Пазарът ще се адаптира към ситуацията в Близкия изток

Руслан Стефанов: Европа поема резултатите от конфликтите
5 окт 2024 14:38, Инна Ангелова
3
Пазарът ще се адаптира към ситуацията в Близкия изток
Снимка: БГНЕС

Пазарите не знаят какво ще стане, а решението до голяма степен зависи от Иран и Израел и как ще отговорят на съответните удари.

Според Руслан Стефанов пазарите ще се адаптират към ситуацията. Всички играчи там са много внимателни, тъй като играта вече е на ръба от икономическа гледна точка. Основното притеснение е от по-нататъшна ескалация.

“Китайската икономика не се развива особено бързо, има намаляване на търсенето на петрол. Ескалацията в Близкия изток се случва на фона на дългосрочна тенденция на спад и успокояване на цените на петрола”, обясни пред БНР икономистът от Центъра за изследване на демокрацията.

Това, което прави ситуацията толкова изнервена за пазарите е, че участниците не знаят какво би могло да се случи в краткосрочен период. Дългосрочните тенденции не са в полза нито на Иран, нито на Русия – основните страни, които имат интерес цените да се задържат високи. Вероятната нервност на пазарите ще остане и в бъдеще, очаква Стефанов.
"Иран не е ключов играч. Той е част от ОПЕК. Доставките, които Иран прави, са в това, което ОПЕК може да възстанови”.

Стефанов е на мнение, че може да има различни сценарии. По думите му, атака по военни цели в Иран няма да има ефект върху пазарите. Ако се атакуват конкретни рафинерии, това би натиснало цената надолу, тъй като Иран ще трябва да изнася нерафиниран продукт. Най-ескалационният сценарий е атака върху основния терминал за износ, който осигурява 90% от износа на Иран и се намира на остров в Персийския залив.

"Атака там би означавала на практика унищожаване на експортния потенциал на Иран. Това би означавало по-нататъшно ескалиране – ако се атакуват тези негови експортни бази, той тогава би могъл да отговори с такива удари върху инфраструктурата на Саудитска Арабия, на ОАЕ, на другите големи износители на нефт, по танкери”.

Експертът е на мнение, че Европа поема резултатите от конфликтите, но все още продължава цинично да избягва санкции и да доставя руски петрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Близък Изток
Всички казват "лесно е да влезеш в Ливан, трудно е да се излезе оттам"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
IronHead преди 4 минути
Милият ***:::)))
2
1
 
0
 
! Отговори
Живков преди 50 минути
Като нямаш пари - как ще се оправиш ти бе? Как ще излезеш от тази ситуация? Не може да избираш ако нямаш пари!
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Някой като започен да бърбори, че само за някои държави е важна високата цена на петрола, а за другите явно по-ниската по ги радва и ми става ясно, че е поредният Гривняк Шекелджи Центооглу.