61% от руснаците искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки

Едва 14% подкрепят външната политика на Путин
23 окт 2024 16:30, Нели Христова
242
61% от руснаците искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки
Снимка: БГНЕС

Повечето руснаци, които казват, че подкрепят президента Владимир Путин, всъщност не подкрепят външнополитическите му действия, показа току-що публикувано проучване.

Проучването на независимата социологическа компания Chronicles, цитирано от Newsweek, установи, че по-малко от една шеста от анкетираните подкрепят външната политика на руския президент, най-важната от които е това, което Кремъл нарича "специална военна операция" (SMO) в Украйна и неговата анти западна реторика.

Установяването на истинско обществено мнение за Путин и войната в Украйна чрез държавно допитване носи здравословно предупреждение предвид репресиите на Кремъл срещу несъгласието.

Но Chronicles, група, основана от опозиционния политик Алексей Миняйло и екип от социолози, е провела проучвания през последните две години, които, според компанията, представят по-вярна снимка на общественото мнение, като задават на респондентите поредица от въпроси.

Проучването е проведено сред 800 души между 10 и 17 септември и има 3,45% вероятност за грешка. То използва същата формулировка като анкета на независимия Левада център за това дали те одобряват действията на руското ръководство.

Мнозинството (78%) казаха, че ги одобряват, което е приблизително в съответствие с други национални проучвания. Допълнителните въпроси обаче показаха, че това не означава, че те подкрепят всички действия на Путин.

Само 14% от респондентите, които са одобрили Путин и са гласували за него през март, са съгласни с външнополитическите му позиции, като основните от тях са войната в Украйна, както и конфронтацията му със Запада и антизападната реторика.

"По-голямата част от руснаците казват, че одобряват Путин, защото това е, което в социалните науки се нарича нормативна позиция – това, което трябва да мисли един добър патриотичен гражданин", казва Миняйло. "Целият ресурс на държавата е насочен към създаването на тази позиция."

"Ако погледнем какво искат хората, те искат различни неща", обяснява той пред Newsweek. "Мнозинството не иска това, което прави правителството и би искало да се случват различни неща. Проблемът е, че в авторитарните режими хората нямат много власт да сменят правителството си, за разлика от демокрациите."

Екипът на Chronicles установи, че сред онези, които одобряват Путин, 61% подкрепят мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки, докато почти половината (43%) искат възстановяване на връзките със Запада.

"Ако човек каже, че иска да възстанови отношенията със западните страни, той очевидно не приема този разказ и това очевидно противоречи на това, което Путин прави де факто", допълва Миняйло.

Междувременно преобладаващото мнозинство от онези, които подкрепиха Путин (83%), искат правителството да се съсредоточи върху вътрешните социални и икономически проблеми.

Сред онези, които не одобряват представянето на Путин, 92% искат правителството да съсредоточи основните си усилия върху вътрешни социални и икономически проблеми, 79%  искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки и 90% искат възстановяване на отношенията със западните страни.

Путин е заделил огромна сума от държавния бюджет през следващите години за военните, като доклад на Bloomberg миналия месец показва, че той иска да увеличи разходите за отбрана през 2025 г., които вече са на рекордни нива.

"Путин наистина казва, че прави много неща, за да подобри нещата в Русия, но не го прави", обяснява Миняйло. "Вътрешните бюджети, спестени за полицията и ФСБ се намаляват, така че още веднъж де факто той жертва вътрешното благополучие за своята външна политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от Русия
Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 6 часа
И в България има народопродажници, като зеленски - дани митов примерно, двупръстовия челник мирчев, тома бикова, а за оня гологлав украински продажник тагаренко да не говорим!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Глобалистите газ пикаят само като чуят за Путин. Голям кеф!
35
3
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 6 часа
А, това била поредната война на Путин? Ще споделиш ли с нас кои са предишните му, които е водил на други континенти, чиито дела не го засягат? Русия не е воювала от 2-рата световна . Сега не може ли да се защити от западната агресия? Но САЩ имат войни, които дори не можеш да преброиш Поредната война на Путин! Боже какво прави пропагандата с низшите мозъци, които и книжка не са прочели. Ще кажеш-Афганистан, но Путин тогава не е сънувал, че ще е президент един ден.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Време е биг брадър да елиминира евреина от Киев, и да се свършва с тази война, доведена на нашия континент от американците!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Интересно проучване, с интересни резултати. А преди половин година руснаците си избраха Путин за президент с около 80%. Не като молдовците - с 50,46% за ЕС /там стана нещо с броенето накрая/ и не като украинците, които напоследък не са избирали Зеленски. Що се отнася до мирен договор с Украйна, с взаимни отстъпки, предполагам, че руснаците действително го искат. Те ще отстъпят Лвовска и Иваново-франковска област, украинците ще отстъпят останалите области и ще забравят за НАТО.
32
0
 
