Москва заплаши НАТО заради новия военноморски щаб на Балтийско море

Откриването му нарушава договора, сключен при обединението ГДР и ФРГ
23 окт 2024 08:10, Анисия Иванова
77
Москва заплаши НАТО заради новия военноморски щаб на Балтийско море
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на външните работи извика вчера германския посланик, за да изрази несъгласието си във връзка с откриването на нов щаб на германските военноморски сили, който има за цел да повиши отбранителната готовност на НАТО в региона на Балтийско море, предаде ДПА.

Ведомството заяви, че откриването на щаба нарушава договора "Две плюс четири", сключен при обединението на Германската демократична република (ГДР) и Федерална република Германия (ФРГ), който забранява разполагането на войски на НАТО в Източна Германия.

Щабът, наречен Оперативна група командване Прибалтика, бе открит в понеделник в германския пристанищен град Росток, провинция Мекленбург-Предна Померания. Той отговаря за планирането на морските операции и учения, като също така ще разполага и с капацитет да ръководи военноморски операции на НАТО по време на война.

Германският министър на отбраната Борис Писториус уточни, че като национален щаб, в който не са разположени войски на НАТО, командващата оперативна група в района на Балтийско море не нарушава Договора "Две плюс четири".

В изявление на руското външно министерство се казва, че този ход "продължава пълзящата ревизия на резултатите от Втората световна война и милитаризацията на страната", и се настоява германското правителство незабавно да обясни тези свои действия. В текста се казва още, че "Вашингтон, Брюксел и Берлин трябва да са наясно, че разширяването на военната инфраструктура на НАТО на територията на бившата Източна Германия ще има крайно негативни последици и няма да остане без съответен отговор от руска страна".

Германският посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф потвърди в свое изявление, че е бил извикан в руското външно министерство.

Пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна засили страховете от руска агресия. Балтийско море е важен маршрут за снабдяване на НАТО и е от ключово икономическо значение за съседните съюзнически държави от алианса, отбелязва ДПА.

НАТО неотдавна предупреди за системно шпиониране на инфраструктурата на алианса и други потенциални заплахи в региона от страна на Русия, която има пристанища на Балтийско море - ексклава Калининград и около Санкт Петербург. В резултат на това алианса укрепва отбранителните си способности в Балтийско море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: НАТОСАЩРусия
Още от Русия
Руските медии фаворизират Тръмп, но кого предпочита Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нямя нато, няма проблем, има нато има проблем навсякъде!Само разпадането му ще успокои света!
68
0
 
0
 
! Отговори
Усет преди 1 час
Усещам ново знаме над Кремъл.
67
0
 
0
 
! Отговори
Русороб преди 1 час
Когато Русия напада- тя е поканена,когато Русия окупира-то тя влиза след референдум, ох, сгреших,първо окупира,а после провежда като окупатор референдум.Колко сме плитки.
66
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 часа
тези ***-о-ти няма да спрат непрекъснато създават предпоставки за напрежениеубии-ци и крад-ци по генезис няма да мирясат докато не ни изтребят
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Москва не заплашва. Тя само уведомява, да не се окажат дечковците после изненадани с поа_кани гаSHти.
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Денонощно НАТО шпионира Русия, защо после се оплакват че Русия ги шпионирала. Това се нарича ответни мерки и е част от играта.
63
5
 
7
 
! Отговори
До 62 преди 4 часа
Я се виж в огледалото бе западноценностния овцепас..
62
4
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 4 часа
Ади не съ измятай. Не ти се получава бе клоун. Видяхме ви какво представлявате.
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До До 58 Нормалните хора със западни ценности се скъсаха от смях на опита на руския службаш Славчу да хвали хиперафантасмагорията. Нещо си объркал адресата.
60
0
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 4 часа
А и обичате Фъ-шишнайсна чертежи...
59
5
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 часа
Усещам нови знамена над Рейхстага!
58
1
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 4 часа
Ади ади...знаем ви..Оревахте света, че кой не харесва картонения хиперавтомобил е русофил.. Картоноядци с картоноядци...
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 56 КАртоноядци са руските марг инали, които нямат 5 лева и джЕба.
56
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Нато си го премести в десния крачол.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Гледам картоноядците копипействат вечните си комсомолски лозунги и напират да победят Русия с тях
54
11
 
9
 
! Отговори
Правилното преди 4 часа
Руските фашисти трябва да бъдат уличени като агресори във ВСВ и съдени за съучастието си с Хитлер в започването й. Те нямат думата по въпроса.
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Запада е наришил есички сключени някога договори
52
8
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 часа
Руския флот мина на подводен режим. До колкото гледах данни преди 2 месеца, вече имат общо до 10 кораба, подводници, нито един самолетоносач. За какво им е морето? Путин да си лови рибата? На тях морета вече не им трябват.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ехааааа как убаво триете като някой напише истината.... Либииски Златен динар, кладенци и петрол, замаскирани като "борба за демокрация" бройлери без грам мислене.... консуматори...
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Британците се наточили да подпомагат укропитеците в Окраина с военни кораби и въобще по море.... Норвежците - също! Ерго, ше видим на дъното на Черно море и британски и норвержки корита у скоро време )))