Разкриха шпионски заговор на Русия да сее паника и ужас на Запад

Кремъл атакува украинските бежанци
6 юли 2024 23:00, Нели Христова
212
Разкриха шпионски заговор на Русия да сее паника и ужас на Запад
Снимка: Pixabay/Lenzatic

Руски шпионски заговор, целящ да посее "паника и терор" у Запада, беше разкрит в съвместно разследване.

Изтекли имейли от Службата за външно разузнаване на Русия (SVR), получени от независимия руски сайт The Insider и германския вестник Der Spiegel, разкриват сложен план, създаден през 2022 г., наречен "Проект Кайло".

Само месеци след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, през май 2022 г., група служители на SVR разкриха операцията на частна кръгла маса в руския Сенат. Изтекли комуникации показаха, че Москва се е опитвала да посее кампании за дезинформация на Запад относно Украйна, "разпалвайки екзистенциални страхове и създавайки враждебност към (украинските) бежанци, бягащи от войната".

Предложението, направено за първи път от Михаил Колесов, 45-годишен офицер от SVR, е предназначено да "вкара нова схема в пропагандния подход на Кремъл“)", който е "систематичен, целенасочен и активен, обиден по природа", според разследване.

Офицерът от SVR предложи вместо да прокарва типични проруски аргументи за конфликта, операцията трябва да "задълбочи вътрешните противоречия между управляващите елити" на Запад, включително в САЩ, които са известни сред специалните служби като "основния противник на Русия".

Това включва новобранци на SVR, създаващи фалшиви реклами, маскирани като новинарски заглавия, фалшиви неправителствени организации и уебсайтове, публикуване на манипулативно съдържание в социални медийни платформи, включително YouTube, и наемане на лица за участие в протести на Запад с цел да ги заснемат и да разпространяват съдържанието онлайн.

Във време, когато някои западни политици предполагаха, че украинските бежанци, избягали от войната, се превръщат в тежест за държавните ресурси, новобранците от SVR се опитаха да използват ситуацията, като създадоха уебсайтове с фалшиви новини и пуснаха статии със заглавия като: "Как украинците ограбват Германия икономически просперитет".

Стотици хиляди акаунти в социалните медии се опитаха да насочат интернет потребителите към тези сайтове, като публикуваха изображения със "сензационни лозунги" като "Германия тъне в бездомност“ и "Дори хлябът е лукс" и връщаха обратно към тях.

 "Лайтмотивът на нашата когнитивна кампания в западните страни е внушаването на най-силната емоция в човешката психика – страхът", се казва в един изтекъл документ. "Именно страхът за бъдещето, несигурността за утрешния ден, невъзможността да се правят дългосрочни планове, неясната съдба на децата и бъдещите поколения. Култивирането на тези тригери наводнява подсъзнанието на индивида с паника и ужас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както обикновено всички гадости и гнусотии идват от русията. Светът ще стане прекрасно място когато накрая тази *** бъде премахната.
157
15
 
23
 
! Отговори
Ха ха преди 2 месеца
А кой разправяше Европа трябва да се готви за война,а?Кой разправяше да помагаме на Урколандия,че видиш след то Русия ще нападне и други страни,а .Май не бяха руснаци
156
8
 
19
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 2 месеца
фашистката Империя на злото няма да престане лъже и убива , докато човечеството не й смачка отровната глава.
155
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подсказвам /178/, руснаците нямат пари за хляб, крадат перални за чипове за руски ракети, 1 рубла е 1 стотинка, молят КНДР да им даде патрони и снаряди, но Путин бил похарчил за дезинформация $15 милиарда само през 2023. Разпространяваната от теб дезинформация е алогична и не хваща дикиш.
154
7
 
15
 
! Отговори
До 152 преди 2 месеца
До Анонимен"украинските бежанци в по-голямата си част са руснаци с украински паспорти, затова говорят руски" Дали тези "руснаци" се смятат за такива? Не, те се смятат за украинци без значение за какви ги смяташ ти. Българските турци какви са? Не са ли български граждани?
153
5
 