12
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 6 часа
Никакъв мир докато наркозависимия еврейн не си плати за стотиците хиляди убити хора в тази война! Никакъв мир, за да знаят и помнят продалите се на САЩ какво ги чака, освен бананите разбира се!
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Фашитския режим на Киев трябва да се смени.Задължително.Чак тогава може да се говори за мир
30
1
 
4
 
! Отговори
Стига глупости! преди 6 часа
Договорът трябва да е между САЩ и Русия. Даже между САЩ, Англия, Франция, Германия и Русия. При война НАТО - Русия няма как да е иначе.
29
1
 
5
 
! Отговори
Гетлост преди 6 часа
Хаха независима агенция вярвате ли си изобщо?И с каква валута се финансира тая независима агенция$ ?
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
САЩ сега разиграват театъра в Грузия, Молдова и някои други страни. САЩ искат ние да мрем на бойното поле, заради техните интереси, за което ни дават банани! ФАКТИ!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Сега е редно да ни информирате за същото проучване, но в Украйна.
26
3
 
9
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 6 часа
Вярно, войната е безсмислена, но създадена от САЩ. Едно време САЩ разрушиха София без особен смисъл също, НО вие демократчета клети не знаете това!
25
4
 
10
 
! Отговори
Kасно е либe за kитк преди 6 часа
Peзето хл0пна...Путин чака ПЪЛHА И БЕ3YCЛ0ВНА KАПИTYЛАЦИЯ и 3елю да бъде представен на Tpибyнaла в Мapиопул... всичко друго е мижи да те лажем... Вече неколко пъти го лъжат Путин и злоупотребяват с добрината му.... предлага човека варианти за мир но менторите на 3елю не му дават... трябвало да се бие до последния 0kpинец!!!!A Путин ша бие до кат 3елю не го орешетят в Маpи0пул и не е поставено ново управление с което да преговарят...3елю е пpeцедeнт с изтекъл срок на годност!!!
24
3
 
17
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 7 часа
И Путин не иска война, войната я иска САЩ в лицето на демента бай Дън и техните създатели британцита. Присламчиха се и ЕС, без да се усетят колко губят от тази война. НО, вече е късно либе за китка!
23
17
 
4
 
! Отговори
Куку преди 7 часа
Поредната безсмислена война на Путин.За едно мизерно парче земя,загинаха около един милион души от двете страни,вместо да си гледат семействата,да работят,учат и пътуват.Това е Рускии мир!
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Малко извън темата..Сядам аз днес след работа в едно заведение на масичка на открито за бързо хранене. Днес съм изкарал за 6 часа 100 лева. И идват група римляни и сядат на отсрещната маса. Не видях с каква кола дойдоха. Наядоха се и станаха и се качиха в Ауди SQ 7 za 150 000 -200 0000 лева някъде. Иначе името си не могат да кажат правилно. Толкова неграмотни. Слушах ги половин час. К'ва е тази държава? Сутеньори ли, наркотици ли? Да ти имам държавата...
21
2
 
10
 
! Отговори
До 14 преди 7 часа
Още ли дъвчеш тая украинска дъвка бе украински льольо
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Празно говорене и писане е цялата работа. Какви отстъпки? Да им фашизират децата, забраняват руската култура в рускоезичните региони, Бандера да им е национален герой. Или ракети на 5 мин полетно време в ръцетяа на англосакските тарикати. мечти на либерални хитреци и мошенници! Света се катурна и се гответе за световна война. Останалите живи ще поставят нови правила и то локално щото ще се върнем около средните векове
19
2
 
9
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 7 часа
Западната пропаганда в Бългория е на върхови нива. Доказателство е Джурналия като Цънцарова, които атакуват едни, а лиж.ат други политици! БТВ е такава медия, не че останалите не са! И всичко е по поръчка на Галя! Ние знаем това!
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Истината е, че руснаците не искат конфликт със Запада и не одобряват войнствената реторика на Путин