Ден на траур в Украйна след руската атака в Киев

Най-малко 40 души загинаха, а над 170 бяха ранени вчера
Обновена: 9 юли 2024 08:38 | 9 юли 2024 08:09, Анисия Иванова
478
Ден на траур в Украйна след руската атака в Киев
Снимка: БГНЕС/EPA

В Украйна днес е ден на траур в памет на загиналите вчера при руската атака по най-голямата детска болница в страната. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му ще отвърне на удара, а Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно по искане на Украйна.

При вчерашния масиран ракетен обстрел срещу цивилни обекти в пет украински града загинаха най-малко 40 души, а над 170 бяха ранени. В най-смъртоносната вълна от въздушни удари от месеци насам беше разрушена най-голямата детска болница в Украйна. Руска крилата ракета "Кинжал" е поразила интензивното, хирургическото и онкологичното отделение. Световната общност осъди остро нападението, а Кремъл заяви, че пораженията са предизвикани от украинската противовъздушна отбрана, припомня БНР.

Американският президент Джо Байдън нарече смъртоносните руски ракетни удари по главната детска болница в Киев "ужасяващо напомняне за жестокостта на Русия". И добави, че Вашингтон и съюзниците му от НАТО ще обявят тази седмица нови мерки за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Според информация от украинския енергиен оператор още три подстанции са били унищожени или повредени при вчерашната атака. Целенасочените нападения са намалили наполовина капацитета за производство на ток в Украйна.

Тази сутрин атака с украински дрон е предизвикала пожар в електроподстанция и петролно депо в руската Волгоградска област, каза губернаторът на региона в Южна Русия Андрей Бочаров. Пожарът е избухнал от падащи отломки. Пожар гори и в електрическа подстанция в руската Ростовска област. Губернаторът на южния руски регион на границата с Украйна Василий Голубев написа в Telegram, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили "десетки украински дронове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


478
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубаво е, че е 2024та и в социалните мрежи може да се види ТОЧНО как НЯКОЛКО ЕДНАКВИ руски крилати ракети удрят фабриката за боеприпаси и как една НАПЪЛНО РАЗЛИЧНА украинска ракета от ПВО удря болницата. Бога да прости загиналите, те нямат никаква вина. Нито за войната, нито за гнусните лъжи със сълзите и мъката на хората.
386
2
 
7
 
! Отговори
DDD преди 2 месеца
Бог да прости умрялите!Без да съм фен на руснаците имам въпрос към"журналистите"-"Ако сте професионалисти дайте информация за загиналите-цивилни,мъже,жени,деца(не дай боже) или професионални войници които изпълняват рискованата си работа(за която всъщност им плащат и би трябвало да са на ясно с рисковете на професиата).Иначе намирисва на гнусна пропаганда.
385
5
 
6
 
! Отговори
Куку преди 2 месеца
На Путин не му пука защото е напълно извратен от власта.Спомнете си Норд-Ост,спецчастите пуснаха газ на основата на фентанил и убиха всички граждани в театъра,виновни няма!Спомнете си подводницата Курск,всички на борда се издавиха,Путин с насмешка каза- она отанула-нито грам съжаление!Двете войни в Чечня бяха близко до геноцид и пак никой не е виновен!Руснаците свикнаха,че може да вършат всякакви престъпления и безобразия и никой не е виновен.
384
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДНЕС С ТАЗИ СТАТИЯ СЕ ПОДИГРАВАТЕ НА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ, А ТЕ НЕ СА ПРОСТИ И ВСИЧКИ ЗНАЯТ КАКВО СЕ СЛУЧВА И КОИ ГО ПРАВИ, А РУСНАЦИТЕ БАВНО НАПРЕДВАТ НА ЗАПАД
383
3
 
8
 
! Отговори
RIP Ukraine преди 2 месеца
Евреите отдавна прозряха че те няма как да пребъдат в окупираните палестински земи и сега разчистват терена в Украйна за друга еврейска държава. Младото население на Украйна е избито на фронта и избягало в чужбина. Дори войната да бъде спряна тудей, демографският срив в Украйна е вече необратим.
382
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кинжал??? В Детска болница??? Най-вероятно е била ЗРК NASAMS с ракета AIM-120.
381
2
 
8
 
! Отговори
Моше Мошенника преди 2 месеца
Слаба ракия са рашките. Ние в Газа за 15 минути убиваме повече цивилни, отколкото пияните рушнаци могат да убият за 6 месеца и 2 седмици! Пък болници, църкви, училища, джамии, ала-бали направо ги сриваме със земята за нула време.
380
4
 
5
 
! Отговори
шмatka преди 2 месеца
Като нямал работа дяволът си ивял децата! Та и укровската работа е такава-лъжи и провокации ,за та намятат на Русия.
379
2
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 2 месеца
За кво му е на Путин да нанася удари по детска болница??? За да демонизиран Русия още повече??? Всички военни специалисти знаят какво се е случило в реалност и всички изопачават фактите!!!
378
1
 
13
 
! Отговори
Ай сиктир преди 2 месеца
Малко е нагло в страна, на която умират по няколкостотин войника на фронта всеки ден да обявява траур за разрушена болница в които няма нито един загинал. Но, като сте си избрали комик НЕукраинец, ще участвате в цирк, където умират украинци.
377
0
 
7
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 месеца
Колкото повече цивилни жертви сред гражданското население в окраина, толкова по-добре за Зеленчука! Знаят ли укропите, че ПВО не се разполага в града? Знаят!!!! Знаят ли, че ПВО-то е неефективно в градски условия??? Знаят!!!! И въпреки това го правят!!!
376
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
украина си е направила нов майдантоя път е гръмнала онкоболни деца
375
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
!
374
0
 
8
 
! Отговори
Без думи преди 2 месеца
Заради тези случки днес в Пловдив ми раздадоха брошура на заведение за доставка на храна. От предната страна беше описана информация на български, а от задната на украински. Оставям коментара на Вас, драги читатели.
373
1
 
0
 
! Отговори
Фермер Боб преди 2 месеца
До Боби - По-добре в града, да прочисти малко лyмпeн, отколкото във фермата ми!
372
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще е пръв от много, за съжаление ...
371
0
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Поредният ден на позор и геноцид на собствения си народ.
370
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Миналата година имаше подобен случей е Константиновка дори юлиан рьопке доказа че е бандеровска ракета , помните ли видеата как хората вдигат глави
369
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забележете какво казва ООН висока е вероятноста тоест има съмнения и за друга вероятност
368
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Както винаги, по време на война първа загива истината...