Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли

Русия не е готова за "справедлив мир", смята той
16 юни 2024 20:32, Анисия Иванова
246
Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не е готова за "справедлив мир" и настоя, че Киев е отворен към незабавни преговори, ако Москва изтегли войските си от страната.

Украинският лидер проведе пресконференция в края на голяма дипломатическа среща на върха в Швейцария, предназначена да събере подкрепа за предложенията на Киев за това как трябва да приключи войната.

„Русия и нейното ръководство не са готови за справедлив мир, това е факт“, каза Зеленски цитиран от Франс 24.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отприщвайки най-големия конфликт в Европа след Втората световна война. Нейните сили все още контролират малко под една пета от международно признатата територия на Украйна, включително полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Руският президент Владимир Путин поиска Украйна да изтегли собствените си войски от южната и източната част на страната, ако иска инвазията да спре.

Френският президент Еманюел Макрон нарече искането "призив за капитулация", докато Зеленски отхвърли подобен ултиматум.

Днес Зеленски призова за пълно изтегляне на Русия и зачитане на "териториалната цялост" на Украйна. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака нищо, ако те напуснат нашите законни територии", подчерта той.

Зеленски също каза, че би искал Китай да играе по-голяма роля в преговорите за уреждане на конфликта.

Пекин, близък политически и икономически съюзник на Русия, не присъства на срещата в знак на протест, че Москва не е поканена.

„Вярвам, че Китай може да ни помогне. Ето защо много бих искал да видя някои предложения, които китайската страна има“, каза Зеленски.

"Украйна никога не е казвала, че Китай е наш враг", добави той. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
42
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Никакъв Тръмп няма да идва, стига вангувАли. Той ли ви е последната надежда, че сте се хванали за него като удавник за сламка. С цар Путин е свършено, но всички ще трябва да го изтърпим о преболедуваме заедно с него, и той душа носи. А манията за величие се лекува само от палач.
145
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има до януари. После идва Тръмп и просот ще секне ВСЯКА подкрепа, по всички възможни начини, кактои най-важното - ще секне и всякаква парична помощ за възстановяване на Украййна. Щетите ще са в билиони. Бе помощ, без "отстъпки" и прочие, Украйна няма да може, да се върне на нивото не от 2020-а, ами от 1995-та.
144
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре че е този таран че да спира башибозука. Иначе войната може да се премести по-близо. Пък и е забавно братски народи да се избиват за природни ресурси, начело с някакъв избелял евреи от една страна. И последовател на златната орда монголо татарски варяга от другата.
143
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Горящ Байдън - Как да не е легитимна? Кога ще е легитмна? Ползвай гa малко таз глава беее
142
3
 
50
 
! Отговори
По-точно преди 4 месеца
Преговори за мир ще има само тогава, когато НАТО се оттегли от конфликта. Преговори ще има между Русия и САЩ. Украйна е само таран и разходен човешки материал.
141
6
 
55
 
! Отговори
Горящ Байдън преди 4 месеца
Две неща: Първо - губещите не могат да поставят условия. Второ - зелката не е легитимен. В момента той е просто един незаконен диктатор и не може да представлява украйна по никакъв начин.
140
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще научат те е наведена главица сабя не я сече. Посреща се с хляб и сол или по избор може вита баница. Когато имате някой като цар Путин, страдащ от мания за величие и огромна армия пускай го да минава и да заминава. Ще бъде назначен местен сатрап да управлява, бебета пак ще си правите, внуци пак ще имате, за разлика от сега когато градовете са изравнени с земята. Изтребление до крак по-хубаво ли ще ви бъде.
139
2
 
47
 
! Отговори
Мда преди 4 месеца
Жалък клоун, жалка среща бла-бла, нулев резултат!
138
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Китай трябва да бъде изолиран от Европа" - И как го допусне някой с власт? Китай е работилничката за ВСИЧКО, бе момче! Може Тайван да сглаба ядрото на чипчеата, ама без Китай, маово няма да има евтини дрегхи, обувки, електроника, части за коли, мебели и прочие. Нали не мисли, че някой "неолиберален политик", като Урсула, чийто мъже е 10-то пколение налседствен богаташ, ще предаде парите си, за някакви престорени морали.
137
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ХАХХАХАХХАХХХАХХА ХА Х А АХ АХХА ХА.... ок :)
136
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хехехе, точно това си мислеше и Путин.
135
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тва нелегитимно джудже още си мисли, че може да поставя условия на Русия! СМЯХ!
134
27
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 4 месеца
Абе кво се занимават с тоя Китай не разбраха ли че те диктаторите се подкрепят Китай трябва да бъде изолиран от Европа той дава сили и на джуджака да воюва да си правят бизнес там в дълбоката Азия Сърбия Унгария юар
133
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така и не разбрах тези за какво се събраха.
132
0
 
24
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
Че тогава за какво ще преговаряте!?
131
1
 
34
 
! Отговори
на гъби е преди 4 месеца
Този обърка нещо позицията на преговарящ, сядай и спасявай това което все още не е превзето! И украинците вече искат да го бесят този!
130
1
 
28
 
! Отговори
007 преди 4 месеца
Съвсем сашол с ума.
129
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ха хаха.... Хааааа ха ха ха........хааааа ха хааа..... долен наркоман :)))
128
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Клоуна пак обади лафа!
127
4
 
33
 
! Отговори
.|. преди 4 месеца
Русия да се изтегли от денацифицираните територии?! Тоз чува ли се кви ги блещи?! Та нали това беше целта на операцията! Рускоговорящото население да спре да бъде тормозено и да си остане там където е!