18
 
! Отговори
Това са преди 2 месеца
Вицове за ид..ти
152
13
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 месеца
До Анонимен 160 - ето такива "мнения" са резултат от путинската пропаганда.
151
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"за това никой неще да иде в голташка пРосия" - Утре на двудневно официално посещение в Русия пристига премиерът на Бхарат Нарендра Моди.
150
8
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца.....
149
3
 
13
 
! Отговори
Подсказвам преди 2 месеца
До Увеличите мизата- путин е похарчил за дезинформация 15 милиарда долара само през 2023
148
3
 
10
 
! Отговори
до 169 преди 2 месеца
Такива като тебе все драпат уж към Европа и САЩ, пък накрая пак тролят в коментарите за стотинки.
147
5
 
14
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 2 месеца
Ние живеем в американския рай, а Биден е Бог, който не е съфласен е руски пропагандист
146
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно, значи се оказва, че не некадърните им и зависими политеци обедняват нациите, а Путин е виновен. Не западните политици ни наводниха с мигранти, а Путин? Явно са готови да направят всичко само да прехвърлят на друг резултата от своята некадърност. Сигурно *** ен е тайно назначение на Путин, за корупция и унищожаване на индустрията в ЕС?
145
13
 
15
 
! Отговори
Дон Кикот преди 2 месеца
Руската пета колона се мислят за велики партизани и активни борци като разпространяват руска пропаганда.
144
4
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До Анонимен 164 Да унищожат живота на Земята , щом не става тяхната.Ом-рази.
143
7
 
7
 
! Отговори
Мара общата преди 2 месеца
Ква тежест за Германия бе?В немско им дават една година по 375 евро на месец и после всеки се оправя сам.375 евро на месец ква тежест са за Германия?
142
9
 
15
 
! Отговори
сравнението преди 2 месеца
Малко инфо за платените сайтови онанисти!Срещу България и народа и още след фалшивите обвинения за покушение срещу войтила СЕ ВОДИ ИНФОРМАЦИОННО ПСИХОЛОГИЧЕСКА ВОЙНА ПРОДЪЛЖАВАЩА С ПЪЛНА СИЛА И ДО ДНЕС!ВОЙНА СРЕЩУ ИСТОРИЯТА,ПАМЕТТА НА НАРОДА НИ,НЕГОВОТО БЪДЕЩЕ!ПУБЛИКУВАНИЯТ ПАСКВИЛ С ПРЕТЕНЦИИ ЗА ИСТИНА И АНАЛИЗ СИ Е ЧАСТ ОТ ВОЙНАТА СРЕЩУ НАС В КОЙТО СЕ ВКЛЮЧВАТ ВСЕ НОВИ И НОВИ ПЛАТЕНИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ПЛАТЕНИ МАНИПУЛАТОРИ!ЕНИЧАРИТЕ СТЕ В ПАНИКА И УЖАС!
141
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страшно "разкритие" на поредния евтин тRол на хранилка към посолството. Същото е като да напише как са разкрили, че варсианците заговарят с венерианците да нападат Земята. Толкова евтина и жалка пропаганда, че и дете няма да се разправя с нея.
140
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И понеже много го уважават джуджето путинарко за това никой неще да иде в голташка пРосия. Колхозниците обаче драпат да имат имоти в ЕС, дори и България. Главата Капейка си купи къща ама в ЕС с ерваци, другата кАпейка Волгин и той в Брюксел отиде за евраци а не иска в Казан примерно за копейки. Вие обаче *** си вервайте...
139
12
 
23
 
! Отговори
Увеличите мизата преди 2 месеца
САЩ (по тяхна информация) са похарчили над 1 милиард долара за справяне с "руското влияние"!Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от ФАЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за анти руска и антипрезидентска пропаганда.