната ще тръгне на приключване когато Путин вече няма да може да продава на Индия и Китай нефт, газ и метали на 80% от борсовата цена и да купува технологична продукция на 120% от международната. Както си знаем руската икономика - горе долу - 2 години. И понеже Путин няма да клекне пред света, руснаците няма да допуснат такова *** дето поколения наред няма да могат да изчистят , то финалът е ясен - Андропов номер 2. После? - само той е виновен, ние сме невинни
151
7
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
Путин предложи план за мир - изтегляне на Украйна от новите региони на Руската федерация, неутрален и безядрен статут, демилитаризация и денацификация. Но не вярвам скоро САЩ и сателитите им да го приемат. Последната дума все пак има украинският народ. Украинците загиват на фронта в една война, която Украйна не може да спечели. ........................ А колкото до Главчев, той беше в Швейцария, само за да го видят че е там.
150
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има по-страшно от ядрената война. Българският менте-бизнес почва да вкарва чужденци от Азия, индийци, пакистанци. Ядрената война е за отклоняване на вниманието. Ако населението българско от сън дълбок не се събуди, после ще е късно. Всеки Продажник бизнесмен почва да вкарва хиялди чужди работници от най-голямата мизерия по света. Това идва в нашата родина и я губим завинаги. Бизнесът на Запад и в САЩ това направиха. Българският бизнес сменя деенкато на българина.
149
9
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Важното е да изколим украинските плъх0ве
148
13
 
3
 
! Отговори
стабилни преди 4 месеца
Ееропа ще се оправи само ако НАТО се истегли на немската граница а Ист. Европа стане комунистическа с Русия и варшавски договор или Софийски договор ако Полша иска да е с папапат.
147
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Турция затваря Босфора за руски кораби
146
15
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Путин и Зеленски са излишни в този свят. Мисля,че с това казвам всичко. Долу СССР-щината на явно неумрелият СССР. А трябваше да умре отдавна,вместо населението му да се пресели у нас.
145
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще останат полските селяни. Не плашете с ядрената война. Не е страшна. Хирошима и Нагазаки са живи и здрави. А Чернобил все още е забранена зона. Фактите доказаха, че ядрената глава е по-безопасна от ядрената авария.
144
7
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 4 месеца
Светът би бил много по-добро място без грешка на природата като мен.
143
4
 
14
 
! Отговори
Тарас преди 4 месеца
Всеки щиръй украинец, дори и да прави че не знае руски, но когато настъпва критически момент в живота му, изведниж припомня майката си на руски и почва да говори на чист руски без да слага и дума на мовата.
142
19
 
6
 
! Отговори
Джорджа Мелони преди 4 месеца
"Защитата на Украйна означава защита на системата от правила в света. Важно е да обединим всички усилия за защита на Украйна. Ако Русия не се съгласи с условията, ние ще я принудим да се предаде". Копейки, усещате ли накъде духа вятъра?
141
2
 
14
 
! Отговори
РезИлтати преди 4 месеца
Този документ беше подписан от 80 държави от 92 присъстващи, но Армения, Бахрейн, Бразилия, Светият престол, Индия, Индонезия, Либия, Мексико, Саудитска Арабия, Словакия, Южна Африка, Швейцария, Тайланд и Обединените арабски емирства не го подписаха. Някои участници в събитието, като вицепрезидента на САЩ Камала Харис и германския канцлер Олаф Шолц, си тръгнаха преди завършването му.
140
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истинският Путин почина през 2013та година. КГБ ви заблуждават с негови двойници и са някакви подпухнали чички нямат нищо общо с мачото който яздеше мечки в ледени води.
139
15
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 4 месеца
Човешката раса няма място във вселената ако сред нея присъстват полу-човеци(руски прасета)
138
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
споко другаре, другата седмица като се обявят новите мита за страните, които не спазват санкциите, пак ще увисите носове :))) щото и Китай ще ви бие шута
137
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия разполага с над 2 хиляди тактически ядрени бойни глави, САЩ малко над 400. Русия сега има не само паритет, а значително превъзходство пред запада, и по брой, и по технологии. ЕС не разполага с никакви тактически ядрени оръжия.
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях"......................И нищо не показва това по-добре от среща без участието на Русия.
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Русия няма никакъв военен смисъл да унищожава Берлин, Париж или Лондон с ядрени удари, при ядрена война първата цел са ядрените ракети и складове на противника. За това Русия ще унищожи целия ЕС - защото никой не знае къде са ядрените заряди в ЕС, които при това не са и много. Но ЕС е просто един малък пренаселен град, който ще изгори за няколко минути. Не така стоят нещата с територията и гъстотота на населението в Русия.
134
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В ядрената война нямат никакво значение нито моралния дyx, нито икономическия потенциал, нито демографията, нито природата и природните богатства. Само два фактора - площ и брой ядрени глави. Да вземем за пример Полша (Русия може да унищожи Полша и без ядрени оружия, това е само пример) - там има около 20 големи града. Даже ако смятаме, че на всеки град са нужни по 2 ядрени глави, това са 40 ядрени глави - това е залп на един дивизион Искандер. Време за полет - 5 минути, подготовка на заданието 3-5 минути. Тоест 10-15 минути, и Полша като държава изчезва от лицето на земята, няма поляци, няма